ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Потресаващи кадри: изнасилвания и изтезания в руски затвори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Скандалът раздруса цяла Русия, тъй като фрагментите с брутални изтезания и изнасилвания на пандизчии са невъобразимо жестоки. Посветени лица настояват, че става дума за антихуманна система, основана от полковници и генерали.

Ако искаш да изгледаш тези видеа, би трябвало да притежаваш много мощни нерви. Едно от тях демонстрира гол мъж, вързан за леглото, който изнасилват с ръкохватка от метла. Жертвата крещи и моли за благосклонност, само че изнасилвачът – мъж, облечен в черно – въобще не се омилостивява. Той продължава да изтезава вързания, понякога ругае и с много спокоен глас непрестанно задава едни и същи въпроси: " Имаш ли да кажеш нещо по въпроса? Припомни ли си към този момент? ".

Разиграващото се в тази сцена наподобява като някаква нормална рутина. Видеото има обозначения за точната дата и час: 18 февруари 2020 година, 22:29 часа. Твърди се, че е снимано в затворническата болница в Саратов. Явно е употребена една от тези дребни камери, които надзирателите и служителите на реда носят прикрепени към униформите.

И това се случва в 21 век

Това и още няколко видеа се появиха в интернет на 5 октомври – и провокираха същинско потресение и истински скандал в Русия. Публицистът и коментатор на Дъждовни води Фьодор Крашенинников обръща внимание най-много върху обстоятелството, че насилието наподобява напълно ежедневно, даже тривиално: „ Изобщо не можем да си представим, че през 21 век в една държавна институция се практикуват ритуали, чиито корени са в незаконния свят. И че всичко това се филмира за архива “.

Видеозаписи на изтезания в съветски затвори и преди са „ изтичали “ в общественото пространство. Но този път нещата отиват оттатък всичко познато – и даже припомнят на фрагментите от пандиза „ Абу Граиб “ в Ирак и изтезанията, практикувани от американски военнослужещи. Видеата, които доближиха до правозащитниците от организацията Gulagu.net, документират изтезания в „ места за изтърпяване на санкции “ най-много в Саратов и в Иркутск.

Прочетено на съветски, името на домейна Gulagu.net значи „ Не на Гулаг “. Проектът, който неслучайно препраща към злокобната процедура на Сталиновите лагери (известни като Гулаг), беше стартиран през 2011 година от Владимир Осечкин – за да се направи нещо за опазването на правата на пандизчиите в Русия.

Уебстраницата беше блокирана от съветските управляващи още през лятото, а Осечкин живее в емиграция – в публично неназована европейска страна. В диалог с Дъждовни води той разяснява, че почнал да получава видеата още напролет, едно по едно. После с него се свързал младеж, който търсил метод да избяга на Запад. Тъкмо този основен очевидец разполагал с голям доказателствен материал: 40 гигабайта видеа, фотоси и документи.

" Сатанинска работа "

„ Първоначално си казахме, че това е някаква шантава история, нещо като престъпен филм “, споделя Осечкин. После обаче младежът му разказал, че е IT-специалист, че попаднал в пандиза, където по някое време му упълномощили задача да „ оказва помощ “ и по този начин получил достъп до базата данни. Проведената самостоятелна експертиза оценила неговите видеа като достоверни, в следствие от което решили да оказват помощ на младежа. „ Сега той се намира в относителна сигурност “, споделя Осечкин.

Правозащитникът насочва тежки обвинявания против службите за осъществяване на наказванията в Русия: „ Сатанинска работа, същинска дехуманизация. Допреди това не сме си даже представяли, че сходни неща могат да бъдат снимани със служебна камера “. От видяното той стига до извода, че в съветското наказателно произвеждане е построена антихуманна система. И счита, че даже съществуват специфични пространства, където постоянно се практикуват изтезания, а тези „ разпити “ се записват на видео.

Осечкин изяснява, че самите причинители са както надзиратели, по този начин и пандизчии, които получават надлежно заплащане: храна, опиати, проститутки. Цялата процедура била добре структурирана, отговорностите били разпределени: едни изтезавали, други водели протокол за разпитите. Правозащитникът споделя, че разполага с документи за 200 изнасилвания, осъществени в разнообразни затвори. Той твърди, че системата е основана от високопоставени чиновници в структурите за осъществяване на наказванията – в това число полковници и генерали. Според него, когато чорапът се разплете, ще има десетки правосъдни процеси и присъди.

Руските управляващи се разбързаха

Официалните данни гласят, че сега вървят седем следствия. Мнозина наблюдаващи са сюрпризирани, че съветските управляващи толкоз бързо започнаха ограничения. Москва пое централно цялото следствие, а по места бяха уволнени редица чиновници и започнаха вътрешни следствени дейности. През идващите дни представител на службата по човешките права към съветския президент персонално отпътува за Саратов.

Дмитрий Песков, представителят на Путин, даде обещание „ съществено следствие “, в случай че обвиняванията бъдат доказани. Чу се гласът и на Вячеслав Володин, ръководителят на Държавната дума. Той даде обещание, че ще следи развиването на събитията. Москва очевидно бърза и редица наблюдаващи си го изясняват с опасенията на управляващите, че абсурдът може да подейства върху настроенията на гласоподавателите.

Осечкин разяснява, че на такива неща хората реагират повече, в сравнение с разкритията за корумпирани елити. Правозащитникът се радва, че медиите провокираха подобен голям интерес и че управляващите реагират толкоз експедитивно. „ Конвейерът на изтезанията беше спрян, а това към този момент е триумф “, споделя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР