ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Ердоган иска да запуши устата на критици на властта

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През лятото на 2021 година в Турция се разгоряха най-страшните горски пожари от години. В обществените медии хората отправяха упреци към държавното управление, че не се е справило с бедствията и упорстваха за оставката на кабинета.

Правителството бе сложено под напън и реакцията му не закъсня, споделя професорът по право Яман Акдениз пред АРД: „ Горските пожари и последвалите реакции станаха мотив за държавното управление да се задейства. То бе подложено на най-остри рецензии в обществените мрежи. И директно по-късно разгласи, че ще одобри закон за дезинформацията.

Три години затвор за разпространение на " подправени информации "

Той е в действие от средата на октомври. Санкцията за „ подправени информации “ е до три години затвор – без значение дали са публикувани от публицисти или от елементарни консуматори на обществените мрежи. Правителството си е сложило за цел жителите да насочат по-малко рецензии, споделя журналистът Бюлент Мумай. Значението на изразяваните сериозни отзиви се е нараснало поради идните избори през юни идната година. И сметките на държавното управление явно излязоха правилни, прибавя той: „ Отправяните от опозицията рецензии понижиха. Принципно този закон не бе въведен, с цел да прати хората в пандиза, а с цел да ги сплаши. Това даде резултат “. Постовете на Мумай в обществените мрежи да вземем за пример се споделят по-рядко от преди. Хората са наясно, че и поради шерване на непознато известие могат да се сблъскат с компликации.

Наказателни производства и против чужденци

Мумай е прочут в Германия с сериозната си графа „ Писма от Истанбул “, оповестена от „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “. Но фактът, че написа за непозната аудитория не му предлага отбрана, нито пък съществуването на непознато поданство, споделя юристът Акдениз. Това се вижда от предходни обвинявания - да вземем за пример за „ засегнатост на президента “ или за „ терористична агитация “: „ Според формалната статистика в такива случаи се стига до наказателни производства и против чужденци, които живеят в Турция - т.е. те не са предпазени от наказателно гонене “.

Първият упрекнат е опозиционер

Първият, който беше упрекнат за нарушаване на Закона за дезинформацията, е Кемал Кълъчдароглу. Той е ръководител на опозиционната Републиканска национална партия и на идващите избори евентуално ще се кандидатира за президентския пост. Правителството разгласи, че Кълъчдароглу си затварял очите за наркобароните в страната, защото се нуждаел от техните пари. Обвиненията към него имат избрана цел, счита журналистката Сезин Йоней: „ Това е метод да бъдат сплашени хората, с цел да си наложат автоцензура “. Главният редактор на самостоятелната електронна медия " diken " Ердал Гювен не желае да приказва за автоцензура. Но новият закон се отразява и на него, и на неговите сътрудници: " Няма да съобразим публицистиката си с този закон. Но естествено би трябвало да бъдем доста по-внимателни, с цел да не дадем непотребен мотив да приложат закона по отношение на нас ".

Не единствено против публицисти

При това законът се отнася освен до публицистите - той е инструмент против съвсем всички, които са на друго мнение от това на държавното управление на Ердоган, споделя професорът по право Акдениз: " Не единствено медиите - и неправителствените организации и правозащитниците, изключително организациите за отбрана на правата на дамите и на ЛГБТИ, т.е. всички опозиционни среди попадат под ударите на тази нова правна уредба “. Както и всички останали консуматори на обществените мрежи. Това безспорно ще ускори автоцензурата измежду елементарните хора, показва Йоней: " Когато стартират да се въздържат и да не вземат участие повече в политически диспути, това може да докара до спад в изборната интензивност ".

" Страхът не те защищава от гибелта "

Бюлент Мумай споделя за себе си, че няма да се поддаде на заплашванията, цитира поговорката " Страхът не те защищава от гибелта " и изяснява: " Видяхме по какъв начин индивидът, който ръководи страната, се трансформира в автократ и видяхме, че за един автократ граници няма. Тъй като мога да чакам от него всичко, към този момент не изпитвам никакъв боязън ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР