ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Асен Василев: У нас се крадат около 8 милиарда лева годишно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Резюме от изявление на Асен Василев в новия брой на седмичника " Уикенд ":

Политиката е нечистотия. И за мен не е елементарно да знам, че въвеждам това в живота си и живота на фамилията си. През последните дни главно се занимаваме с реденето на листите за парламентарните избори. Има задоволително смислени хора, които по една или друга причина до момента не са поискали да се включат в политиката. Избираме хора, които имат своята кариера отвън политиката и могат да се върнат към нея когато и да е.

Хората имаха опция да видят по какъв начин работим и какво вършим в продължение на 4 месеца. Видяха и екипите ни. Предлагаме да продължим този вид дейности и през идващите 4 години. Водачите на листите ни ще бъдат познати лица в градовете, които съставляват. Не " крадем " знакови лица от други партии, професионалните политици въобще не са хора, които бихме поканили да работят с нас, нито бихме припознали.

Най-вероятно ще създадем партия " Продължаваме промяната " след вота на 14 ноември. Градим мрежа от съидейници, а не пирамида. Няма някой от горната страна, който спуска указания, а другите извършват. Трябва ново потомство да стартира да взима решенията каква да бъде България.

Пенсиите ще се усилват и отсега нататък, след влизането в действие на преизчислението на пенсиите посредством коефициента за отработено време от 25 декември и няма да има пенсионер под линията на бедността.

Грешно е с Кирил да ни съпоставят с тандема от времето на царя Милен Велчев-Николай Василев. Ние се върнахме от дълго време в България. Аз през 2007-ма, Кирил на идната година. Живеем тук, България не е спирка по пътя ни.

Една огромна част от еврофондовете, планувани да оказват помощ на страната ни, бяха отклонявани - или поради неефективно осъществяване, или отиваха в нечии джобове. Всичко това докара до предишното лято, когато хората споделиха: " Писна ни ".

В момента ме е боязън, да не се наложи родителите ми да влязат в болница. Промяната в опазването на здравето е належаща. В основата на стопанската система е прекъсването на кражбите. Това е изискването да се случи каквото и да било в страната. Докато бях длъжностен министър, подадохме на прокуратурата директория с съответни нарушавания на АПИ за милиарди левове. Това стана през юли. Сега е октомври. Няма повдигнато обвиняване. Миналата година стартира разследване по хазарта. Откри се, че има 700 милиона лв. невнесени налози.

Докато бях министър бе приключен и отчетът на АДФИ, която споделя, че има умишлени дейности на Комисията по
хазарта, с които това е позволено. Не единствено е проспано, само че има умишлени дейности. Този отчет на АДФИ също е в прокуратурата. Да сте чули да е повдигнато обвиняване на член от въпросната комисия? Това би трябвало да се пормени. Да имаме качествено разследване, което да издържи в съда и такива хора да отиват в пандиза. У нас се крадат към 8 милиарда лв. годишно. Догодина биха се откраднали 2 милиарда единствено от автомагистрала " Хемус ", в случай че този теч не бъде спрян и прокуратурата не проработи.

С господин Петков имаме вяра в метода да не се пипат налозите, само че да си ги събираме. Хората би трябвало да имат избор - по-вляво или по-вдясно. Ние предлагаме център. Лансираните от Николай Василев възгледи бяха по-десни и от тези на Демократична България. И ясно декларирахме, че нашите са по-различни. Има огромни разлики сред предлаганото от нас, Демократична България, ИБГНИ или Има Такъв Народ. Голям е въпросът накъде ще тръгнем след прекъсването на кражбите. България е член на НАТО и Европейски Съюз, само че би трябвало да стане пълновръстен член. Реално да отстояваме позициите в наша изгода.

АЕЦ " Белене " беше спряна, когато влязох като министър в служебното държавно управление през 2013 година Дали ще си купим или не реакторите няма никакво значение, тъй като след случая във Фукушима площадката няма по какъв начин да бъде сертифицирана по новите критерии. Точка. Най-прагматично е да удължим периода на реакторите в Козлодуй, а по-късно да продължим да построяваме нови мощности там. Това, което се приказва от " Козяк " за дребни модулни реактори и такива дивотии, това няма по какъв начин да се случи. Такива реактори на никое място по света не създават електрическа енергия, единствено в подводници. Не ме интересува кой ще се сърди. Американците се сърдят за едно, руснаците за друго, турците и гърците за трето и четвърто. Най-важно е да пазиме националния си интерес.

Изборът ни с Кирил да подкрепим Румен Радев е доста натурален. Той ни даде късмет да работим, не ни оказа напън, развърза ръцете ни за независимост, каквато никой финансов и стопански министър не са имали преди този момент. Подкрепи ни за посоката и съблюдава неговата част от ангажимента. Решението ни да създадем " Продължаваме промяната " пристигна в седмицата, в която стана ясно, че 46-я парламент няма да може да излъчи постоянен кабинет. Наясно сме, че ще не престават да хвърлят кофи с нечистотия, тъй като, за жалост, акцията е отрицателна. Можеше и да е друга, както ние не вървим да плюем по никого. Ние не сме спасители, не мисля, че такива въобще има. Но ще създадем всичко допустимо страната да стане по-хубаво място.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР