ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо в Димитровградско днес излизат на протест - Тодор Топалов пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протест пред постройката на Общината в Димитровград се готви през днешния ден от 16:00 часа. Причината за митинга – предстоящото нарастване на цената на водата за битови нужни. Организатор на митинга е локалната конструкция на „ Да, България “ в Хасково. За да приказваме за митинга, аргументите за него и настояванията му, от ФАКТИ се свързахме с ръководителя на „ Да, България “ в Хасково Тодор Топалов.

„ Да, България “, надлежно „ Демократична България “ са уредници на митинга в Димитровград. Още преди Нова година поданици на близките села се свързаха персонално с мен. Опасенията им бяха, че цената на водата в Димитровград ще се увеличи. След като направихме наше изследване, се откри, че в действителност е налице такова повишение, тъй като всички обществени запаси в Димитровградско би трябвало да се причислят към Асоциацията по ВиК с обособена територия в Хасково. Това ще рече, че „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД-Хасково обслужва Асоциация по ВиК Хасково, а „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД-Хасково е предоставила бизнес проект на Комисията за енергийно и водно контролиране, който е утвърден. Цената, която е утвърдена е 3,52 лева за кубик.

Вливането на Димитровградското сдружение в Асоциацията, трябваше да се случи на 1 януари 2021 година. Има подписани спомагателни съглашения към контракта, всички документи са ясни, видни и обществени “, описа Топалов.

„ Сега оповестената цена за Димитровград е 1,86 лева В село Горски извор тя е 1,30 лева От 1,30 лева цената в Горски извор ще стане 3,52 лева Това е повишаване с към три пъти, което няма аналог “, сподели още той.

Необходимостта от това обединение и надлежно повишаване Топалов изясни с: „ От 2016 година има подобен закон, а пък и Бойко Борисов им сподели: „ Сливайте се, асоциирайте се, с цел да можете да участвате по европроекти “. От 2016 година в Закона за водите е записано, че такива асоциации могат да се вършат, могат да се обособяват такива територии и както им сподели Вожда, те го направиха – т.е. асоциираха се “.

Според Топалов обаче, познавайки хората в региона, тази цена на водата е непостижима за тях. „ Голяма част от хората, жителите на селата са пенсионери. Знаем какъв брой е междинната пенсия, има хора с невисок предел на пенсия. Три пъти увеличение на цената на водата за тях е шоково повишаване. Ние се срещнахме с много възрастни хора и ще дам един образец с една жена пенсионер, която сподели, че употребява към 6 кубика вода на месец. За нея тези 6 кубика в този момент са към 8 лв.. След като Димитровград се причисли към Асоциацията, тези 8 лв. ще се трансфорат в 24 лв. “, сподели той.

„ Факт е, че в условия на пандемия, растяща безработица и икономическа рецесия, имаме един кмет, един Общински съвет, които са част от ръководещата партия. Те би трябвало да дадат ясни, точни отговори на нашите питания “, сподели още Топалов.

Като претенции на днешния митинг, той уточни: „ Искаме кметът господин Иво Димов да даде точни, ясни, разяснителни отговори за това по какъв начин ще нарастне водата, по кое време ще нарастне тя и така нататък Той в една обява от 30 декември в димитровградски електронен уебсайт сподели, че водата в Димитровград няма да нарастне или в случай че нарастне, няма да е шоково. Все отново господин Димов е от ръководещата партия. Надявам се, че има телефона на премиера Бойко Борисов и на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, с цел да им опише за случая на Димитровград и надлежно да се създадат промени в Закона за водите, с цел да може в тези обособени сдруженията, които обслужват асоциациите, да има диференциация на териториите. Тоест не може цената да е една в Хасковска община, в която знаем, че е междинната работна заплата е по-висока от тази в една дребна община Маджарово, която е от селски вид. А цената на водата остава една и за Хасково, и за Маджарово “.

„ В бизнес проекта, който е изпратен от „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД-Хасково към Комисия за енергийно и водно контролиране е вписано, че през 2020 година общият брой на клиентите в случай че е 176 хиляди, то през 2021 година те залагат, че ще бъдат 221 хиляди. Става дума за присъединението на потребителите на Община Димитровград към Асоциацията и обслужване от ВиК-Хасково. Ако въпреки всичко кметът споделя, че няма превръщане на Димитровградското ВиК към Хасковското Вик, този бизнес проект е изпратен до КЕВР с погрешно наличие “, сподели Топалов в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР