ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Доц. Сарийски: Замяната на лева с еврото е унищожаване на националната ни валута

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Поскъпва токът, парното и топлата вода. Излизат известия за това, че от през днешния ден също се одобряват заявки за помощи за отопление. В същото време стартира изключително отчитане на електромерите поради повишаването на тока. Пенсии, природен газ, държавен бюджет и свалянето на маските. Кои са икономическите сезони на 2021 година?

Темата разяснява в “Нашият ден “ по БНР доцент Григор Сарийски:

Заявките на служебното държавно управление

" Пенсиите от дълго време имат потребност от преизчисляване. България има най-ниският коефициент на заменяне на прихода в Европейски Съюз – отнасянето на междинната пенсия към междинната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заменяне на прихода е подобен, че приходът на пенсионера понижава с към една трета, откакто се пенсионира.

В България приходът на пенсионера понижава три пъти. Коефициентът на заменяне на прихода беше 2017-2018 година към 42%, той продължи да понижава. Според оценката на Национален статистически институт до 2050-2070 година ще бъде към 34-35%. Не можем да чакаме воденето на някакъв по-нормален живот.

Размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, облагата в стопанската система, и на трето място от налозите. "

Замяната на лв. с еврото

" Точният израз е заличаване на националната ни валута. Загуба на част от нашия суверенитет. Ще бъде в ущърб на българската стопанска система и въобще на страната. Защо се бърза чак толкоз доста? Много мъчно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се причисли към еврозоната.

Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната значи вкаменяване, бетониране на страната в границите на европейската концепция и блокирането на всевъзможни благоприятни условия за маневри.

Идва лято, само че то ще бъде относително късо, защото главното, от което зависи по какъв начин ще наподобява лятото в стопански проект, е пандемията.

В момента отчитаме относително невисок брой на инфектираните – няма суматоха, няма ограничаващи ограничения, смъкват се маските. Но това, което следва, е новата вълна на ковид, защото вирусите мутират. Всеки вариант идва с нови непредсказуеми резултати.

Очакваме растеж на инфектираните, наново въвеждане на най-малко част от ограничаващите ограничения. Ако не желаеме да се блокира съществено стопанската система това, което ще би трябвало да създадем, е да носим маски и да съблюдаваме отдалеченост.

Това е нещо неизбежно и неизбежно ще докара до закъснение на оборотите на стопанската система. "

Нарастването на цените на енергийните източници

" Това е нещо, което в допълнение ще утежни резултата от тази следваща вълна, защото времето на миналата вълна съответства с интервала на най-ниските цени на енергоизточниците.

Като се изключи това малко като време събитие, се възвърне една позитивна наклонност на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше към 34-35 $. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до повишаване на безусловно всичко, защото цялото човешко битие е подчинено на снабдяването с сила. "

Това повишаване е единствено началото на една наклонност, която ще продължава. Защото се наслагват няколко разнообразни фактора.

" На първо място – изчерпването на личните енергоизточници на Европа. Съвсем неотдавна беше оповестено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа желае или не ще би трябвало да внася газ извън.

Като отплата ще бъде стартирането на “Северен поток-2 “, само че за жалост България няма да може да се възползва и минимум от този план. Това, което ще вършим ние, е пазаруване на газ посредством медиатори. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще би трябвало да плащаме такси на тези, които ще транспортират газа до България. Основният миропомазан ще бъде Германия. Страните, които ще изгубят най-вече, са тези от остарелия Източен блок. Тъй като България, като и някои от другите страни, в Полша да кажем, има максимален дял на произвеждане на електрическа енергия от въглища.

Това, което ще би трябвало да заплати Европа – особено Източна и Централна, е извънредно висока цена на тока. Това, което става сега, е, че Централна и Източна Европа ще заплащат таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз. Защото тези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на така наречен " Зелена договорка ", това са страните, първо, които имат енергоефективно произвеждане т.е., които печелят не от производството на елементи и полуфабрикати, а които печелят от краен артикул, от финанси и така нататък Сфери, в които не се желае толкоз доста сила, за тях преходът ще бъде доста по-лек.

България ще заплати цената за това, че Германия ще завоюва от тази договорка. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР