ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Религия, пари, произход: Какво се знае за талибаните

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те самите се назовават " студенти " - това е дословният превод на думата " талибани " “ от езика пущу. Днес името на войнственото ислямистко придвижване обаче не извиква в съзнанието ни облика на мъже и дами, залегнали над книги, а по-скоро на гнет и опустошение. Кадрите от летището в Кабул, където стотици хора се опитваха обезверено да се качат на няколко военни самолета, с цел да избягат от страната, която още веднъж е под контрола на талибаните, повдигат въпроса коя е тази ултраконсервативна формация, която всява толкоз огромен боязън у хората в Афганистан, а и отвън него? Нека да уточним, че когато тук приказваме за „ талибани “, имаме поради афганистанските талибани, а не техните пакистански събратя.

Строга подчиненост

При талибаните съществува ясна подчиненост. Молла Хайбатула Ахундзада е висшият водач на групировката от 2016 година насам. Религиозният академик е най-висшият престиж по всички политически, религиозни и военни въпроси. Той има трима заместници и е подпомаган от редица министри, които следят основни области като военното дело, разузнаването и стопанската система. „ Рахбари Шура “, известна още като „ Кета Шура “, е най-висшият съвещателен орган на групировката и се състои от 26 членове. Политическото крило на талибаните, което съставлява групировката в интернационален проект, е основано в Доха, Катар. То се управлява от съоснователя на талибаните Молла Абдул Гани Барадар.

Откъде са парите на талибаните?

Военизираната формация печели парите си от търговия с опиат и хероин. По данни на Организация на обединените нации, единствено през 2018 и 2019 година талибаните са спечелили над 400 милиона $ (340 милиона евро) от опиати, което съставлява до 60% от всички доходи на групировката, считат американски публични представители. Допълнителните източници на приходи, изброени в отчет на икономическия анализатор от Центъра за афганистански проучвания Ханиф Суфизада, включват още минодобива, налози и разнообразни дарения. Смята се също, че някои страни изпращат пари непосредствено на талибаните. Според Гидо Щайнберг от берлинската Фондация „ Наука и политика “, талибаните имат двама съдружници: Иран, чиято Революционна армия поддържаше талибаните през последните години против американците. Но още по-голям е Пакистан, който в действителност се бори с талибаните.

След руското навлизане

Талибаните се оформиха като придвижване по времето на гражданската война в Афганистан, последвала изтеглянето на руските войски от страната. Макар че групировката е публично основана през 1994 година, доста от нейните бойци преди този момент са се сражавали против руските окупационни сили - битка, която е била скрито подкрепяна от Централно разузнавателно управление на САЩ. Смята се, че произходът на името „ талибани “ е обвързван с това, че доста техни членове са били възпитаници в афганистанските и пакистански медресета и религиозни учебни заведения, в които се проповядва радикална форма на сунитския ислям.

Бившият водач на талибаните Молла Мохамед Омар, да вземем за пример, е бил отчаян от това, че след края на руската окупация в страната не е било въведено ислямското право. Той събира 50 свои възпитаници и дава обещание да избави Афганистан от военно-племенни вождове и нарушители и да възвърне реда, мира и сигурността в разрушената от войната страна. С поддръжката на Пакистан групата бързо се разраства и стартира да завладява градове и провинции. Отначало талибаните са били харесвани, тъй като са се опитвали да изкоренят корупцията. През 1996 година те завладяват Кабул и смъкват тогавашното държавно управление, а две години по-късно те към този момент управляват 90 на 100 от територията на Афганистан.

Салафизмът - радикална форма на исляма

Режимът на талибаните обаче следва идеологията на салафизма, радикалната форма на исляма. След като пристигнаха на власт, талибаните постановиха строгото право на шериата, което лимитира правата на индивида и е изключително строго към девойките и дамите. Според неговите разпореждания, девойките над 10-годишна възраст нямат право да вървят на учебно заведение, а дамите би трябвало да носят бурки, покриващи тялото от главата до петите. Те нямат право да карат и не могат да се появяват на обществено място без компаньон от мъжки пол, като брачен партньор или брат. Гледането на телевизия, слушането на музика или ходенето на кино също са неразрешени за всички при талибаните, убийците и прелюбодейците се екзекутират обществено, а кражбите се санкционира с отрязване на крака.

Международната общественост третираше управлявания от талибаните Афганистан като парий, само че дълго време не подхващаше нищо. Чак след атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати, при които починаха към 3 000 души, и откакто талибаните отхвърлиха да предадат водача на Ал Кайда Осама бин Ладен, Съединени американски щати нападнаха военно Афганистан, което в последна сметка докара до свалянето на ислямисткото държавно управление.

Прибързано евакуиране?

През 2018 година Съединени американски щати започнаха директни договаряния за мир с талибаните, които обаче не включваха представители на законно определеното афганистанско държавно управление. Вътрешните мирни договаряния сред държавното управление и талибаните започнаха през септември 2020 година, само че бързо бяха прекъснати. Когато през април тази година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че войските на Съединени американски щати и НАТО ще бъдат изтеглени до 11 септември 2021, критиците бяха обезпокоени от бързите темпове, с които непознатите войски трябваше да изоставен страната. Те се притесняваха, че Афганистан ще изпадне в безпорядък и демократично определеното афганистанско държавно управление няма да съумее да опази властта си. По всичко проличава, че са били прави.

Автор: Карла Блайкер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР