ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Три месеца след Брекзит: изведнъж всички се умълчаха

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Три месеца след фактическия Брекзит оглушителният резултат от напускането на Общността още не се е показал. Затова пък вредите за английската стопанска система са големи. Но съвсем никой на Острова не приказва за това. Защо?

Независимата Сметна палата OBR (Office for Budget Responsibility) предвижда, че брутният вътрешен артикул на Англия ще намалее с до четири % в средносрочен проект.

Новата “Глобална Великобритания” се оказва фантазия

Англия и преди е преживявала рецесии. Например тежката икономическа рецесия, почнала в края на 1970-те години, когато страната се ръководеше от Маргарет Тачър. Но Тачър имаше проект. Джонсън няма подобен.

Най-удивителното в актуалната обстановка не е, че никой на Острова към този момент не желае да приказва за Брекзит и неговите последствия, а че Джонсън не може да изясни защо в действителност бяха нужни всички тези жертви. Търговската договорка със Съединени американски щати наподобява надалеч в бъдещето, сходни покупко-продажби с Индия и други някогашни колониални територии също не наподобяват доста реалистични в средносрочен проект. Мантрата за нова “Глобална Англия “ към този момент остава единствено една куха фраза. Вместо това Европейският съюз продължава да бъде обрисуван като съперник и изкупителна жертва, като че ли Брекзит в никакъв случай не се е случвал.

За всичко това има причина и тя се крие в договорката, която Джонсън показа пред английското общество като коледен подарък. Тази договорка разрешава на британците в действителност да се отклоняват от стандартите на Европейски Съюз, само че в по-голямата част от случаите под опасност от наказателни мита и търговски ограничавания. В същото време остават изненадващо огромен брой области, които би трябвало да бъдат предоговорени, тъй че Брекзит надалеч не е завършил. Освен това суверенитетът, на който толкоз се базира Лондон, т.е. отклонението от стандартите на Европейски Съюз, на процедура не водят до нищо значително. Лошата отбрана на служащите и по-ниските хранителни стандарти не се радват на известност измежду британците, повече държавна помощ за частните компании след пандемията надали е допустима, също така тя по този начин или другояче е спорна тематика за консерваторите.

Успехът на имунизационната акция - нож с две остриета

В момента имунизационната акция се показва като триумф на Брекзит. Лошата съгласуваност на имунизациите в Европейски Съюз прави това допустимо и елементарно за ръководещите в Лондон. Но решенията по този въпрос бяха взети още до момента в който Англия беше част от Общността и откакто записва повече смъртни случаи от всяка друга европейска страна. Настоящата еуфория към упования неотдавнашен завършек на пандемията на острова замъглява спомените за това.

В последна сметка обаче точно този триумф във имунизациите ще се окаже нож с две остриета за държавното управление на Джонсън. Тъй като след пандемията вниманието ще бъде ориентирано към главните проблеми в страната - тогава към този момент няма да е толкоз елементарно за английския министър председател да мълчи за вредите от Брекзит. И доста скоро може да се окаже, че най-голямата машинация на Джонсън е обещанието, с което той завоюва толкоз доста гласоподаватели през декември 2019 година,- че ще докара Брекзит до дъно.

Трудното занапред следва

Но Брекзит не е завършен. До момента той само слага британците в неравностойно състояние. Не можем да приказваме за ясно разкъсване със съседите. Напротив: продължителните договаряния с Европейски Съюз занапред стартират. Нищо чудно, че Джонсън към този момент заобикаля да приказва по тази тематика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР