ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: В стил Гешев мафията се опитва отново да инсталира свое прокси на много ключов пост

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера гражданско съдружие БОЕЦ разгласи, че са внесли сигнал по отношение на подслушването на ръководителя на сдружението Георги Георгиев и негови диалози с публицисти до Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент и до Европейската комисия.

Припомняме, че на 16 юни БОЕЦ разгласява документи с даннни за подслушването на Георгиев и публицистите Любa Кулeзич, Димитър Cтoянoв oт Bird.bg, Мирocлaв Миткoв oт „ Eврoкoм “, Вeceлa Ceтoвa и Никoлaй Дoйчинoв oт Aгeнция „ Фрaнc прec “. Cрeд пoдcлушвaнитe журнaлиcти и e нaшият кoлeгa oт ФAКТИ Пeтър Здрaвкoв .

„ Изиcквaмe oт Брюкceл и eврoдeпутaтитe дa изпрaтят групa, кoятo нa мяcтo дa уcтaнoви фaктитe, cлeд кoeтo дa ce прoизнecaт c рeaкция и пoзиция зa тoвa брутaлнo нaрушaвaнe нa чoвeшки и грaждaнcки прaвa! ", приканиха от БОЕЦ.

По-рано стана ясно, че след caнкциитe нa CAЩ върху бългaрcки грaждaни пo зaкoнa " Мaгнитcки ", Eврoпeйcкият пaрлaмeнт щe изпрaти 14 eврoдeпутaти нa миcия у нac прeз eceнтa нa тaзи гoдинa, кaтo тe щe бъдaт избрaни имeннo oт кoмиcиятa LIBЕ. Именно комисията LIBE прeз eceнтa нa 2020 гoдинa глacувa дa приeмe извънрeднa Рeзoлюция зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa и ocнoвнитe прaвa в Бългaрия, кoятo cъдържaшe мнoжecтвo нeгaтивни кoнcтaтaции и в кoятo нeдвуcмиcлeнo ce изрaзи пoдкрeпa към прoтecтирaщитe грaждaни. Пo-къcнo Рeзoлюциятa бeшe приeтa и в плeнaрнaтa зaлa нa EП.

За да приказваме за сигналите на БОЕЦ към LIBE и Европейска комисия, както и за самото подслушване, от ФАКТИ се свързахме с Георги Георгиев от БОЕЦ.

„ LIBE е комисията, в чийто сектор са отбраната на гражданските и човешките права в Брюксел. Тези хора се занимават тъкмо с подобен вид сигнали. В околните дни ще внесем сигнала и до европейския омбудсман. Комисията LIBE предходната година даде решителни знаци, че е съпричастна с това, което се случва с България, че го следи, че знае какво се случва тук. Дотогава от Брюксел доста пъти бяха давали знак, че знаят, само че какво от това. Те се превръщаха в едно статистическо бюро, което единствено регистрира, без да има някакви действителни дейности от тяхна страна, до момента в който комисията LIBE с Резолюцията, която одобри, с въпросите, които насочиха, трансформираха това. LIBE приканиха Гешев и Борисов даже да се явят на място и да им дават отговор на въпросите. Това, че те се скриха като мишки (б.р. изпратиха на чуванията свои заместници), е различен въпрос “, разяснява Георгиев.

„ За комисията LIBE знаем още, че нейни представители пристигнаха в България предходната година – евродепутати, с които се срещнахме, разговаряхме, създадохме контакти. Тези хора демонстрират жив интерес към процесите тук, за разлика от български евродепутати с доста дребни изключения. Нашите евродепутатите не се интересуват от нашите проблеми. Те се държат както депутатите в нашето Народно заседание. Обслужват ползите на олигарсите, които са ги назначили и на партийния водач. Затова ние сме принудени да търсим поддръжка от непознати евродепутати. Звучи неуместно, само че е реалност “, сподели още той.

„ Този скандал с подслушването е нещо, което не можем да оставим да мине безнаказано и без реакция, даже гражданска. Подслушването единствено по себе си е скандално. В последните 30 години през 2-3 години влизаме в сходни кавги. Това е един обаян кръг, в който се въртим от години точно поради властта на мафията през всичките тези години, без значение кой клон на мафията ни е управлявал. В един миг ние просто би трябвало да излезем от тази серпантина. Никой не трябва и не може да бъде подлаган на сходна низост – да те наблюдават, да те подслушват, да те записват единствено тъй като имаш дързостта да заявиш на глас своята гражданска позиция и убеждения. Това е неприемливо! В която и да е естествена страна, това държавно управление, при което се взриви подобен скандал, то си отпътува на момента “, безапелационен е ръководителят на БОЕЦ.

Допълнителен акцент към събитието прибавя подслушването и на публицисти. „ Ето това е идващото нещо. На фона на 112-тото място по независимост на словото, от шест диалога в границите на един ден, аз имам шест подслушани и записани диалога само и единствено с публицисти. Ето по тази причина сме на 112-то място по независимост на словото – тъй като даже и в частния диалог, не приказваме за нещо обществено или изявено в медия, което да бъде цензурирано, даже в частния диалог се намесват .

За каква независимост на словото можем да приказваме, откакто хората ги е боязън да си приказват по телефона. Дори онлайн, когато са очи в очи, хората към този момент ги е боязън да приказват на глас. Те си пишат листчета, с цел да не бъдат подслушвани и следени. Дотам ни докараха Борисов, Гешев, Пеевски, Цацаров, Доган и сходните. Дотам ни докараха – да живеем в общество, в която човек живее в боязън даже да приказва с индивида против себе си. Затова подадохме и сигнали, по тази причина качихме и документите макар опасността на говорителката на Гешев Сийка Милева, че било закононарушение да се разгласяват сходни документи. И документите пуснахме, и предупредихме всички медии и публицисти, които са записвани, и сезирахме Брюксел и всички вероятни институции “, съобщи Георги Георгиев.

Георгиев изясни, че сигналът до LIBE и Европейската комисия е еднакъв. „ Чакаме реакция и от Европейската комисия . Да не забравяме, че Брюксел някак 10-12 години се прегръщаше с „ моя другар Бойко “ – спомняме си по какъв начин го назоваха тези хора, и бяха с необятно затворени очи за всичко, което се случваше в България. Те носят солидарна отговорност, по този начин, както ние носим солидарна отговорност, бидейки европейски жители, към всичко, което се случва в този съюз и отделнте страни. Те също легитимираха по един или различен метод властта на Борисов “, сподели той.

„ Със сигурност още една част от хората бяха пробудени “, счита Георгиев, имайки поради пробудени от съответния случай с следващо подслушване. „ Това е един непрекъснат развой. Ценното е, че този развой стана необратим. Хората се пробуждат, гражданското общество към този момент е будно и ние го съграждаме всеки ден човек по човек. Това е значимото. Никога не можем да събудим всички и да ги убедим, че е значимо те самите да бъдат дейни. Това не е и нужно, нужно е да има задоволителен брой будни хора. А задоволителен брой е броят хора, който може да принуждава ръководещите да поправят своите дейности под натиска си. Ето това е да имаме едно мощно, будно, реагиращо гражданско общество със мощни инстинкти при всяка несправедливост “, добави той.

На въпроса какъв е всеобщият проблем в този частен случай на подслушване и записване на диалози, Георгиев отговори: „ Най-ценното на този случай е, че всеки може да го приложи към себе си. Всеки би трябвало да осъзнае, че той може да е идващият. Имаше 80 и няколко, жестоко стотина индивида, които са подслушвани. Всеки един от тях е разговарял най-малко със стотина други души в границите на минимум четири месеца, до момента в който е бил записван. Изводът е, че десетки, даже стотици хиляди хора са записвани . Всеки човек осъзнава през сходни, въпреки и частни случаи, че той може да бъде идващият, че на следващия ден той може да бъде наблюдаван, децата му могат да бъдат следени. Това, с изключение на нарушение на права, е още инструмент за надзор в границите на една тирания. Диктатурата по този метод управлява мафията, управлява съперниците, неуместните, непримиримите. Това е част от инструментариума на диктатурата “.

В края на диалога Георги Георгиев отговори на въпрос за днешната акция на БОЕЦ: „ Днес е процедурата за избор на административен началник на Специализираната прокуратура - една от най-бруталните бухалки на мафията. Изборът е в жанр " Гешев " – без състезателност, с една кандидатура , избрана безусловно натъмно, неизвестно по какъв начин, неизвестно посочено от кого. Състезанието още веднъж е с един кон – този път кобила, на Пеевски. Абсолютно същото като при избора на Гешев, към този момент сме го виждали. Мафията се пробва още веднъж да конфигурира свое прокси на един доста основен пост, с цел да си обезпечи безотговорност за осъществените закононарушения “, изясни той.

„ Ако хората не знаят кой е претендентът, това е прокурор Валентина Маджарова, която след сигнал на БОЕЦ по „ Апартаментгейт “ " изпра " Цветан Цветанов – индивида с асансьора в хола. Тя не откри данни за осъществени закононарушения. Тя „ изпра “ и самия Гешев по сигнала на БОЕЦ за „ Недосегаемите “ – записите, които от „ Биволъ “ пуснаха, в които се споделят срамните съглашения с ДДС-арската мафия. Ето това е прокурор Маджарова – комфортният прислужник на мафията, който ги пази и пази техните ползи “, сподели още Георгиев.

Събираме се през днешния ден в 13:00 часа пред постройката на Висшия правосъден съвет . Призовали сме всички, които декларират себе си като борещи се против статуквото, да отидем и още веднъж да желаяме оставката на Гешев и на целия състав на Висш съдебен съвет. Има апел и от Съюза на съдиите за оставката на състава на Висш съдебен съвет. Тази оставка на Висш съдебен съвет ние я желаеме още от времето на избора на Гешев за основен прокурор. Още когато това чугунено болшинство избра Гешев, ние казахме, че тези хора би трябвало да си вървят неотложно. Техният край към този момент е близо “, приключи Георги Георгиев, ръководител на БОЕЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР