ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Албиносите в Африка - гонят ги и ги убиват като животни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Албиносите в Африка водят извънредно рисков живот. Суеверията ги афишират за хора с вълшебен и рискови сили. Затова ги гонят и убиват. За тялото на един албинос се дават до 65 000 евро. Пандемията сътвори нови проблеми.

В редица африкански страни имаше локдаун поради пандемията от ковид. За тамошните хора, страдащи от албинизъм, това докара извънредно рискова обстановка, тъй като в някои елементи на африканския континент е живо суеверието, че албиносите са прокълнати, или че от техните кости могат да се подготвят медикаменти. Затова на някои места постоянно устройват лов на албиноси, осакатяват ги или напряко ги убиват.

Албинизмът е генетичен недостатък, който води до дефицит на пигмента меланин, заради което кожата на такива хора е извънредно бяла, а очите - доста светли с леко червеникав нюанс.

Изкупителна жертва

Именно заради по-различната си осанка албиносите доста бият на очи - изключително в Африка. Необичайният им тип и митовете, които се популяризират за тях, ги вършат уязвими и разпалват против тях ненавист.

Особено в сегашната пандемия от ковид доста албиноси живеят в още по-голям боязън. На някои места в Африка даже ги упрекват за инфекциите. Зачестяват деянията на стигматизация и дискриминация. Албиносите са и най-силно наранени от безработица, както и от неналичието на съответни здравни грижи. Коронавирусът в допълнение увеличи заплахите за тези хора.

На черния пазар органите или други елементи от тялото на албиноси се търгуват за по няколкостотин евро. А за цяло тяло на мъртъв албинос се дават до 65 000 евро. Затова на доста места провеждат хайки за лов.

От органите и частите на телата им се подготвят лечебни отвари, които носели благополучие и благополучие или пък пазели от зли сили. Подобни ритуални убийства или осакатявания на хора към момента се правят в редица африкански страни.

Хайки за хора има и през днешния ден в някои страни

По информация на висшата комисарка на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет, единствено в Малави през предходната година са регистрирани тройно повече такива набези. При това още през 2019 година доста африкански страни се задължиха до 2021 година да спрат тези ужасяващи набези против хора. Но пандемията усложни в допълнение ситуацията и хайките за хора с албинизъм не престават.

В Европа от албинизъм е обиден един на всеки 17 000 души, а в Африка - един на всеки 5 000. Най-много албиноси има в Танзания, където съотношението е 1:1 400 души.

Обединените народи неведнъж приканиха хората да разгласят война на всяка форма на стигматизация, дискриминация и принуждение против хората с албинизъм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР