Фактите са следните - в докладите се говори за главния

...
Фактите са следните - в докладите се говори за главния
Коментари Харесай

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на тримата големи в Темида

Фактите са следните - в отчетите се приказва за основния прокурор и висши магистрати. Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред публицисти преди Кръглата маса по осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по групата каузи С.З. против България и Колеви против България. Тя се организира през днешния ден и на следващия ден и визира казуса за неефективното наказателно произвеждане в България и неналичието на гаранции за без значение наказателно следствие против основния прокурор.

Кирилов уточни, че в признатата през юли 2018 година пътна карта, когато той самият към момента не е бил министър, на съвет, в който са взели участие представители на всички неправителствени организации, категорично е била записана мярка 40, в която се споделя: " Главният прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд ".

Нека съобразим Конституцията, където в частта " Съдебна власт " статутът на тримата огромни постоянно е бил равноустановен, сподели още правосъдният министър.

Той акцентира, че в неговото предложение е очакван режим за тримата огромни, който предстои на спор. След като всички заинтригувани страни изразят мнението си по въпроса, Народното събрание би трябвало да вземе окончателното решение дали този режим ще бъде и за тримата дружно, или единствено за основния прокурор.

Кирилов изрази мнение, че какъвто е правният риск за водене на следствие по отношение на основния прокурор, подобен би трябвало да е и по отношение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Той се аргументира с обстоятелството, че не е елементарно един първоинстационен арбитър да постанови неоправдателна присъда против началника си - ръководител на висш съд.

Припомняме, във вторник 10 неправителствени организации се оповестиха срещу препоръчаните от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за краткотрайно премахване и предварително преустановяване на пълномощията на така наречен " трима огромни " в правосъдната власт - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на основния прокурор (ГП).

Миналата седмица Кирилов предложи по искане на министъра на правораздаването или с гласовете на най-малко трима от съответната гилдия на Висш съдебен съвет да се дава позволение за започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " и за краткотрайното им премахване от служба.

Според неправителствените организации обаче няма потребност от специфичен ред за следствие на ръководителите на висшите съдилища, защото методът, по който се образува наказателно произвеждане против тях можел да се трансформира в сплашващо въздействие върху съда. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР