ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Визитата на Пелоси: зад гнева на Китай прозира несигурност по въпроса за Тайван

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Гневната реакция на Китай против визитата в Тайван на Нанси Пелоси, ръководителката на американските депутати, разкрива несигурността на страната по въпроса за острова в миг, когато тя е в неприятна икономическа обстановка. Това обявиха анализатори, с които беседва Агенция Франс Прес.

Осемдесет и две годишната Пелоси, пристигнала нощес в Тайпе, е най-високопоставеният американски представител на изборна служба, посетил през последните 25 години острова, за който претендира Пекин.

През последните дни, когато пътуването ѝ бе обявено в медиите, без да е доказано публично, китайското държавно управление от ден на ден повишаваше тона, заплашвайки Съединени американски щати с " последствия ".

През уикенда страната провежда военни маневри с същински муниции в Тайванския пролив.

Междувременно Ху Сицзю, някогашен основен редактор на в. " Глобал таймс ", прочут с националистическите си послания, загатна в Туитър, че Пекин би могъл " да прогони самолета на Пелоси със мощ ", даже " да го смъкна ".

Но съгласно анализатори, запитани от Агенция Франс Прес, зад този нападателен дискурс се крие известна неустановеност, усещана от Пекин, който се усеща заплашен от самодейностите на Съединени американски щати и западните им съдружници за доближаване с Тайван и поощряване на независимостта му.

Освен това президентът Си Цзинпин се стреми да показва мощ пред Съединени американски щати в навечерието на идния наесен конгрес на комунистическата партия, който се чака да му гласоподава трети мандат като общоприет секретар.

Миналата седмица прочее Си предизвести американския си сътрудник Джо Байдън, че Вашингтон не трябва " да си играе с огъня ", що се отнася до Тайван.

" Като мощен началник, последното нещо, което той би желал да покаже, е някакъв симптом на уязвимост ", разяснява Стив Цанг, шеф на експертния център SOAS China в Лондон.

Перфектен метод за похищение на вниманието

Заиграването с националистическите усеща е и съвършен метод за похищение на вниманието в миг, когато стопанската система на Китай забавя движение и популацията губи самообладание след повече от две години строги ограничения, свързани с политиката за " нулев коронавирус ".

" Китайската комунистическа партия черпи легитимност от два източника: икономическия напредък и национализма ", напомня Уили Лам, анализатор на китайската политика, работещ в Хонконг.

Съответно битката към Тайван дава опция " да се отклони вниманието на китайската аудитория от икономическите проблеми ".

Китай преглежда острова като една от своите провинции, която следва един ден да бъде обединена с останалата част от страната, при потребност - със мощ. И в Пекин пораства неспокойствие поради доближаването сред Вашингтон и Тайпе през последните години.

От времето на администрацията на Тръмп някои в Пекин считат, че Съединени американски щати са все по-склонни " за самостоятелност на Тайван ", отбелязва Ли Минцзян, учител по интернационалните връзки в технологическия университет Нанян в Сингапур.

Китай акцентира, че Съединени американски щати към този момент не съблюдават главния съгласно него принцип в двустранните връзки - политиката " за един Китай ".

Той подлага на критика оръжейните продажби на Щатите за Тайпе и все по-честите публични визити в Тайван на задгранични политически дейци.

Си Цзинпин " се нервира и нервира от това, че през изтеклата година Тайван бе посетен от високопоставени ръководители (...) освен на Съединени американски щати, само че и на Япония, а и на Европейския съюз ", показва Уили Лам.

" Трудна обстановка "

Същевременно младите генерации в Тайван от ден на ден упорстват за независима еднаквост, друга от китайската.

Ако прибавим и това, че от 2016 година в Тайпе ръководи партия, оповестила се за самостоятелност, " по въпроса за Тайван напълно не се обрисуват положителни вероятности " за китайските ръководители, счита Ли Минцзян.

Така че войнственият дискурс на Пекин цели " връзките сред двата бряга на протока и сред Съединени американски щати и Тайван да не се развият в посока, създаваща още повече проблеми на континентален Китай ", прибавя той.

Въпреки всичко множеството наблюдаващи не виждат в близко бъдеще възможност от въоръжен спор.

" Последното, което би желал Си Цзинпин, е по случайност да избухне война ", акцентира Тайтъс Чен, учител по политически науки в тайванския народен университет " Сун Ятсен ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР