ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Германският бизнес в Китай: същите грешки като в Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Зависимостта на немската стопанска система от Китай: цялостен напред в неверна посока " – това е недвусмисленото заглавие на разбор, изработен от кьолнския Институт за немската стопанска система (IW). Той съдържа настойчив апел към политиката да се вземат ограничения против възходящото въздействие на Китайската национална република във външната търговия и в немския бизнес.

Германската стопанска система зависи от Китай повече, в сравнение с китайската от Германия

" Германската стопанска система зависи доста повече от китайската, в сравнение с противоположното “, твърди създателят на проучването Юрген Матес. Зависимостта от Китай се трансформира в политически проблем, имайки поради отношението на Пекин към войната на Русия против Украйна и повишената опасност от Китай за Тайван, твърди откривателят.

Ако след вероятно китайско нахлуване против Тайван Западът наложи наказания на Китай, компаниите в Германия ще се окажат изправени пред изострен недостиг на всевъзможни артикули, създавани в Китай. А немските компании, които са необятно показани в Китай, са застрашени от колапс на бизнеса им в Китай и даже от фалит, предизвестява още специалистът. Тогава страната ще би трябвало да избавя тези крупни компании, с цел да не се допусне всеобщо закриване на работни места, добавя Матес.

Германският бизнес настойчиво пренебрегва този геополитически риск

Тревогата на учения е обвързвана и с това, че през първата половина на 2022 година, когато внезапно повишените геополитически опасности, произлизащи от съдействието с Китай, е трябвало да станат явни за всички, немският бизнес освен не е лимитирал съдействието с Китай, а в противен случай - разширил го е до нови рекордни мащаби.

Матес цитира данни на Централната банка (Bundesbank), на Федералната статистическа работа (Destatis) и данни на Института за немската стопанска система (IW), съгласно които единствено през първото полугодие на 2022 година директните немски вложения в Китай са достигнали рекордните 10 милиарда евро. През последните две десетилетия компании от Германия в никакъв случай не са вложили такива суми в Китай даже за цяла година.

По-добре повече бизнес с Китай, в сравнение с по-малко – наподобява това е кредото на доста немски компании, които пренебрегват геополитическите опасности, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и наклонността за изолираност на Пекин. Очевидно китайският пазар и краткосрочните облаги от него са доста привлекателни за немския бизнес ", споделя в тази връзка икономистът Юрген Матес.

Германия внася от ден на ден артикули от Китай

Тревожни са и трендовете в двустранната търговия: през първата половина на тази година вносът на китайски артикули е повишен рисково, а Китай към този момент държи 12,4% от целия импорт на Германия. За съпоставяне: в годината преди пандемията този дял е бил 10 %, а през 2000-та година – едвам 3,4 %. В същото време през последните години немският експорт за Китай е престанал да нараства и е западнал на към 7,5 %.

Външнотърговският недостиг на Германия по отношение на Китай е достигнал съвсем 41 милиарда евро през първото полугодие на 2022 година По този мотив Матес споделя, че диспропорциите в търговията с Китай се ускоряват от ден на ден.

Бум на немските вложения в Русия след анексията на Крим

Прави усещане, че всички изброени отрицателни трендове - внезапно увеличение на вноса при спад на износа и надлежно възходящ външнотърговски недостиг - се следят през първата половина на годината и в бизнеса на Германия с Русия.

Но главната аналогия е другаде: бурната интензивност, която немският бизнес показва в Китай през първата половина на 2022 година, макар внезапно повишените геополитически опасности, припомня за държанието на немските компании на съветския пазар след анексирането на Крим през 2014 година. На тази насилствена смяна на границите тогава немският бизнес отговори с взрив на вложенията в Русия.

Да напомним също, че през 2018 година директните вложения на немските компании в Русия доближиха рекордните 3,4 милиарда евро, а през първото тримесечие на 2021 година – откакто президентските мандати на Владимир Путин започнаха да се броят още веднъж от нулата, единствено за три месеца немският бизнес влага 1,1 милиарда евро в Русия. До началото на 2022 година пък Германия докара зависимостта си от вноса на съветски газ, въглища и петрол до исторически най-много.

Корекция на курса?

В умозаключение Институтът в Кьолн пледира за понижаване на зависимостта на немските компании от китайския пазар и даже за държавна интервенция, която да внесе корекции в настоящия курс на развиване.

Автор: Андрей Гурков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР