ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лъжата на Костадинов за Дойче Веле и американските медии

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Лъжа изрече господин Костадин Костадинов в предаването " Политически НЕкоректно " на БНР. Навярно не е нито първата, нито последната лъжа, която той изговаря с самоувереност, само че в тази ситуация тя може доста елементарно да бъде разобличена.

И по този начин, в една филипика против " американските медии " в България господин Костадинов включи в листата и Дойче Веле (ДВ). А изказванието, че Дъждовни води е " американска медия " просто не може да бъде наречено иначе, с изключение на неистина. Само за сведение: Дъждовни води е немска общественоправна медия, която се финансира от държавния бюджет на Федерална република Германия и попада в ресора на федералния прокурист по културата – една позиция, която нормално се приравнява с „ министър на културата “.

Има къде да се ревизира истината

Дъждовни води работи в благозвучие с федералния " Закон за Дойче Веле " от 2005 година. Пълни детайлности за финансирането на медията, за нейната самостоятелност и за журналистическите ѝ стандарти господин Костадинов може да прочете на уеб страниците на Дъждовни води, в Уикипедия и в редица документи на немското държавно управление.

Така че, още един път: депутатът Костадинов излъга, когато разгласи в народен ефир, че Дъждовни води е " американска медия ". Да, господин Костадинов сигурно ще изясни, че изказванието му за Дъждовни води е било някакъв тип литературна фигура: хипербола, метафора, силогизъм, той ще си реши. Защото, вероятно ще каже господин Костадинов, всички тези медии се дирижират от Вашингтон, без значение кой тъкмо им заплаща парите и под чия пълномощия се намират.

Чухме едно от клишетата на Кремъл

С това господин Костадинов безусловно възпроизвежда едно от най-популярните пропагандни клишета на Кремъл. И в действителност се причислява към не изключително интелигентната компания на конспиратолозите, които имат вяра на един неведнъж разобличаван документен фалшификат - по този начин наречения Kanzlerakt, съгласно който Федерална република Германия била страна на ръчно ръководство от Съединени американски щати.

С сходни изказвания, причини и „ доказателства “ просто няма никакъв смисъл да се спори, господин Костадинов - те са една огромна обърканост.

Депутатът Костадинов, който прави усещане на грамотен човек, би трябвало също така да се позадълбочи в германо-американските връзки, изключително през последното десетилетие, преди да хвърля всичко в кюпа на – по неговите думи – „ евроатлантическата навалица “.

Ако се запознае с цифрите от допитванията, които демонстрираха мощно охладняване на германо-американските връзки през мандата на Доналд Тръмп; в случай че деликатно изучи структурата на немския медиен ландшафт, съответнното законодателство и действието на многочислените доброволни сдружения и регулатори, той вероятно ще бъде по-предпазлив с систематизирания от вида на това, че Дъждовни води е американска медия.

За ролята на публицистите

Накрая – още нещо значимо. Когато господин Костадинов изрече въпросната неистина в ефира на БНР, колегата-водещ би трябвало незабавно да се намеси и да посочи, че изказванието на депутата не е правилно. Нищо такова не се случи обаче. Колегата-водещ вероятно просто не е слушал деликатно.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР