ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Откри ли Белгия вълшебната формула срещу коронавируса?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След две разрушителни талази през предходната година Белгия може би откри верния политически микс за преодоляване на коронавирусната пандемия, написа Politico, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Страната с население от над 11 милиона души, която в миналото беше една от най-засегнатите в Европа, поддържа ниски равнищата на инфектирани и смъртни случаи от декември насам. В рамките на най-тежкия интервал от втората вълна в края на октомври междинното равнище на инфектирани за седмица преминаваше 1000 на 100 хиляди души в доста елементи от страната. Сега то е на към една десета от това, като равнището на смъртността в границите на интервала регистрира непосредствен спад, излиза наяве от данни на Sciensano.

На фона на многото европейски страни, които към момента се борят с възходящ брой на новозаразени и приети в болница, някои се питат дали Белгия този път прави нещата вярно. Политиците и специалистите по публично здраве показват една допустима причина: държавното управление реши рано да избегне каквито и да било фрапантни промени в политиката, в това число по време на празничния сезон, и вместо това остана с курса, който дефинира през октомври. Когато въпреки всичко взе решение за облекчение на ограниченията, Белгия го направи последователно и деликатно. Според някои специалисти това достижение би трябвало да разреши на страната да се концентрира върху имунизирането на популацията и излизането от частичните блокади.

" Белгия е под стегнат надзор, който не се разхлаби ", показва Ив Ван Лаем, експерт по инфекциозни заболявания и представител на белгийския спешен център против COVID-19. „ Изминаха съвсем четири месеца. И като се изключи някои магазини, чиято активност не е от главно значение (отворили през декември), нито един различен значим детайл не се промени”, отбелязва той. Според него предстоят няколко решаващи месеца за Белгия, само че стига да няма изненади, страната няма да се сблъска с трета вълна.

Рецепта за триумф?

Миналата година въздействието на ковид в Белгия беше разрушително. Броят на новозаразените и жертвите се увеличи до рекордни върхове. Мерките против разпространяването на болестта бяха облекчени през лятото, само че в средата на септември страната ги стегна на фона на заплахата от задаващия се леден сезон и упованията за тежка втора вълна. Правителството на премиера Александър Де Кроо, което встъпи в служба на 1 октомври, наследявайки предходната служебна коалиция, не искаше да повтори същата неточност. На фона на предизвестието на министъра на опазването на здравето Франк Ванденбрук за вирусно „ цунами “ Белгия наложи една от най-тежките блокади в Европа. Страната затвори множеството магазини, чиято активност не е от главно значение, както и заведения за хранене, питейни заведения и фризьорски салони; наложи вечерен час; и разреши единствено един непосредствен контакт отвън семейството - даже на Бъдни вечер - в внезапен контрастност с доста по-разхлабените правила в други страни.

Наскоро страната забрани несъществените пътувания до 1 март, което принуди белгийците да прекарат обичайна за февруари почивна седмица за “карнавала” вкъщи. Това също е в контрастност с множеството страни от Европейския съюз, с дребни изключения. Вирусологът Стивън ван Гухт, държавен консултант в битката с COVID-19 и представител на спешния център, счита, че белгийските политици са научили грешките от предишния август и септември, когато доста специалисти към момента значително подценяваха „ пробуждащата мощ на вируса “. " Това беше доста мъчно решение ", споделя Ван Гухт. " Но то в действителност се отплати. Белгия е една от дребното страни, които не са имали нов скок на случаите през седмиците след Коледа ", отбелязва той. „ След втората вълна се опитахме да бъдем доста поредни в известията си по отношение на ограничението на обществените контакти, пътуванията и зачитането на ограниченията “, прибавя Ван Гухт. " Последователността е основна ", счита експертът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР