ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

За Румен Радев, Кирил Петков, управлението и ареста на Борисов - пред ФАКТИ говори Сашо Диков

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Изминаха над три месеца откогато новата законодателна и изпълнителна власт започнаха работа. Не че за подобен къс интервал е хубаво да се вършат генерални равносметки, само че избрани заключения напълно умерено може да се вършат, в това число с цел да служат като компас на властта.

За новата такава, която към този момент не е и напълно нова, за Румен Радев и държанието му в последно време, както и за ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, от ФАКТИ разговаряхме с сътрудника публицист Сашо Диков, който все още е водещ на предаването " ЕвроДикоФ " по телевизия " Евроком ", а обратно във времето биографията му е повече от богата и сигурно болшинството е осведомено с нея.

Интервю на медията ни със Сашо Диков четете в идващите редове:

- Г-н Диков, опозиционните на режима на Борисов публицисти като нас имат, съгласно мен, някаква заслуга хората, които през днешния ден са на власт, да са на власт. И в това число поради това имаме безспорното право да ги подлагаме на критика. В този ред на мисли, какъв е коментарът Ви за над трите месеца ръководство на новото държавно управление?

- Първо, колкото и наивно да звучи, считам, че постоянно съм изпълнявал и съм се съобразявал с един от главните правила на нашата антична специалност, а точно тя да е съпротива на всяка власт. Това, че поддържам, утвърждавам някого - както беше при започване на Бойко Борисов, както беше при започване на Кирил Петков и останалите, не значи, че ще си търпя когато нещо, по моето непретенциозно мнение, не върви или не става както би трябвало. Не си търпя и няма да си търпя. И това е по една елементарна причина - популярност Богу, че аз по никакъв метод не съм се поставял според през последните 40 години, откогато практикувам тази специалност, от който и да е било и мога умерено да си приказвам " за " и " срещу " за който си желая. Извоювал съм си опцията да приказвам свободно всичко това, което мисля за всяка една власт.

И в този смисъл, откакто сума ти години бях огромен почитател на Румен Радев, в този момент умерено мога да му кажа, че се излага и стана за смях по въпроса с оръжията за Украйна. Наистина е комичен и презрян като политик, комичен и презрян с гъненето и гърченето си. В тази обстановка да кажеш, че ще изпращаме бронежилетки, само че единствено за цивилното население, е толкоз смешно и тъпо, че няма накъде. Направо обидно. Станахме не за смях, а за гадност.

По същия метод мога да кажа, че и огромната ми уязвимост Кирил Петков по същата тематика е да не кажа презрян, само че е комичен и неоснователен с гъненето си. Обяснява по какъв начин сърцето му било с Украйна, само че не можем да пращаме оръжие. Още по-жалкото е, че друга моя огромна уязвимост - Корнелия, изперка тотално и умъртви Българска социалистическа партия с нейните безумни позиции по отношение на глобите и неизпращането на оръжие за Украйна, както и заканите, че ще излезе от държавното управление, в случай че се изпрати оръжие на Украйна.

- Конкретно за Румен Радев, отвън украинската тематика, той още преди да стартира войната " хвърляше стрели " по държавното управление. Относно това търпи ли рецензия или е съответно държанието му?

- На Радев нещо му остана от момента, когато това държавно управление смени неговия енергиен министър Николай Павлов като началник на " Булгаргаз ". След тази промяна Радев просто не е Радев, а някаква подигравка на себе си. Не знам по каква причина той по този начин мъчително одобри тази промяна и атакува държавното управление.

- Ако приемем, че изключително във втория и третия им мандат ГЕРБ изглеждаха и мнозина ги смятахме не просто за некомпетентни, а за зловредни хора, наподобяват ли в този момент " Продължаваме промяната " - в качеството им на най-големия сътрудник в обединението, като в небрано лозе, като лаици?

- " Продължаваме промяната " не наподобяват малко като в небрано лозе и малко като лаици, а наподобяват доста като лаици и в доста, доста небрано лозе. Все още си проличава някакво предпочитание да създадат избрани неща, само че от ден на ден излиза наяве, че не знаят по какъв начин.

За да затворим тематиката с оръжието за Украйна, ще дам образец, обвързван с това. Ние сега сме в безусловно жалката позиция, дружно с подлогата на Путин - Орбан, да сме една от единствените две страни, които не изпращат оръжие на Украйна. Целият естествен, либерален свят дава оръжие на Украйна, в това число неутралните Швеция и Финландия, които не са в НАТО. Само ние и Унгария сме в жалката, наведена обстановка да не изпращаме оръжия. Въпросът е кардинален.

Кирил Петков обаче е в жалката обстановка Корнелия Нинова да го държи за едни сензитивна места и той да не смее да направи това, което би трябвало да се направи. Дори не смее да си каже персоналното мнение. Не мога да го схвана - да си каже, че той счита, че би трябвало да даваме оръжия, само че Корнелия го плаши с разпадане на държавното управление и по тази причина не може да предложи да даваме оръжие на Украйна. Това би било по-достойно. Слава богу, че финансовият министър и военният министър споделиха, че персоналното им мнение е, че би трябвало да дадем. Но през днешния ден, когато водим този диалог - във вторник, пристигна тоталната нелепост, изречена от военния министър (б.р. Драгомир Заков). Аз се чудя кой или по-скоро коя им дава тези препоръки да приказват такива невероятни нелепости. Военният министър е споделил, че ние не даваме оръжия на Украйна, тъй като нямаме какво да дадем. Чудя се на Кирил Петков и на министрите от " Продължаваме промяната " за какво не престават да слушат някакви тотални кретени от пиарска позиция.

- Всъщност те, в случай че приемем, че направиха една добра предизборна акция, с добър пиар, то в този момент сякаш осведомителната война я губят?

- Тотално губят осведомителната война. Изумен съм по какъв начин е допустимо да се вършат сходни тъпотии от пиарска и медийна позиция, като върхът на тъпотията е днешното (б.р. вчерашното) изказване на военния министър.

- Извън тематиката Украйна, защо друго търпят рецензия ръководещите?

- Другата тематика, по която новата власт търпи големи рецензии и неуспехът е голям, е тематиката, с която ставаха и лягаха, изключително " Продължаваме промяната ", в предизборната битка - правосъдната промяна. Не може след 3 месеца и половина да си го докарал единствено ненапълно със закона за закриването на профилираните съд и прокуратура. По другите закони - за КПКОНПИ, проектозаконът за правосъден надзор над някои прокурорски решения, нищо не се чува. На моите въпроси за какво по този начин, получавам отговори от рода на: " Сложно е, обединението е комплицирана, би трябвало да съчетаваме най-различни ползи ". Добре, по този начин е, единствено че и на Кирил Петков се пробвах да му кажа, че в случай че на следващия ден му извъртят номер, което не е изключено, и го смъкват от власт с някакъв вътрешен съдружен прелом, ще остане в историята с това, че е заловен за тези работи от Корнелия Нинова и си е отишъл по живо по крепко. Никой няма да се сети, че е направил други неща или е имал желание да направи нещо. Казах му, че не може по този метод да се ослушват и за трите месеца до средата да не са го докарали със правосъдните закони.

Ясно е, че с този жесток, безочлив Висш правосъден съвет, с този в действителност нискоквалифициран, нискокултурен, нискоинтелигентен основен прокурор, не може да се чака друго с изключение на малоумни реакции, малоумно държание и такова, с което да се подиграеш. Но такава е обстановката - към този момент няма по какъв начин да се прескочи Гешев.

Този Висш правосъден съвет би трябвало да бъде махнат, без значение, че им остават единствено няколко месеца от мандата. Хората във Висш съдебен съвет са нагли и безскрупулни, потвърдили са във времето, че нищо не може да ги смути, в това число шамарът, който получиха от Конституционния съд. Те години наред слугуват - преди на Цацаров, в този момент на Гешев. Браво на Надежда Йорданова, която се мъчи да се бори с цялата тази ламя. Но с вербални средства не става.

- Какво бихте споделили за ареста на Бойко Борисов?

- Този арест сподели това, за което приказвах - какъв брой доста им се желае, само че не знаят по какъв начин да го създадат. Ние правихме една параленост - от едната страна Иванчева с прангите на краката отива към Майчин дом, а от другата страна на екрана Бойко Борисов с ръце в джобовете влиза в Главна дирекция " Национална полиция " като задържан.

По създание. Да, Бойко Борисов от дълго време трябваше да е задържан, да, Бойко Борисов от дълго време трябваше да е в пандиза, тъй като той до шията е потопен в далавери. Само че би трябвало да знаеш по какъв начин да го направиш. За Борисов, още отпреди 10 години поради " Ало, Ваньо ", законът споделя, че за сред 3 и 8 години трябваше да влезе в пандиза, в случай че имаше прокуратура. Както обаче знаем, такава няма. А на този декор сегaшната власт демонстрира тотална, безспорна леващина с това, че не знаят по какъв начин, в положителния смисъл на думата да изработят Бойко Борисов по законов метод.

Този арест имаше и един голям плюс. Първо, сума ти хора мислеха, че никой няма да посмее да арестува Бойко Борисов. Второ, не дай си Боже го арестуват, " ще се срути небето, милиони хора ще залеят площадите ". Нищо от това не се случи. Тефлонът, който 15 години е към Борисов, стана на части. Арестуваха го, изкараха го от къщата му и социална поддръжка нямаше. Няма и по какъв начин да има.

Друго, което ми прави усещане е, че не преставам да не съм чул нито един, даже от най-заклетите му и признателни настоящи и предходни депутати и министри, да каже, че е бил задържан един почтен човек. Имаше " нелегално ", " това е комунизъм, фашизъм ", само че никой не посмя или най-малко аз не съм чул някой да каже, че " Бойко е почтен " и че е " задържан един почтен човек ".

- Казвате, че хората във властта " не знаят по какъв начин ". Какви гафове позволиха?

В знаковата стъпка на властта да го арестува има един огромен гаф и той е медийното държание на властта, обвързвано с ареста. Първото известие беше, че са задържани четирима. Оказа се обаче, че не са четирима, тъй като Менда Стоянова въобще не е задържана. Второ, оказа се, че към оня първи миг още не са били задържани, а служителите на реда единствено са били в домовете им. Тоест очевидно някой е бързал да се изпъчи, че трима са задържани.

След часове, когато към този момент в действителност ги арестуваха, настъпи цялостно безмълвие на властта. Четвъртък вечерта бяха арестите, като в петък, цялостен идващ ден имахме безусловно идиотско медийно държание на Бойко Рашков. Той бе на парламентарен надзор и след края му, на излизане от залата " в гората " от микрофони и въпроси за ареста мълча като ремсист. Пълно безумство. После след 20:00 часа в петък ги освободиха арестантите, а след 21:00 прокуратурата даде ексклузивен брифинг. И едвам тогава, по нощите, Бойко Рашков и Кирил Петков дадоха брифинг в Министерски съвет, с цел да кажат, че прокуратурата саботира. Не знам по какъв начин е допустимо Бойко Рашков да послуша кретенския съвет на една персона, която минава за доста веща в пиара, а точно, че той не би трябвало да приказва, до момента в който прокуратурата не се произнесе дали ще повдигне обвиняване или не. По-идиотски съвет аз не мога да си показва. Още по-идиотското е, че Рашков извършва този съвет.

Аз мисля, че в случай че този брифинг не беше даден по нощите в 00:00 часа, а беше даден на обяд в 12 часа и се кажеше от Рашков и Петков, че Бойко Борисов е задържан по необходимост, тъй като има доста значима причина, която може и да е секретна, като също така и да заявяват, че имат извънредно съществени доказателства и в случай че и този път прокуратурата не му повдигне обвиняване, това ще значи, че тя саботира всяка стъпка за битка с корупцията. Изговаряш това в 12 на обяд и си в супер печеливша позиция. Вместо това, властта стана за смях, обяснявайки се на правилото " след дъжд качулка ". Медийното им държание в решаващи моменти е тотална злополука. И въпреки всичко, към момента на 1000% съм уверен, че желанието го имат..

- Възможно ли е това държавно управление да си отиде скоро?

- Ако по този начин уплашено и безгръбначно продължава, това държавно управление и най-много " Продължаваме промяната " ще загуби доверието на хората. Ще изтъквам Николай Слатински, като това съм го чел и на Кирил Петков, че някакъв миг " било Корнелия Нинова, било Слави Трифонов ще му извъртят номер в Народното събрание и без нови избори може да създадат някаква спекулация с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Например под формата на " държавно управление на спасението ", тъй като би било доста безочливо непосредствено ГЕРБ и Движение за права и свободи да вземат участие. Възможно е да е под формата на някаква поддръжка.

- Допускате, че даже Корнелия Нинова може да направи такова нещо?

- Корнелия Нинова превъртя, това не е онази жена, която споделяше на Бойко: " Ела извън да се разберем като мъже ". Нещо ѝ стана.

- Изненадан ли сте?

- Не сюрпризиран, а учуден, напряко сащисан. Нямам визия какво ѝ стана, коренна смяна. Включително и по отношение на отношението ѝ към Румен Радев, което е автогол и това се потвърди със загубата на доста гласове на изборите. Освен това Нинова три месеца се занимава единствено с битка със спекулата. Като някакъв бирник е, от тези времена, вместо да се мисли по какъв начин да се подтиква бизнесът.

- Да, и във връзка с бизнеса сякаш нищо изключително към този момент не се прави.

- Точно това е другото нещо, което по всевъзможен метод съм се опитвал да споделям на Кирил Петков - да освободят бизнеса от всички пречки и спънки, които го тровят и не му дават да се развива свободно. Това не изисква пари, желае воля единствено. Казва ми: " Да, да, да ". Но... нищо и половина към този момент. Занимават се с какви ли не нелепости, единствено не и с неща, които ще имат бърз и добър резултат. Ако не престават по този начин, обречени са и би трябвало да си дават сметка за това. Властта до този миг се демонстрира като извънредно страхлива, а със боязън не става и ги чака разгром, в случай че не престават по този начин. Така просто няма да стане, би трябвало да се покаже геройство и мощ

Съжалявам, че приказвам по този метод. Аз не преставам към момента да съм огромен почитател на Кирил Петков и новата власт, тъй като - какво е другото, в случай че не са те? Не мога да си показва, че сикаджийската селяния и дивотия отново ще пристигна на власт с всичките си идиотщини и простотии, на които се нагледахме 12 години.

- И на мен не ми се желае да си го представям. А другояче главното, което прави усещане при " Продължаваме промяната ", е неналичието на подобаващи фрагменти за работата, която би трябвало да се прави. А тя не е лесна. Съгласен ли сте?

- Така е. И в действителност, едно от другите неща, които до момента трябваше да са свършили, е махането на досегашните сформира на регулаторните органи. Комисия за защита на конкуренцията, КЗП, КРС, Съвет за електронни медии - всичко това от дълго време трябваше да е " под ножа ", тъй като те са се потвърдили - с метода си на работа във времето, като герберски прислужници. В енергетика може би към 80-90% от герберските назначения са си на място. Завчера се гънеше и енергийният министър, като го попитах за какво в " Булгартрансгаз " не се вършат промени. На Севделина Арнаудова мъжа ѝ още си е там, както и всички останали.

Взеха и едно генерално неверно решение да създадат по този начин, че всяко едно министерство да се трансформира във феодално партийно притежание. Очевидно е, че в това държавно управление има не просто слаби министри, а недоразумения като външната министърка и министъра на културата. Но съдружното съглашение не разрешава да се пипа, " да се наднича непознатия двор
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР