ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Токаев обеща „Нов Казахстан” след опита за преврат

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мирните митинги в Казахстан бяха употребявани от терористи, само че в този момент градим нова страна. Благодарение на ограниченията, взети от президента Касъм-Жомарт Токаев, Казахстан отблъсна офанзивите и победи насилниците. Сега животът се върна към естественото. Това съобщи казахстанският зам.-министър на външните работи Роман Василенко на конференция в постройката на Министерство на външните работи на Казахстан в Нур-Султан, на която особено беше поканен кореспондент на ФАКТИ .

Екипът ни беше поканен по отношение на януарските митинги, при които 238 души починаха, а мнозина други бяха ранени.

„ Както знаете, 2022 година стартира с невиждани трагични събития в Казахстан. Мирните митинги, които започнаха на 1 януари в региона на Мангистау в Западен Казахстан и се разпространиха в други райони на страната, бяха употребявани от въоръжени терористични и незаконни групи, религиозни и политически екстремисти. Те правиха грабежи, повреждаха здания, доставяха и раздаваха конфискувани оръжия, които по-късно бяха употребявани против чиновниците по сигурността и цивилните”, сподели Василенко, който е някогашен посланик в казахстанските посолства в Съединени американски щати и Англия, както и някогашен дипломат в Словакия.

„ Изправихме се пред невиждан акт на експанзия. Според продължаващото следствие на тези събития задачата на въоръжените нарушители е била да дестабилизират обществено-политическата конюнктура в страната и да извършат прелом. Благодарение на ограниченията, подхванати от президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, в това число решението му да вкара изключително състояние на 5 януари, да стартира антитерористична интервенция и да изиска краткотрайна поддръжка от Организацията на Договора за групова сигурност за отбрана жизненоважни държавни здания, Казахстан съумя да отблъсне офанзивите и да победи причинителите на принуждение. Сега животът се върна към нормалното”, сподели още дипломатът.

Казахстан остава твърдо зает със отбраната на правата на индивида и всички наши интернационалните отговорности, уточни още той. Президентът Токаев няколко пъти е заявявал, че органите на реда би трябвало да проверяват освен забърканите във въоръжените безредици, само че и тези, които са надвишили пълномощията си. Прокурорите към този момент са образували 180 наказателни каузи по недоволства за изтезания.

Сега фокусът е ориентиран към по-нататъшно реформиране и трансформиране на Казахстан в интерес на цялата нация. На 11 януари президентът Токаев се обърна към Народното събрание и даде обещание да сътвори „ Нов Казахстан”. Според напътствията на президента през март държавното управление ще показа повсеместен проект за това по какъв начин да увеличим просперитета на нашите жители и да понижим бедността в Казахстан. В политическата сфера президентът разпореди на народни представители и кметове да се ангажират повече с обществеността за по-нататъшна демократизация на страната ни, съобщи Роман Василенко.

Както наскоро означи президентът Токаев, главните цели на промените включват създаване на заслужено общество, демонополизация, осъществяване на политическа промяна, ускорение на икономическото развиване на страната и гарантиране на върховенството на закона. В средата на март президентът ще произнесе обръщението си към нацията, с което ще разгласи нова стратегия за политически промени. Това ще бъде доста значима стъпка в построяването на Нов Казахстан. Позволете ми да прибавя, продължи Василенко, че от 2019 година, по самодейност на президента, ние към този момент приложихме четири пакета политически промени, които усъвършенстваха изборния развой в страната, насърчиха разговора сред обществото и държавното управление, бе въведена 30% квота за дами и младежи в партийните листи за изборите, насърчиха религиозните свободи и в допълнение опазиха човешките права.

През 2022 година Казахстан отбелязва 30 години от основаването на дипломатически връзки с редица европейски страни, в това число България. На 23 декември 1991 година България признава независимостта на Казахстан, а на 5 юни 1992 година сред България и Казахстан са открити дипломатически връзки. Двустранните връзки се построяват въз основа на Декларация за по-нататъшно развиване на другарските връзки и съдействието сред Република България и Република Казахстан от 15 септември 1999 година и Съвместно заявление за по-нататъшното развиване на връзките сред Република България и Република Казахстан от 25 септември 2003 година Допълнителна рамка за развиване на връзките е подписаното на 21 декември 2015 година Споразумение за засилено партньорство и съдействие сред Европейския съюз и неговите страни членки, от една страна, и Република Казахстан, въпреки това, утвърдено от Република България на 20 декември 2016 година

През годините Казахстан и Европейски Съюз непрестанно развиват и укрепват връзките си. Европейски Съюз е главният търговски и капиталов сътрудник на Казахстан, който съставлява повече от 40% от външната търговия. Около 40% от директните задгранични вложения в Казахстан са привлечени от Европейски Съюз. В Казахстан работят над 4000 компании с европейско присъединяване и 2000 взаимни предприятия. Отношенията сред Казахстан и Европейски Съюз бяха в допълнение засилени след визитата на президента Токаев в Брюксел предишния ноември, по време на което той се срещна с представители на Европейски Съюз и Белгия, както и с представители на бизнеса. Като деен покровител за поощряване на съдействието с Европейски Съюз в районен формат, ние обръщаме особено внимание на усилването на съдействието си в сходство с районните цели на Европейски Съюз, в това число правата на индивида, Афганистан, изменението на климата и зеленото бъдеще, съобщи още Роман Василенко.

Относно връзките на Казахстан с Русия, казахстанският дипломати уточни, че президентът Токаев е опровергал изказванията, че Казахстан към този момент е дебитор на съветския президент Владимир Путин, като назова сходни изказвания „ празни думи “, изключително откакто контингентът на ОДКБ не е персоналната войска на съветския президент, а е част от ОДКБ - организация, в която Казахстан е член. Мироопазващият контингент включваше сили на всички страни членки на ОДКБ, освен на Русия, и този факт постоянно се подценява от медиите. Също по този начин си коства да се означи, че постоянният Казахстан дава отговор на ползите на Русия, не на последно място заради нашите съюзнически връзки и дългата ни граница, съобщи Василенко. Президентът Токаев съобщи ясно, че няма никакви предварителни условия от Кремъл и не се приказва, че Казахстан би трябвало да върне услуги. Казахстан ще продължи да развива съдействие с всички свои интернационалните сътрудници, в това число Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай. Правим това от оповестяването на независимостта и този курс няма да се промени, съобщи Василенко. Европейски Съюз е най-голямият вложител и търговски сътрудник на Казахстан, той е източник на вложения и софтуерно ноу-хау. От 370 милиарда $, вложени в Казахстан до момента, 160 милиарда $ идват от страни-членки на Европейски Съюз.

Твърденията, че Казахстан ще се откаже от многовекторната си външна политика, тъй като е получила поддръжка от ОДКБ, са просто неправилни. ОДКБ е междуправителствена организация. Когато президентът Токаев изиска поддръжка от ОДКБ, той не я изиска от Русия, а от организация, в която Казахстан е един от създателите. „ Казахстан остава предан на своята многовекторна външна политика, която ни служи добре през годините. Благодарни сме на другите държави-членки на ОДКБ, че се съгласиха да поддържат страната ни в миг на потребност. Едновременно с това ще продължим да развиваме съдействието си с Европейски Съюз, Съединените щати и Китай. Както означих, Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Казахстан, до момента в който американските компании са съдействали с 15% от ПЧИ и са изиграли основна роля в развиването на основни браншове на нашата стопанска система. Междувременно Китай и Казахстан развиват съдействие посредством самодейността „ Един пояс, веднъж “ и казахстанската стратегия Нурлъ жол. В последна сметка в наш интерес е да работим и да си сътрудничим с всички наши интернационалните партньори”, съобщи Роман Василенко, зам.-външен министър на Казахстан.

Казахстан е доста угрижен за продължаващото напрежение сред Русия, Украйна и западните страни. Като страна, която постоянно дава приоритет на разговора и договарянията, ние мощно имаме вяра, че дипломацията е единственото решение на тази рецесия. Нарастващото напрежение може да има опустошителни последствия, които никоя страна не е възнамерявала, в това число кървясъл боен спор и стопански компликации. Затова Казахстан приканва всички страни да деескалират обстановката и да намерят продължително решение, за което всички страни могат да се спогодят, акцентира Роман Василенко. Казахстан е подготвен да предложи всякаква поддръжка, която може да способства за разрешаването на рецесията. Като страна, която има забележителен опит в посредничеството (включително по сирийската рецесия посредством процеса от Астана и иранската нуклеарна програма), ние сме подготвени да действаме като справедлив и неутрален медиатор и сме подготвени да предложим Казахстан като платформа за дипломатически договаряния сред всички страни, в случай че има подобен интерес, уточни още зам.-външният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР