ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Конвулсии на безпомощната пропаганда

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Автор: Александър Коваленко/ " Бесарабски фронт "

" Газпром ": спазми на безпомощната агитация

" Газпром " пусна видео, озаглавено " Зимата ще бъде огромна! ", в опит да сплаши Европа, спирайки газа. Обаче, сходно на текста на песента, която съпровожда това видео, необразовано даже в заглавието си, този застрашителен трик на " Газпром " не е нищо повече от напрегнат опит на изнудвач да всява боязън.

Не знам какъв брой пари са изпрали " Газпром " със снимането на това пропагандно видео, само че е реалност, че когато то беше оповестено и публикувано в интернет, подземните газови складове на страните от Европейски Съюз се запълниха до над 80%.

Смешното е, че заетостта на подземните газохранилища (ПГХ) в Европейски Съюз е с 80% по-висока, в сравнение с беше при започване на отоплителния сезон в Европа през октомври 2021 година Тоест към началото на септември Европа се е снабдила със ресурси от газ повече, в сравнение с преди една година.

Така че, в действителност, въпросът е - ще замръзне ли Европа?

Само в болно и зомбирано схващане човек може да си показа замръзнала Европа при сегашните условия. Освен това Европейски Съюз разполага с още месец и половина в запас, през който заетостта на газовите складове може да доближи 90%. Но потребителите на осведомителния фаст-фууд ще бъдат хранени тъкмо с подобен разказ – Европа ще замръзне без съветски газ!

През 2021 година в моята серия от публикации за енергийното изнудване на Европа от Русия означих, че опитът на Москва да принуди Европейски Съюз да форсира узаконяването на “Северен поток 2 ” посредством газов гнет и да инициира премахването на рестриктивните мерки от него в сходство с енергийните наставления на Европейски Съюз е авансово жертван на крушение.

Тактиката, която Русия употребява, с цел да извърши проекта си за изнудване на Европейски Съюз, единствено на нея можеше да ѝ се стори гениална. Първо, Русия спря да напомпва природен газ в най-големите подземни газови складове, ситуирани в Германия, Холандия и Австрия, които са благосъстоятелност на дъщерните сдружения на “Газпром ” в Европа. Второ, Русия отхвърли да подписа краткосрочни и средносрочни контракти за доставка на газ с европейски клиенти, като в същото време резервира отговорностите си да извършва дълготрайните контракти.

По този метод, при съществуването на полупразни подземни газохранилища и срив на доставките на газ с съвсем 50%, като се вземат поради доставките извънредно по дълготрайните контракти, Русия сътвори енергиен колапс в Европа, което предизвика нарастване на цените на газа с повече над 1000 $ за 1000 кубически метра.

Въпреки това, защото Русия продължи да се придържа към своя сюжет, Европа не седеше със скръстени ръце и потърси сурогат на съветския газ.

На първо място, Норвегия оказа помощ за намаляване на рецесията. През ноември 2021 година износът на съветски газ за Европа възлиза на 322 милиона кубически метра дневно, до момента в който Норвегия го усили до 331 милиона кубически метра дневно.

А през първите дни на януари 2022 година доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европа към този момент бяха в размер на 250 милиона кубически метра дневно, а в пиковите моменти доближиха 280 милиона кубически метра дневно, което беше повече от доставките на газ от Русия, осъществени в тези дни.

Именно въз основата на тези данни направих извода, че Русия е изцяло победена в енергийната война против Европейски Съюз и нейното енергийно изнудване просто е стигнало до задънена улица.

Русия към този момент тогава губеше част от пазара на Европейски Съюз. Русия изцяло унищожи репутацията си на благонадежден снабдител на енергийни запаси. Русия беше принудена да доставя на половина по-малко газ за Европа от нормално, в същото време изпълнявайки ценовите отговорности по дълготрайните контракти, в които междинната цена за 1 пространствен метър е избрана на 250 $. И най-важното е, че Русия подтиква Европа да търси сурогат на своите първични материали от други снабдители.

Важното тук е, че в случай че през 2021-2022 година Европейски Съюз не беше подготвен за енергийното изнудване, то към 2023 година той стартира да се приготвя уместно. По-специално, усили доставките на полутечен природен газ и отвори пазара си за нови снабдители. И тъкмо в този момент към този момент можем да забележим резултата от тази подготовка.

Вижда се и в Русия. " Газпром " добре осъзнава, че загуби, а играта, която започнаха, ще донесе на страната единствено големи загуби под глобите, които могат да се преглеждат като изстрел в главата. Но лемингите не могат по различен метод. Те знаят по какъв начин да разсъждават единствено върху от дълго време остарелите знаци - студената зима и замръзналата Европа.

Жалка панорама.

Източник: Злой одессит
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР