ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Видяхме на 11 септември, че тероризмът може да порази дори най-силната държава в света

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
11 септември 2001 година е от тези дати, които трансформират хода на историята. Всички демократични страни и целият западен свят бе повлиян от нея. Видяхме, че тероризмът може да работи от всяка една точка и да порази даже най-силната страна в света. Започнахме да преосмисляме нашето разбиране за сигурност. Разрушенията и жертвите бяха шокиращи. Блокирането на икономическата активност в резултат на атентатите имаше отражение върху целия свят.

Най-силното влияние имаха ответните ограничения на Съединени американски щати. 11 септември беше началото на световната война против тероризма, която беше подхваната от администрацията на президента Джордж Буш (2001-2009 г.). Борбата с тероризма включваше нахлуване в Афганистан и събаряне на талибанското държавно управление, което беше предоставило опция на „ Ал Кайда “ да откри лагери и да работи от афганистанска територия, извършвайки терористични офанзиви освен против Съединени американски щати, само че и в други точки на света. След 11 септември бяха оповестени страни спонсори на тероризма, които бяха наречени „ оста на злото “ – Иран, Ирак и Северна Корея. Тези страни бяха упрекнати, че създават оръжия за всеобщо заличаване. Тази политическа визия докара до свалянето на ръководството на Саддам Хюсеин в Ирак през 2003 година Войната в Ирак и събитията след нея трансформираха Близкия изток.

11 септември промени света, промени нашето схващане за сигурност, промени визията за тероризма.

20 години по-късно

Свидетели сме на изтеглянето на Съединени американски щати и съдружниците от Афганистан. Необходими са много задълбочени разбори, които да дадат отговор на въпроса за какво ситуацията в тази страна не се усъвършенства макар големите старания, жертви и вложения в инфраструктура. Тук въпросът е дали западният вид на народна власт можеше да бъде вграден в Афганистан. Явно, опитите не съумяха. НАТО беше съсредоточен главно в огромните градове. Там се изграждаше инфраструктура – лечебни заведения, учебни заведения, с цел да могат хората да одобряват прехода, който се целеше. Останаха непокрити дребните градове и села, където талибаните откриха място.

„ Ал Кайда “ значително беше обезглавена. Нейният създател и водач Осама бин Ладен беше погубен. Но тя остана да съществува в по-малки групировки в разнообразни страни, в това число има „ Ал Кайда “ в Босна, Магреб, Йемен, Арабския полуостров и други От тази позиция страните осъзнаха риска от тероризъм. Днес те си сътрудничат доста по-дълбоко, обменът на информация е доста по-голям. В рамките на Организация на обединените нации се одобриха ограничения за прекъсване на паричните потоци, тъй като това е един от методите да се затрудни и приключи активността на терористичните групировки.

Два типа провокации пред Запада

Единият произтича от самия западен модел на устройство. Има много огромни разлики сред народна власт и демократична народна власт. Докато този въпрос не бъде обяснен и страните нямат едно схващане, до момента в който не се обясни ролята на Европейски Съюз, до момента в който не се обясни какви са рисковете и заканите, т.е. да има единение в Европейски Съюз, няма по какъв начин да насочим напъните си дружно в една или друга посока. Това предизвикателство става все по-голямо и по-голямо.

Другият тип са външни провокации, които ни заобикалят. Тук са и тероризмът, и размирните региони към Европа – Северна Африка и Близкия изток. Има и проблеми с околната среда, които са в директна връзка и със сигурността. Започва битка за преразпределяне на ресурсите. Бъдещите терористични дейности и групировки ще се бият за запаси, които ще стават все по-оскъдни и по-оскъдни. В световния свят би трябвало да гледаме сложно на рисковете. Не можем да се оправим с един риск, в случай че оставим всички други настрани. Не можем да се оправим с бежанците, в случай че не се оправим с факторите, които ги провокират бежански талази. Това към този момент се осъзнава, само че е нужна политическа воля и дейности. /БГНЕС

Йордан Божилов, ръководител на Софийския конгрес за сигурност. Анализът е изработен за БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР