ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Докога Германия ще бъде публичният дом на Европа“?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
За депутатката от Социалдемократическата партия Лени Браймайер това е скандално: фактът, че в сегашната рецесия поради пандемията и съдържателите на (неработещите от година) обществени домове в Германия получават държавни помощи. „ Не може страната да поддържа нарушители, предоставяйки пари на данъкоплатците на обществените домове, в които дами са принуждавани да проституират “, акцентира тя.

Призиви за възбрана на платения секс

Браймайер е измежду групата депутати, които упорстват за възбрана на платения секс в Германия – в сходство с така наречения „ северен модел “. Той криминализира не проститутките, а техните клиенти. В Германия проституцията е легална от 2002 година, а от 2017 работи закон за възстановяване на изискванията на труд на дамите, упражняващи тази специалност. Публичните домове имат потребност от позволение, а проститутките подлежат на регистрация. Досега в Германия обаче са се записали едвам 40 000 проститутки, въпреки действителният им брой да е някъде сред 200 000 и един милион. Поради това мнозина считат, че от закона няма особена изгода – щом преобладаващата част от проститутките продължава да работи незаконно.

Германия – „ общественият дом на Европа “

Досега обаче нито една от показаните в Бундестага партии не е записала възбраната на платения секс в програмата си. Според Лени Браймайер това, че Германия има толкоз демократично законодателство в тази сфера и е считана за „ обществения дом на Европа “, се дължи на въздействието на сектора. „ Индустрията, обвързвана с проституцията и с еротиката, има мощно лоби у нас “, споделя тя пред Дъждовни води и добавя, че не може да става дума за никаква равнопоставеност на половете, щом единият може да купи другия. Дебатът за стягане на законодателството за проституцията се разгоря с нова мощ около пандемията. След като при първия локдаун напролет на предходната година обществените домове бяха затворени, редица депутати от разнообразни партии, измежду които и Браймайер, се оповестиха за опазване на рестриктивните мерки в сектора и след отминаването на рецесията. Натискът нараства, консерваторите също са за стягане на законодателството, а и Европейски Съюз упорства към този момент от години за промени и предлага въвеждането на „ северния модел “.

За и срещу „ северния модел “

Швеция вкара този модел още преди повече от 20 години и стана първата страна, трансформирала посоката на криминализиране. Чрез санкционирането на клиентите вместо на проститутките би трябвало да се понижи търсенето на платената услуга. Някои европейски страни приложиха този модел и също не разрешиха продажбата на секс: Норвегия, Исландия, Финландия, Англия, Франция, Италия. В Канада и в Израел също има сходни закони за проституцията. „ Колкото повече страни възприемат този модел, толкоз по-силен ще е натискът по отношение на Германия “, уверена е Браймайер.

Но моделът има освен поддръжници в Германия – редица организации са срещу него, като измежду тях са Германският женски съвет, Организацията за оказване на помощ при СПИН, Съюзът на немските юристки и други. Те излязоха със взаимна позиция срещу криминализирането на проституцията с аргумента, че това би навредило единствено на хората, които работят в сектора. Както написа в документа – в случай че сексуслугите се правят „ на мрачно “, в случай че съществува опасността от санкция, на консултантските звена и на здравните служби ще им бъде по-трудно да реализират контакт с проститутките, с цел да ги осведомят за техните права и за опциите да изоставен този бизнес. „ Има дами, които по своя воля работят и печелят като проститутки. Вместо да се криминализират половите услуги, би трябвало да се подобрят изискванията на работа и живот на дамите в тази специалност “, упорстват организациите в позицията си.

Автор: Рахел Клайн
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР