ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Галският петел срещу руската мечка – дуел без секундант

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Галският петел против съветската мечка - двубой без секундант. Може би това бяха шегите на някогашния комедиант Владимир Зеленски, понастоящем президент на Украйна, поради които въпреки всичко Еманюел Макрон се усещаше доста по-удобно в Мариинския замък в Киев във вторник, в сравнение с в Кремъл предния ден. Посещавайки тези две страни на ръба на войната, френският президент се надяваше да получи съответни сигнали за деескалация: ще би трябвало обаче да изчака. Това отбелязва в коментар за завършилата дипломатическа совалка на Макрон френският ежедневник L " Express.

В Кремъл - среща под формата на двубой

Седнал против Путин, френският президент остана затворен с него в стая повече от пет часа, с двама преводачи като само забавление. След края на срещата двамата държавни глави споделиха трибуната за сърдечна, само че демонстрираща мускули конференция. Единият подлага на критика " агресивността на НАТО ", вторият остана твърдо за нужното преустановяване на " военния напън " върху украинската граница. " Макрон беше извънредно неприятелски и корав като Путин, отбелязва геополитологът Франсоа Хайсбург, специфичен консултант във Фондацията за стратегически проучвания в Париж. Пресконференцията ясно отразява дългата им полемика и априори блокирането на реда за сигурност в Европа остава цялостно. »

Още преди срещата в Кремъл Франция смекчи упованията. Никой в ​​Елисейския замък не се надяваше на разрешаване на спора в края на това двойно посещаване на Еманюел Макрон - понеделник в Москва и вторник в Киев - макар, че времето изтича. " Няма дипломатически сюжет, при който всички тези тематики да бъдат уредени по време на една среща, безапелационен е непосредствен консултант на френския президент. Но задачата е да се обезпечат задоволително детайли за започване на деескалация и да има средства за гарантиране на сигурността на европейския континент в дълготраен проект. »

Публично не беше разгласен съответен ангажимент от другите страни в спора. Някои френски източници намекнаха, че Русия ще се въздържа от започване на нови военни маневри покрай границите на Украйна, преди да получат публично опровергаване от Кремъл. " По природа ролята на дипломацията е да бъде непрозрачна. Успешните договаряния са договаряния, които не се водят с намерено сърце, акцентира Бертран Бади, почетен професор по интернационалните връзки в Sciences Po. Но дневният ред, който се обрисува, в сходство с упованията на Москва, е очевиден,като се цели отмятане на украинския въпрос, с цел да се признае нов световен статут на Русия. "

Много тясно пространство за полемика

Слаба откъм съответни резултати, срещата сред Макрон и Путин даде опция да се обясни положението на духа на двата лагера. " От началото на откритата рецесия трите равнища на спор в никакъв случай не са се проявявали толкоз ясно, продължава Бертран Бади: статута на Донбас,който се разиграва на карта; мястото на Украйна в интернационалната система и евентуалното ѝ участие в НАТО; и статута на Русия в пост-биполярния свят, който всъщност не е напреднал от 1991 година Тази среща дава рамка за договаряне, което не е за занемаряване и е заслуга на Макрон. »

През последните седмици френският президент се пробва да отвори пространство за полемика сред другите участници в спора. Париж събра съветски и украински съветници на масата преди 10 дни, с цел да договарят за статута на Донбас, район в източна Украйна, който е във война. Тези полемики са част от споразуменията от Минск, подписани през 2015 година сред Москва и Киев. " Путин напомни на конференция, че единственият излаз от украинската рецесия е осъществяването на тези съглашения, показва Игор Деланое, заместник-директор на аналитичния център Френско-руска обсерватория в Москва. Но украинците считат, че тези съглашения съставляват опасност за тяхната сигурност и руснаците не се отхвърлят от нищо. " Дипломатическите съветници се срещат в четвъртък, този път в Берлин, с цел да се опитат да придвижат въпроса напред.

Ако Франция желае да бъде оптимист и желае да поддържа " придирчив разговор през идващите седмици и месеци ", графикът може да се окаже доста по-кратък и доста по-мрачен. От четвъртък съветските войски стартират огромни учения с беларуската войска по украинската граница. Други солидни съветски военни разполагания се правят в Черно море и на други терени. В понеделник вечерта Еманюел Макрон също увеличи броя на съветските бойци, ситуирани покрай границите на Украйна, като ги пресметна на 125 000.

" Русия ще бъде военно подготвена за офанзива в границите на пет или шест дни ", споделя Франсоа Хайсбург. Но Олимпийските игри в Пекин са спирачка, китайците не биха били щастливи, в случай че по време на олимпиадата им избухне война. Путин би трябвало да се запита дали води войната, която може да води, или води мир, което в последна сметка е доста комплицирано за него: той не е получил нищо в подмяна на претенциите си, изложени през декември, и би трябвало да изясни за какво е оставил 100 000 бойци да висят в сняг и тиня в продължение на три месеца.

Китайските игри завършват на 20 февруари. Достатъчно, с цел да оставим, може би, финален късмет за дипломацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР