ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Студентски протест пред ФАКТИ: Имаме призив към сегашните управляващи - понесете отговорността за действията си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 15 октомври 2020 година, след месеци на антиправителствени митинги, в тях публично се включиха и българските студенти. Дотогава, несъмнено, студентите участваха интензивно в митингите, само че точно на тази дата те се включиха публично в митингите като общественост със свои съответни претенции и дела. " Студентски митинг " е точно онази група български студенти, които застанаха до паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви при парадното стълбище на ректората на Софийския университет и приканиха за оставка на разнообразни европейски езици.

" Ние ще участваме интензивно в протестните дейности с нашите съграждани, отстоявайки гражданската си позиция и борейки се против статуквото за бъдещето на България. Убедени сме в ангажираността на младото потомство и желаеме законодателната, изпълнителната и правосъдната власт да видят какво ни завещават. Нека ние, студентите, дружно събудим техните съвест, морал и позор! ", споделят студентите.

От ФАКТИ се свързахме със " Студентски митинг ", с цел да приказваме за качествата на страната България, в която желаят да живеят, за идеите, които ги вълнуват, за измененията, които желаят да реализират. Разговора ни четете в идващите редове:

- Отвъд очевидния отговор против държавното управление, против какво се борят студентите на своите митинги?

- Фактът, че сме избрали да продължим образованието си точно тук, подсказва, че имаме предпочитание да останем в тази страна и отсега нататък. Ние сме младежи, на които им следва да изградят живота си в бъдеще. Това значи, че се нуждаем от една постоянна основа и от естествена среда на развиване.

Тази среда в последните десетки години градивно се разрушава. Борим се изцяло против модела, не просто против това държавно управление. Срещу произвола във високите етажи на властта, даващ отражение и върху обществото. Срещу шуробаджанащината, конформизма и всичките им случайни проявления в обществената сфера. Срещу неоснователната, нездравословна и несъответстваща търпимост към болшинството от некомпетентни, послушни и безпринципни министри в кабинета. Срещу изборно дейно работещата прокуратура в страната, олицетворявана от самозабравил се и лъжовен основен прокурор. Срещу поръчковите медии, излагащи погрешна, цинична и манипулативна информация. Защото всред партиите, които сега са в Народното събрание няма значение кой ще е на власт. Те всички по един или различен метод са свързани с метастазиралата " Държавна сигурност " и единствената разлика ще е кои стопански кръгове ще се облагодетелстват, а общата обстановка в страната няма да се промени.

- А защо се борите?

- Борим се за смяна. Както е споделил Сократ: " Тайната на смяната е не в това да фокусираш цялата си сила в битка против остарялото, а в основаване на новото ". За необятна правосъдна и просветителна промяна. Защото това са двете неща, които в случай че действат вярно, последователно ще подобрят ситуацията във всяка една сфера. Промяна в отношение на гласуването и разпределянето на държавния бюджет. Промяна в отношение на критериите, по които се назначават лица на фундаментални длъжности. Промяна в отношение на това какво се цени същински в обществото - улеснение, послушателство, конформизъм, непоследователност и липса на съвест или подготвеност, неизменност, дисциплинираност, самостоятелност и нравственост.

- Каква би трябвало да бъде ролята на студентската общественост в обществото, във вземането на решения, съгласно Вас?

- Студентската общественост е бъдещето на всяка страна. От това следва точно ние да сме тези, които изискват и чакат най-вече от ръководещите. Студентското съсловие би трябвало да играе роля на проводник на концепциите и позициите на младежите пред обществото. Във всички западни страни позициите на студентските общества са от огромна значителност за процесите в една страна. У нас това съсловие, както всяко друго, е апатично към всичко протичащо се и това би трябвало да се промени.

Студентската общественост би трябвало колкото се може да резервира независимостта си и да канализира силата и непримиримостта си по отношение на действия контролиращи и представляващи спирачка за корупцията и своеволието на ръководството. Трябва да пази с цената на всичко равните благоприятни условия за реализация и справедливата конкурентоспособна среда за развиване, тъй като в противоположен случай се измества концепцията на висшето обучение и сме обречени на нискокачествен стандарт на живот. Тези действия безусловно би трябвало да включват протестиране, при потребност, и изложение на политическото си право на глас.

- Смятате ли, че измежду младежите има политическа незаинтересованост?

- Да, изрично! Определено имаме наблюдаване, че освен измежду младите, а изцяло измежду българското общество е налице политическа незаинтересованост. Причините за това могат да се обусловят най-лесно като композиция сред отчаяние, подбудено от неосъществени упования в предишното, липса на заложено в обществото схващане за действително търсене на политическа отговорност и отвращение за никакво вмешателство в тематики за политическа интензивност, прикрепено от своя страна с интерес занимаване само със лични битови и персонални проблеми.

Трябва безусловно да се означи, че ролята и качеството на най-популярните медии в страната неимоверно способства за тази политическа незаинтересованост посредством сортиране на само комфортна информация, която да се дава на феновете или читателите. Във всяка една страна с построени демократични обичаи страната поставя старания, с цел да подбуди политическа настройка у младежите.

- Студенти от какви специалности се включиха в антиправителствените митинги?

- В антиправителствените митинги се включиха голям брой студенти. Палитрата от специалности и университети стана много цветна и богата. Присъединиха се сътрудници от СУ, МУ, УНСС, ТУ, УАСГ. Получихме поддръжката и на сътрудници, учещи в други градове.

- Обединяват ли ви общи политически възгледи, без значение от коя страна на спектъра или ви сплотява по-скоро нещо друго?

- Обединява ни непримиримостта, отвращението от порочния модел на цялостните шкафчета, от безочието, шуробаджанащината, безскрупулността и престъпността по високите етажи. Обединяват ни не политически възгледи, а желанието да живеем в правова страна. Доказало се е, че досегашните ръководещи не се водят от предизборните си платформи и обещания, а от моментния си интерес, тъй че би трябвало първо да достигнем някаква обикновена основа на народна власт, с цел да можем да приказваме за позиции в политическия набор.

- Вие дадохте предложение семестриалните такси на студентите-доброволци в Коронавирус отделенията да се опростят - какво се случи с тази концепция?

- Тази концепция беше препоръчана на министър Красимир Вълчев и беше споделена с министър Костадин Ангелов. За момента, макар ентусиазма на министър Вълчев, концепцията не е осъществена.

- Какви други оферти бихте дали на ръководещите - освен във връзка с студентите, а на всички жители?

- Съвети към сегашните ръководещи нямаме, тъй като съвет се дава, когато най-малко малко бъдеш сигурен, че може да бъдеш чут или отразен. Правителството сподели изрично, че не желае да признае зависимостта си от студентската маса и не почита техните позиции - “Към младите и хората, които сигурно не ни харесват - и ние не харесваме тях”, сподели министър председателят на Република България. Вместо препоръки, имаме апел към сегашните ръководещи. Не като студенти, а като жители - понесете отговорността за дейностите и бездействията си през последните 10 години. Недейте да фалшифицирайте резултатите от изборите, тъй като рискувате хората в действителност да се подхващат крайни протестни дейности против вас, вкоренили се във властта с цената на всичко.

- В каква България желаете да живеете?

- Искаме да живеем в страна отлепена от дъното на множеството класациите в Европейски Съюз - за равнища на корупция, за беднотия, най-висока смъртност, най-застаряващо население и най-мръсен въздух. В страна, в която се ценят обективните качества и качества на евентуалната работна мощ, а не тяхната примиримост, улеснение и податливост към корупционни практики. Властта би трябвало ясно да осъзнава от какво има потребност България, с цел да се увеличи стандарта на живот и позицията на страната в интернационален проект. Промяната е жизненоважна за бъдещето на страната и ние ще се борим до последно за реализирането ѝ, който и да е на власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР