ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Готова ли е България да плати големия геополитически бонус за Северна Македония?!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Приветствам метода на новото българско държавно управление в връзките със Северна Македония да акцентира на бизнеса, търговията и транспортната съгласуваност вместо да затъне в подялбата на царе, войводи и въстания. Но това е дежа вю.

Това разяснява във " Facebook " Пламен Димитров Петров.

През 2017 година се изприказваха купища приказки за жп линия и автомагистрала София-Скопие, а тях ги няма и до през днешния ден. Като хора от бизнеса Кирил Петков и Асен Василев бързо ще схванат, че главния проблем е в чисто финансовата доходност на тези планове. Днес бе оповестено стартирането на авиолиния София-Скопие с ангажимента, че тя би трябвало да бъде субсидирана, тъй като няма да има задоволително пасажери, които да покрият разноските. Понеже България няма държавна самолетна компания, полетите би трябвало да се реализират от частна. А в Европейския съюз държавната помощ за бизнеса е неразрешена. Надявам се, че министър председателят има концепция по какъв начин да заобиколи тази възбрана.


Но дотацията на авиолинията ще коства жълти стотинки спрямо парите ,


нужни за жп линия и автомагистрала. Някои си мислят, че българската част от жп линията към този момент е налична. Това обаче не е правилно. Ако влакът върви по съществуващия стоманен път от София до Гюешево, пътуването до Скопие несъмнено ще отнеме 6-7 часа, никой няма да си го аргументи. За увеличение на скоростта е нужен напълно нов сектор от Радомир до Гюешево с 13 тунела (единият, от които дълъг 15 км!) за най-малко 900 млн. лева Отделно от Гюешево до границата. За македонския сектор пък да не приказваме - той минава през още по-труден терен, строителството там върви, само че не е доста напреднало.

Срещу милиардите, нужни за градеж на новата инфраструктура, стои много непретенциозен търговски продан сред България и Северна Македония. За 2020 година у нас са импортирани македонски артикули за 593 млн. лева, а износът ни към Северна Македония е за 852 млн. лева (около 1,5% от целия български износ).

Така че още веднъж опираме до фундаменталния въпрос :


Готови ли са българските управляващи да платят геополитически бонус, който да покрие неналичието на доходност на плановете за транспортна съгласуваност сред София и Скопие? Отговорът на това запитване е доста значим, даже по-голям от това дали България ще даде зелена светлина за предприсъединителни договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз.

* Заглавието е на Факти


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР