ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кадиров, Пригожин, Суровикин: бруталният триумвират на Русия в Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия продължава войната си в Украйна към този момент 230 дни и даже следените от страната съветски медии признават, че тя не върви по проект. Сега, когато даже частичната готовност провокира всеобщо бягство от Русия, се чака по-радикални сили да поемат кормилото и да донесат предстоящите триумфи.

Така специалистите поясняват покачването на чеченския водач Рамзан Кадиров, акцията за набиране на бойци в пандизите от ръководителя на паравоенната група " Вагнер " Евгений Пригожин и назначението на военачалник Сергей Суровикин за главнокомандващ на съветската военна инвазия. Те биха могли да покажат ново равнище на грубост в Украйна. Не е ясно дали водачът на Кремъл Владимир Путин въобще ще може да ги държи под надзор.

Суровикин: Суров службогонец

Сергей Суровикин към този момент е управлявал задачата на съветските въздушно-космически сили в Сирия през 2017 година и 2019 година, където изигра значима роля за запазването на режима на Асад на власт. В Украйна той в началото командваше групата " Юг ", а в този момент ще е отпред на всички съветски въоръжени сили.

Американският мозъчен концерн Jamestown Foundation разказва неговото стремглаво издигане в съветската войска, което се дължало на готовността му да извърши всяка заповед. Той в никакъв случай не е адресирал обществено епизодите от предишното, които пораждат въпроси - като убийството на трима цивилни по време на Августовския пуч в Москва през 1991 година по време на задача под негово командване или изказванията за прибягване до принуждение при разногласия с други военни.

Криминалните бойци на Пригожин

Показателно е обаче кой приветства покачването му. Той е " най-компетентният пълководец в съветската войска ", хвали го Евгений Пригожин, чийто отряд " Вагнер " е упрекван във военни закононарушения. По време на Августовския пуч през 1991 година Суровикин " без съмнение се качва в танка и се втурва да избавя страната си ", счита ръководителя на " Вагнер ”. Тогава самият Пригожин е на страната на протестиращите. Нещо, което той самичък дефинира като неточност.

Сега очевидно желае да я поправи: През септември се популяризира видеоклип, на който произнася тирада за набиране на хора за фронта пред пандизчии.

Според изследване на английския " Гардиън " от този момент той е изнесъл такива речи в затвори в няколко елементи на Русия, обещавайки на пандизчиите независимост и солидна месечна заплата от 100 000 рубли (около 1655 евро) за шест месеца работа.

Кадиров ще оказва помощ на Суровикин

Президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров също е удовлетворен от назначението на Суровикин. " Определено мога да кажа, че той е същински военачалник и войник, умел, волеви и предвидлив пълководец, за който понятия като национализъм, чест и достолепие са постоянно над всичко ", хвали го Кадиров. Мисията в Украйна в този момент е в положителни ръце и ще се промени към по-добро под управлението на Суровикин. " И ние, несъмнено, ще му помогнем да извърши дилемите, които са му сложени ", написа чеченският водач в Телеграм.

Голяма част от бойците, изпратени в Украйна след началото на нашествието, идват от Чечения. Кадиров също по този начин изрично поддържа частичната готовност, разпоредена през септември, и разгласи желанието си да изпрати тримата си синове младежи на фронта. След като единствено преди няколко седмици Кадиров обществено разкритикува съветското управление за неуспехите, предишния четвъртък той беше назначен за генерал-полковник - третото най-високо звание в съветските въоръжени сили. След яростните ракетни удари по Украйна Кадиров написа в Телеграм: " И по този начин, в този момент съм на 100 % удовлетворен от провеждането на специфичната военна интервенция. "

Освободен ли е военният министър Шойгу?

Със Суровикин, Пригожин и Кадиров трима ултрарадикали към този момент са отпред. Те могат да управляват военните дейности в Украйна, както намерят за добре. Твърди се, че всички те са в комплицирани връзки с съветския министър на защитата Сергей Шойгу, който също като тях е абсолютно предан, мощно подкрепящ Путин, само че не обича да взема решение разногласията си обществено.

От март насам Шойгу не е виждан постоянно на обществени места, което в началото накара наблюдаващите да спекулират за положението му. Съвсем неотдавна украинското военно разузнаване и близкият до Пригожин телеграфен канал " Сива зона " единомислещо оповестиха, че Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов са били уволнени. Информацията към момента не е доказана.

Източници на английския " Гардиън " настояват, че Шойгу даже е удовлетворен от възможното си уволняване, защото той търси " излаз от тази бедност ".

Ново управление, нови проблеми за Путин?

Няма гаранции, че новите ръководители в Украйна ще извърнат хода на войната. В ежедневния си отчет от 9 октомври Институтът за проучване на войната заключва: " Путин не съумява да направи единственото нещо, което неговият корав електорат желае от него - да завоюва войната. Смените на висшите командири няма да решат систематичните проблеми, които сковаха съветските интервенции, логистиката, отбранителната промишленост и мобилизацията от началото на нашествието. " Изкупителните жертви могат да отклонят рецензиите от него самия единствено за известно време - а фактът, че те се ускоряват и измежду поддръжниците му, е " евентуален предвестител " на бъдещо неодобрение в този лагер.

Не на последно място, новите командири, които Путин приканва, могат да му основат проблеми. Организацията Gulagu.net, която води акция против изтезанията и нечовешките условия в съветските центрове за задържане, наскоро заяви, че на фронта се прикриват " редица произшествия ": да вземем за пример в Донецка област войник на " Вагнер " прострелял подполковник от съветската войска. И това не е първият сходен случай.

Автор: Яспер Щайнлайн
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР