ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Божков може да стане токсичен играч

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Интересът на публиката е разбираем. Какво ли още може да каже Васил Божков за " Буда " и своите досегашни другари? Ще успее ли " най-печално известният разбойник в България " да се трансформира в нов избавител?

Коментар на Петър Чолаков

Прокуратурата е внесла митинг против правосъдната регистрация на „ Гражданска платформа Българско лято” (ГПБЛ) - партията на Васил Божков - само че групировката откри своя мандатоносител в лицето на Българско национално обединяване (БНО). Какви са възможностите на хазартния необут на парламентарните избори и дали нагазването в мътните води на родната политика може да му помогне да се завърне в играта?

Не е ясно обаче какъв брой изявени са „ летателните качества “ на БНО, партията ракета-носител на ГБПЛ. Слабо познатато БНО издигна през 2019 за евродепутат подсъдимата Евгения Банева (от която по-късно смъкна доверието си); претенденти на партията са били също колоритни фигури като Радо Шишарката и Митьо Пищова. Някои биха споделили, че тази „ задочна компания” приляга на господин Божков. Но слабостите на мандатоносителя не предопределят безусловно ориста на „ Българско лято”.

Една нова групировка против одобрени партии

Вероятно господин Божков е почнал да обмисля политическия си план скоро откакто през януари 2020 забягна или пък бе целеустремено пуснат да замине в Дубай (за да му бъде лепнат етикетът на „ дезертьор от Темида”?). Въпросът е до каква степен ловко той може да пилотира от разстояние партийния си дрон.

Без постоянни структури, партията няма да има съвсем никакъв късмет изключително против добре смазаните машини на огромните обединения.

Сайтът на „ Българско лято” основава усещането, че основите на регионалните структури на партията са положени. Формацията има определени Национален съвет и ръководител – Борил Соколов, шеф на Агенцията за спортни залагания „ Еврофутбол” (създадена през 1993 от самия Божков).

Първият коз на Божков, на който евентуално се дължи значително и неговата известност – най-малко в обществените мрежи – е фактът, че той беше огромен шеф. В изявление пред Станислав Цанов той твърди, че е давал издръжка на към 50 хиляди души.

Политиката е бизнес, а господин Божков, разполага не просто със сериозен финансов запас (той е считан за най-богатия българин, положението му се прави оценка на сред 1-3 милиарда лева.), само че и с мрежа от контакти. „ Аз бях приет за част от международния хайлайф “, съобщи той пред Ст. Цанов.

Г-н Божков познава от вътрешната страна и в най-интимни елементи механизма на действие на страната. Независимо дали е бил „ рекетиран”, както споделя през днешния ден, или богоизбран бенефициент на модела Борисов-Доган/Пеевски, слабостите на „ схемата” надали са загадка за основателя на „ Българско лято”.

Г-н Божков загатна, че има подготвеност да „ извади” данни за скелетите в дрешника на „ мениджърите” на този модел. Има съмнения, че той е „ токсичен” състезател, който стои зад дискредитиращите материали, оповестени през 2020, за чийто главен воин мнозина – само че не и прокуратурата – считат водача на ГЕРБ.

Добре познати популистки обещания

Както демонстрира анализът на документите на ГПБЛ, в идейно отношение тя не предлага нищо ново на гласоподавателите. Заявката да бъде платформа за „ директна демокрация” и върховенството на закона, която намираме да вземем за пример в член 4 на Устава, звучи прекомерно несигурно. Единствената податка е изречението, че посредством „ електронни референдуми” ще има „ национален избор на съмнение за обособени депутати, министри и висши държавни служители”.

Освен поръчката за унищожаване на „ модела Пеевски”, намираме позната, необятна палитра от популистки дефинирани ограничения: нов старт на страната, гарантиране на самостоятелност на съдии, депутати, министри; справяне с бедността, подкрепяне на дребния и междинен бизнес; има и някои намигвания към учителите, младите (насърчаване на раждаемостта) и така нататък

Интересно е, че няма клатушкане към ултранационализма на някои от родните патриоти. Формацията „ съставлява еднообразно ползите на всички жители, без значение от етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, вяра, пол, физически или умствени качества, възраст, полова ориентировка, генезис или статус в обществото”.

Слабостта на посланията е в това, че Божков мъчно може да бъде достоверен герой против незаконния модел, който описва; още през 2009 в изтекла американска грама той е именуван „ най-печално известният разбойник в България “.

С какво в действителност „ Черепа” е по-различен от „ Буда”? За мнозина, „ Българско лято” е групировка, стимулирана от персоналната вендета на паднал от Олимп олигарх, а не от спазването на върховенството на закона. Поради тези аргументи, е по-вероятно множеството политически партии да заобикалят (публично) взаимни дейности с Божков, както това към този момент направи Трифонов.

В България даже и това е допустимо

Лице, което се укрива от правораздаването, не би имало никакви шансове за политическа кариера в една работеща народна власт, - там претенциите му биха звучали безочливо, даже смехотворно. В изумената от корупцията по високите етажи на властта България, в която обществото има сериозно ниско доверие в Народното събрание, държавното управление и прокуратурата, нещата стоят по различен метод. Божков към този момент осъди страната поради отнетия лиценз на „ Еврофутбол”.

Интересът на публиката е разбираем. Какво ли един от „ хунтата” има още да каже за своите досегашни другари? Ала публичното любознание не е задоволително, с цел да трансформира героя на политическата пикантерия в избавител.

Ще бъде сензация в случай че „ Българско лято” премине електоралния предел. И да не успее, Божков ще бъде „ съвършеният деструктивен играч”: от една страна може да отнеме гласове от други обединения, работещи против модела ГЕРБ-ДПС, а от друга да употребява „ тъмната страна на силата”. Черният пиар може да навреди да вземем за пример на Борисов (макар той към този момент да се поокопити от ударите през лятото на 2020), но това не значи, че лятото на Божков ще настъпи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР