ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

От избори на избори или от трън на глог

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Българският изборен закон не наподобява на никой различен. Той е фиктивен или от некадърници, или от огромни хитреци, които са планували да си замитат кражбите около изборната бъркотия. Вече 32 години българският парламент наподобява на " Капалъ чарши ". Ти на мене - аз на тебе. Конкретно казано " доста баби - хилаво дете! ".

Опозицията в никакъв случай не е била опция. Конкретно доказателство е " Продължаваме промяната " - партия, изникнала от незнайкъде, единствено за два месеца, взе парламентарната власт в ръцете си.

Говори се за нова конституция. Отдавна трябваше да бъде изменена актуалната. На новия главен закон обаче не трябва да се гледа като костюм по поръчка за военачалник Радев. Конституцията, ръка за ръка с нов изборен закон, наложително би трябвало да подсигуряват действителна представителност на българските жители, където и да се намират те! Цифрата от 240 народни представители планувана преди 32 години за съвсем 9 милионно население, е отвън действителността! В Европа без граници, страна с галопиращо обезлюдяване не може да си разрешава лукса да слага условия за политическо присъединяване като местоживеене или месторождение.

Всеки собственик на български документи за идентичност би трябвало да употребява правата на останалите български жители и да споделя техните отговорности. Може да се мисли за делене на Народното събрание на две - Сенат и Парламент - без увеличение на броя на националните избранници.

Не на последно място, промяната на Съдебната ситема е витално значима. Премахване на монопола " Главен прокурор " и основаване на самостоятелна от политическата власт " прокурорска камара ", с избран брой прокурори, с директорски съвет, заменяем всеки две години. Подобно на Съединени американски щати и Франция, всички " тежки закононарушения " би трябвало да бъдат съдени от журита формирани от магистрати и представители на гражданското общество, излъчени посредством избори.

Без тези радикални промени, които да разрешат равновесие сред институциите, с релно делене на управляващите, с цел да стане ясна отговорността на всяка една от тях, българският гласоподавател постоянно ще се усеща излъган.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР