ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия заглушава сателитни сигнали, за да скрие нещо?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Множат се съмненията, че Русия целеустремено манипулира сателитни сигнали - най-много в района на Черно море. Може би с цел да скрие нещо? Например скришен замък на президента Путин? Тук обобщаваме обстоятелствата и догатките.

Руският опозиционер Алексей Навални твърди, че дворецът на Черно море край Геленджик е издигнат за съветския президент Владимир Путин. Кремъл отхвърля, а непосредствен до Путин олигарх твърди, че това е негов хотел. Каквато и да е истината обаче, сателитните сигнали в региона на първокласното имение явно биват смущавани съмнително постоянно. Може би като защитна мярка против любопитни погледи?

Spoofing: какво е това?

Компютърните експерти назовават метода Spoofing - от британската дума за операция. С помощта на този способ сателитни сигнали от системи като американската GPS, съветската ГЛОНАСС и европейската „ Галилео “ могат да бъдат фалшифицирани. Това е строго неразрешено и единствено държавни органи имат право да ползват метода - да вземем за пример при съществуването на сериозна опасност за националната сигурност. Само че уредите, с които се манипулират сателитните сигнали, в това време могат да се набират против няколкостотин $.

Такива случаи се записват по целия свят, само че на избрани места - да вземем за пример в района на Черно море - това се случва изключително постоянно. Американската неправителствена организация Център за модерни отбранителни проучвания (C4ADS), която проучва данни от сферата на сигурността, разгласява през 2019 година забавен отчет. От него излиза наяве по какъв начин Русия употребява Spoofing - на своя територия, на полуостров Крим и в Сирия. За задачата американските анализатори са употребявали данни от системата за автоматизирана идентификация на корабите (AIS), както и от GPS-приемник на борда на Международната галактическа станция ISS. Изводът на американските анализатори: що се отнася до метода Spoofing, Русия е освен водеща в света, само че и ползва този способ доста по-често, в сравнение с е било известно до този миг. А го употребява главно за отбрана на значими лица или обекти.

Между 2016 и 2018 година от C4ADS са записали над 4600 случая на Spoofing в Русия, като множеството от тях са били точно в региона на Геленджик. Авторите на отчета дават и допустимо пояснение: „ В Геленджик постоянно обитават представители на службите за сигурност, което влиза в сходство с необятно публикуваните, само че недоказани информации, че президентът Владимир Путин има частна резиденция в региона “.

По данни на C4ADS, край Геленджик на Черно море не се употребява мобилен Spoofer (устройство за манипулиране на сателитните сигнали), а стационарна установка с „ непрекъснато и надеждно електрозахранване “. Стотици кораби, доста от които плаващи под съветски байрак, са били наранени от разстройствата в региона. Именно там са регистрирани най-вече случаи на заглушаване. На второ място се подрежда Сочи, където Путин има публична резиденция. Независимо от това в американския отчет не се твърди изрично, че потреблението на Spoofing край Геленджик е поради въпросното имение.

Налице са и догатки, че посредством манипулирането на данни от спътниците Русия се отбранява против вероятни офанзиви с дронове, а неправилно отклоняваните кораби и всички други комплицирани консуматори на навигационни системи се възприемат като „ колатерални вреди “.

Съединени американски щати приказват за " съзнателно смущение "

Международната морска организация IMO е била осведомена от американските управляващи за " умишленото смущение " на американската система GPS и на други сходни системи. Това основава съществени опасности за сигурността на корабоплаването, се споделя в документа. В него се приказва за случаи в района на Черно море, без обаче Русия да се загатва категорично.

Съединени американски щати напомнят, че смущаването на системите за сателитна навигация съставлява нарушаване на интернационалните телекомуникационни договорености, които не разрешават предаването на неверни или подвеждащи сигнали. Американският зов ще бъде разискван на съвещание на IMO през май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР