ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Нуждаем се от работещо правителство и парламент

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Планът за възобновяване и резистентност е продължение на евроинтеграцията на България за излизане от рецесията. С общо 1,8 трилиона евро ще бъде подкрепено възобновяване на европейските страни след COVID-19, като по проекта за възобновяване и резистентност Next Generation EU за 750 милиарда евро, България може да получи безплатно над 12 милиарда лв. (6,2 милиарда евро).

" Тези средства ще подкрепят страната ни за справяне с икономическите и обществените последствия на пандемията от COVID-19, като в същото време стопанската система ни ще реализира екологичния и цифровия преход, с цел да стане по-устойчива и издръжлива.

" Това е опция да се създадат значими промени и вложения, с които в идващите години да се реализира действително възобновяване и догонващо развиване на страната ни.

На процедура, проектът е метод за основаване на условия за интензивен стопански напредък, откриване на нови работни места и цифрова промяна на стопанската система ", съобщи иковомистът Румен Гълъбинов пред ФАКТИ.

" За да получим поддръжка от механизма за възобновяване и резистентност, от България се изисква да изготви координиран пакет от промени и капиталови планове, обхващащ шест области на политиката от европейско значение: екологичния преход; цифровата трансформация; интелигентния, резистентен и приобщаващ напредък и работните места; общественото и териториалното сближаване; здравето и устойчивостта; политиките за идващото потомство, деца и младежи, в това число обучение и умения ", добави Гълъбинов

" България би трябвало по предписание до 30 април 2021 година да показа своя проект за възобновяване и резистентност с стратегии за промени и вложения до 2026 година Ако проектът ни бъде утвърден през 2021 година, тогава ще можем да получим още тази година авансово финансиране в размер до 13% от безвъзмездните средства и заемите. Това са към 780 млн. евро (1,5 млрд.лв.) ", изясни икономистът.

Той добави, че минимум 37% от отпуснатите по проекта средства би трябвало да поддържат екологичния преход, а минимум 20% - цифровата промяна. Освен това всички ограничения, включени в проекта ни, следва да са съобразени с правилото за нанасяне на обилни вреди, с цел да се защитят задачите на Европейски Съюз в региона на околната среда.

" Важно е да се означи, че България ще би трябвало също по този начин да подсигурява, че в страната ни са въведени подобаващи системи за надзор за попречване, откриване и премахване на корупцията, измамите и споровете на ползи.

Очакват се решения по удължение на антикризисните ограничения и разписване на нови, показване на Националния проект за възобновяване и резистентност в Брюксел и преценка - постанова ли се вероятно актуализация на бюджета. А по едно и също време с това и работа по европейските стратегии за поддръжка и за привличане на огромни вложения във високотехнологичните браншове за задачите на трансформацията на стопанската система ", разясни Румен Гълъбинов.

" Затова България се нуждае от работещо държавно управление и работещо Народно заседание за икономическо и обществено възобновяване от пандемията ", безапелационен бе събеседникът на ФАКТИ.

Един диалог на Сребрина ГАДЖЕВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР