ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Подслушването е обидно и много нечистоплътно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Още от предходната година по време на митингите имам точна визия за това, че съм подложен под външно наблюдаване и че съм подслушван, защото доста професионално следих хора, които ме наблюдават. Дори пред блока, в който пребивавам, непрекъснато имаше наличие на една кола. Една огромна част от лицата аз фотографирах. Помолих сътрудник да ревизира дали са чиновници на Министерство на вътрешните работи, или са други заинтригувани, които имат своите претекстове да ме наблюдават. От сътрудниците получих удостоверение, че това са сътрудници и това ми даде повече успокоение. Бях спокоен, че страната е тази, която ме наблюдава”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ генерал-майор Валери Григоров.

Разговаряхме с него по отношение на данните, че е бил подслушван и наблюдаван със специфични разследващи средства.

В последните дни на 46-тото Народно заседание краткотрайната комисия, чиято задача беше да проверява полицейското принуждение и подслушването на протестиращи жители, на закрито съвещание разгласи имената на 130 от 934 души, които са били нелегално подслушвани. Имената на тези хора изтекоха в медиите, като измежду тях попада и генерал-майор Валери Григоров. За неговото подслушване обаче се знае още от началото на юни 2021 година, като това беше обявено в предаването “ЕвроДикоФ”.

“Фактът, че ръководещите си разрешават да хабят запаси и финансови средства на данъкоплатеца за това да наблюдават български генерали и политици от опозиционните партии, несъмнено, е част от облика и профила на ръководещите към оня миг, включително и министър-председателят. Той (б.р. Борисов) в своето положение на боязън и терзание от това, че ще загуби властта, не се стопира пред никакви особености във връзка с това какъв е способът, методът да резервира властта”, сподели ген.-майор Григоров.

“Аз съм чиновник на Министерството на вътрешните работи повече от 20 години. Законодателството в нашата страна категорично показва какви са предпоставките, условията и изискванията за това да бъде прилагано особено разследващо средство. То се ползва за доказване на закононарушения по време на подготовката за осъществяване на закононарушение. Предпоставките не са били налице. Правното съображение, по силата на което е провеждано следенето и подслушването, е член 95 от Наказателния кодекс, който е за закононарушения против републиката. Става дума за подготовка за държавен прелом от лица, които подронват или заплашват ръководещите сега.

Това е обидно и доста нечистоплътно, тъй като аз бях на площада повече от 6-7 месеца и не виждах там хора, които имат за цел да смъкват или подронят властта. Там имаше мирни жители, които не бяха въоръжени с нищо друго, с изключение на със своите слова и своето отрицание във връзка с ръководството на Бойко Борисов. Още повече - категорично беше стимулирано в настояването за потребление на специфичните разследващи средства, че това е проведена незаконна група, която е основана точно с цел да подронва, отслабва властта. Това е обидно и е нещо, което аз по никакъв метод не бих оправдал”, уточни още той.

“Разбира се, изпратих публични писма, питайки министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, питайки шефа на ГДБОП, питайки ръководителя на Държавната организация “Национална сигурност “ (ДАНС), както и шефа на Националното бюро за надзор на СРС с един-единствен въпрос - прилагани ли са специфични разследващи средства във връзка с мен и в случай че са прилагани, какви са доказателствата. Ето, към този момент втора година на мен не ми е повдигано никакво обвиняване, не са предявявани никакви доказателства, които са събрани при потреблението на тези специфични разследващи средства. Това демонстрира, че става дума за един доста сериозен, огромен метод за събиране на информация от протестиращите на площада Тогава аз представлявах коалиция “Ние, гражданите”, което значи, че са нарушени и нашите политически права на свободно договаряне, сдружаване. Бях и съм ръководител на политическа партия - (б.р. “Коалиция за теб България”), което значи, като се изключи че са подслушвали мен, те са подслушвали и цялото управление на политическата партия, подслушвали са управлението на коалиция “Ние, гражданите”. По този метод са въздействали върху една част от нашите хора в структурите в страната”, сподели още той.

На въпроса дали е получил отговори от другите лица, към които е задал въпросите си, ген.-майор Григоров отговори: " Изпратих писмата на 22 юни. Имаше изпратено такова и до Николай Хаджигенов, който беше ръководител на краткотрайната комисия в Народното събрание, с цел да ми даде той формален отговор дали съм подслушван и в случай че да, по-късно да мога подхваща правосъдни процедури и искания. Единственият отговор, който съм получил досега, е от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. В този отговор категорично се споделя, че няма нелегално подслушване. Формално това е отговорът, което демонстрира, че условията на закона са спазени - аз съм подслушван законно, само че компрометиран посредством медиите, тъй като съм разследван за закононарушение против републиката. Има учредения моите права на български жител да бъдат потърсени и предпазени по правосъден ред”.

Относно въпросното търсене на права, той уточни още: " Твърде допустимо е да имам своите правосъдни искания, защото аз въпреки всичко имам чест и достолепие на български военачалник, който през цялата си периодика на работа е отстоявал националните ползи и публичния ред. Обявявайки през медиите, че аз съм разследван за закононарушение против републиката, моята чест и достолепие са накърнени. Във всички случаи ще потърся правата си през съда - през българския съд, а може и през европейския, защото имам законовите учредения - в съда в Люксембург се водят каузи против институциите, против страната. В случая превишаването на рамките на законовите пълномощия е дело на прокуратурата, злоупотребявайки със законовите благоприятни условия да наблюдава и подслушва български жители ".

Разговорът мина към това нужни ли са промени в Министерство на вътрешните работи и службите са сигурност и от какво естество. “Една от следващите промени, които се случиха, беше ДАТО - Дирекция " Технически интервенции ", да бъде извадена от Министерство на вътрешните работи. Когато обаче има злонамерени, некомпетентни и - бих споделил, корумпирани ръководители в тези служби, подчинени на съответни политически ползи, това не дава някакъв необикновен резултат. Считам, че преди всичко определяща роля имат компетентността, лоялността и коректността на управителния състав на службите за сигурност в България - нещо, което беше извънредно занемарено през последните 15 години. Знаем какво правеше Бойко Борисов - хората, които са най-лоялни на него, които са лоялни на политическите ползи на ГЕРБ, бяха поставяни на основните места в службите. По този метод се реализира комерсиалността - през потреблението за политическа конюнктура”, уточни ген.-майор Григоров.

На въпроса дали вижда воля тези ръководители да бъдат заменени, той отговори: " Това би трябвало да стане незабавно, в мига, в който се получи нова политическа настройка. Видяхме безплодието, неспособността на два следващи Народното събрание да могат да вземат решение злободневните тематики, въпроси и цели на българското общество. В Народното събрание попаднаха хора, които гледат доста тясно партийните си ползи. Буквално бяха загърбени публичните и националните ползи на страната и обществото”.

“По природа съм оптимист. Смятам, че създавайки нови политически платформи и обединявайки се рационалните отвън досегашния парламент хора, бихме могли да създадем по този начин, че обществото да получи своето успокоение и бъдеще ", приключи ген.-майор Валери Григоров.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР