ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Страхът от преврат кара Байдън да трупа обезоръжени войски във Вашингтон

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Полицейската военна техника се появи по улиците на Вашингтон преди встъпването в служба на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Местните поданици разгласяват многочислени фотоси, показващи бронирани военни джипове и бронетранспортьори. В навечерието на инаугурацията във Вашингтон идват и спомагателни сили на Националната армия на Съединени американски щати, с цел да предотвратят вероятен опит за боен прелом. С кого ще се бие Байдън разкриват специалисти пред съветския вестник „ Московский комсомолец “, представен от организация " Фокус ".

След несполучливия опит за взлом на постройката на Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп на 6 януари, във Вашингтон се подхващат незабавни ограничения за сигурност. Според чиновниците в града ще бъдат ситуирани 20 000 американски бойци от Националната армия, спомагателна полиция, секрети служби и сили на ФБР. Войниците сътвориха мрежа от пунктове в центъра на града, с цел да покрият подстъпите към Капитолия, Белия дом и други държавни здания в навечерието на встъпването в служба на новия президент на страната Джо Байдън.

Според американски медии обаче новата администрация на Съединени американски щати се притеснява, че част от войските, изпратени в столицата, може да са последователи на сегашния президент Доналд Тръмп, чийто мандат изтича на 20 януари. Агентите на ФБР ревизират личния състав за преданост.

Може би заради недоверието към личния състав на Националната армия, бойците, които патрулират по улиците на Вашингтон, „ изгубиха " оръжията си. Това се потвърждава от многочислени фотоси и видеоклипове, направени от локалните поданици и пресслужбите на правоприлагащите органи. По-голямата част от бойците, уловени в тези фрагменти, нямат персонално оръжие. Войниците, които идват във Вашингтон от други райони, се разтоварват от самолети без муниции.

Подобна е обстановката и със специфичната военна техника. Местните поданици снимаха ескорт с бронирани транспортни средства M-1117, които бяха видяни в парк покрай централата на Националната армия на окръг Колумбия на няколко километра от Капитолия. Там е имало и бронирани транспортни средства Humvee. Прави усещане, че оръжията от всички бронирани транспортни средства са демонтирани - от автомати до картечници.

Както отбелязва някогашен чиновник на съветските Вътрешни войски в диалог с MK, обезоръжаването на бойците, когато бъдат въведени в града, е нормална процедура за редица страни по света. Експертът обаче означи, че този факт поражда доста въпроси измежду последователите на Джо Байдън.

„ Първо, не е ясно, за какво го вършат. Казват, че ще се борят с вероятен прелом. Добре, тяхна работа. Но по какъв начин ще го създадат без оръжие? Снимките демонстрират, че съвсем всички бойци в периметъра, по улиците на града, даже на път за Вашингтон, нямат оръжия. Това приказва за боязън от военните, само че тогава е изцяло неразбираемо за какво те би трябвало да бъдат въведени там и то в подобен мащаб. За съпоставяне: инаугурацията на Обама беше охранявана от 5000 бойци от Националната армия, на Тръмп - 8000. И това е изцяло задоволително “

На въпрос практикува ли се разоръжаването на войските на всеобщи събития някъде по света, събеседникът на изданието дава отговор: „ Толкова явно - единствено в страните от третия свят, където се опасяват от боен прелом. Там - да, вървят на паради с незаредени картечници. По руско време аз персонално попаднах на обстановка, в която бойците са били обезоръжавани преди парада на Червения площад. Оръжията са раздавани от чиновниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), след събаряне на пандизите от картечниците. И раздаваха оръжия без патрони. Преди парада още веднъж ревизираха дали никой няма муниции. Това се дължи на баналния боязън, че военните могат да употребяват толкоз огромен брой бойци в столицата за прелом “.

Но дали е всекидневно ли да се отстраняват оръжията от бронираните транспортни средства? „ За първи път виждам сходно нещо. Въпреки че може да се опасяват, че ще стрелят по кортежа на Байдън - кой знае. Но във всичко това има карнавален детайл. Защото, дублирам, за какво да се вкарват войски в града, с цел да се пазят от прелом, в случай че единствено тези войски могат да извършат прелом? Снимките от Съединени американски щати припомнят на репортажи от Минск, където управляващите също говореха за опит за прелом. Но там никой не сваляше оръжията от бойната техника, а бойците не бяха разоръжени “.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: " Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР