ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иво Инджов пред ФАКТИ: Егото на Слави Трифонов торпилира коалицията

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След като водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов разгласи, че вади министрите си от кабинета и партията му напуща обединението, политическата обстановка в страната много се изостри. Може ли да се направи нов кабинет в границите на този парламент, както и каква ще ролята на новите партии на Стефан Янев и Мая Манолова. По тематиката пред ФАКТИ приказва политологът Иво Инджов.

- Г-н Инджов, изненада ли бе реакцията на Слави Трифонов и това, че той отдръпна партията си „ ИТН “ от ръководещата коалиция?
- Аз постоянно съм казвал, че слабата частица в тази коалиция е „ ИТН “ (ИТН) и че егото на Слави Трифонов може да я торпилира. Като цяло бях сюрпризиран от момента и от метода, по който работи ледерът на Има Такъв Народ. Но той го направи в типичния си властнически жанр, в действителност, и еднолично отдръпна министрите от кабинета. Така Слави Трифонов на практика завърши съществуването на обединението.

- Дали не е имало и колекция на „ ИТН “, с цел да казвате еднолично…
- Няма информация досега за партийно решение, може и да е имало такава колекция, само че никой не е споделил такова нещо в общественото пространство. Това, което сподели Слави Трифонов в обръщението си във Facebook, бе, изтъквам по памет, само че от сорта „ … аз отдръпвам министрите на „ ИТН “ от кабинета. “
От такива думи оставам с усещането, че той е решил това в присъщия за него властнически жанр на държание. Като най-вероятно това е в следствие от недоволството на „ ИТН “, че са младши сътрудник в тази коалиция, а егото на Слави Трифонов е изиграло огромна роля. Изтъкваните от него съответни аргументи - за някакво национално изменничество във връзка с Северна Македония, за някакъв банкрут на страната по отношение на бюджета и така нататък, са значими, само че съгласно мен единствено се е търсел мотив. В последна сметка, видя се, че една антисистемна партия като „ ИТН “, която помпаше мускули, заклеймявайки цялата политическа система, политическата класа, искайки радикални промени с референдума преди години, мъчно вирее във властта.

- Моментът на отдръпване от ръководството, в който се намира страната – преди актуализация на бюджет, по какъв начин го определяте…
- Трябва да се гласоподава бюджет…

- Който и да ръководи, в случай че няма бюджет ще му е трудно…
- Така е. Ситуацията е доста комплицирана, тъй като имаме енергийна рецесия, продължава растежът на цените и инфлацията. И всичко това е на фона на войната в Украйна, която дестабилизира света. Това е извънредно несъответствуващ миг да се разклати държавното управление. Доколкото разбирам, Има Такъв Народ не желаят нови предварителни избори, а преконфигуриране на ръководещото болшинство в Народното събрание.

- Това по какъв начин може да стане?
- Ива Митева сподели, че те желаят да се осъществя ново държавно управление с възможен техен мандат, което да е с необятно единодушие. А това е неуместно, някаква измислица. Кирил Петков и водачите на останалите две партии в обединението се готвят да ръководят в държавно управление на малцинството, което да е подкрепяно от 12 депутати от Има Такъв Народ по разнообразни въпроси и тематики.

- Очаквате ли, че това може да се случи?
- Всичко зависи от това в каква степен Слави Трифонов има надзор върху парламентарната група и доколко депутатите му са подготвени да се опълчат на едноличните и властнически решения в тази партия. По-малко евентуално е да се стигне до такава проведена поддръжка за държавното управление от част от депутатите на Има Такъв Народ, през днешния ден от партията валят поръчки за единение. Възможно е обче кабинетът да оцелее още известно време благодарение на плаващи болшинства. Колкото и надъхано да приказва систематичната съпротива – в лицето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, за нуждата от предварителни избори, имам предвид изявленията им и от преди Слави да разгласи решението си, едва ли някой желае да вади горещите кестени от огъня с голи ръце тъкмо в този миг.

- В момента обстановката може да се опише като всеки споделя „ … вземи го ти “, разбирай „ … управлявай ти “?
- Социологията демонстрира, че при избори през днешния ден водещата партия ще бъде ГЕРБ. Нека да разсъждаваме с кого би се коалирал ГЕРБ… С Движение за права и свободи не става, най-малко не обществено. С „ Възраждане “ е изключено, предвид на извънредно екстремисткия и пропутински образ на тази партия. С Българска социалистическа партия – социалистите няма да го одобряват, с „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ също няма по какъв начин. Така че може да се озовем в обстановката от 4 април предходната година, когато ГЕРБ бе първа политическа мощ, само че никой не искаше да се коалира с нея. Ако отново ни пуснат същия филм, ще отидем на втори предварителни избори и страната ще изпадне в политическа неустойчивост в извънредно неуместно време.

- „ Ефектът “ от новите партии на Стефан Янев и Мая Манолова какъв може да е…
- Двете партии първо би трябвало да се потвърдят на възможни избори. Не виждам по какъв начин ГЕРБ ще ръководят със Стефан Янев, който някак си се дистанцира от НАТО. Освен това колкото повече се отсрочват предварителните избори, толкоз фейсбук възторгът от държанието в жанр " Възраждане лайт " ще избледнява и неговата партия ще седи като залежала стока в политическия магазин.

- Кога очаквате нови избори…
- Всичко е допустимо. Може да има избори до няколко месеца, а може и след повече. Нека забележим по какъв начин ще се развият нещата в околните дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР