ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Учебниците в Македония: Българите са монголско татарско племе от тюркската група

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Цар Самуил и използването на прилагателното " македонски " са едни от точките на недоразумение в Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония. А в същото време постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от изискванията на София да каже " да " на преговорната рамка на Скопие с Европейски Съюз. България настоя да се трансформират образователните стратегии по история, което към момента не се случва.

Българска национална телевизия показа извадки от учебниците по история в районен съд Македония и даде думата на един от членовете на комисията - чл.-кор. проф. Иван Илчев, да направи коментар по изказванията в тях.

Ето и образците:

В Скопие не престават да упорстват, че Самуил е македонски цар на македонско царство, като такива изказвания изобилстват в учебниците за IV, V и VI клас в югозападната ни съседка. На картата долу, да вземем за пример, е Първото българско царство при ръководството на цар Самуил години преди рухването под Византийско иго. На дребната карта вдясно, съгласно учебниците в Скопие, е тъй наречените " македонско царство ", което, съгласно учебника, " приключва процеса по дефинитивно образуване на македонската страна и народ ".

В северномакедонските учебници по история написа също по този начин, че Цар Самуил е учредител на македонска царска династия, който дружно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, подвига въстание против българската власт през 969 година, отхвърля я и основава македонско царство.

" Когато те твърдяха, че Самуил е македонски цар - ние неведнъж казвахме: " Добре, ще го представим в нашите учебници, дайте ни един извор, в който това да го написа ". И те не дадоха отговор нито един път. Говореха, че Самуил е славянски цар. Казахме: " Да, нямаме нищо срещу. Дайте един извор, в който това да го написа ". Такива извори няма - разяснява проф. Илчев. - Самуил е в действителност комитопул. Син е на комит Никола - регионален шеф на част от Западна България. Приема царското достолепие през 997 година, едвам откакто българският княз Роман умира в плен във Византия. Историците в Скопие мълчат за тези обстоятелства. Те няма по какъв начин да обяснят някои неща. Например няма по какъв начин да обяснят по какъв начин византийските хронисти в края на 12-и и началото на 13-и век назовават император Василий II " Българоубиец ". Той, апропо, на никое място в македонските учебници не е упоменат с това название. "

В учебниците в Скопие четем, че в страната на Самуил се пишело на " македонски славянски език ". А проф. Илчев разяснява: " За тях от Средновековието насам, от Гюешево насам е България, от Гюешево нататък е Македония. Като доста добре знаем, че такава граница не е имало в никакъв случай до прокарването ѝ с Берлинския конгрес. "

Учениците в районен съд Македония учат също по този начин, че глаголицата е дело на Светите братя Кирил и Методий, с цел да " християнизират по-лесно македонските славяни към Солун ", като след това славянската книжовност се популяризирала в други прилежащи земи - най-първо в България.

" Глаголицата е основана от Светите братя да завоюват страната Великоморавия за византийската идея и те отиват с тази писменост във Великоморавия. Те в никакъв случай не се появяват в Македония. В Македония идват техните възпитаници, и то години по-късно ", изяснява проф. Илчев.

Освен това, съгласно северномакедонските учебници, Свети Климент - първият свещеник, проповядвал на български език и създател на Охридската книжовна школа, е говорел на " старославянски " и е учредител на " македонската черква ".

" Но в житията на Климент Охридски написа, че Борис го е изпратил в Македония, с цел да проповядва Словото Божие и да популяризира писмеността и той е бил хиротонисан за свещеник от българската черква ", отвърна проф. Илчев.

И още: Охридската архиепископия, което е название на българската автокефална православна черква в завоюваните от Византия български земи, съгласно учебниците в Скопие, е независима македонска черква.

" Тук не желая да диспутирам, просто ги поучавам да прочетат хрисовула на Василий II за правата, които се дават на Охридската архиепископия и там се споделя, " че е назначаван за свещеник на цяла България ", разяснява българският историк.

Сред другите изказвания са, че българите са " монголско татарско племе от тюркската група нации ". Същевременно жителите на днешната Република Северна Македония, били наследници на " антични македонци " и митичния воин " Македон ", претопени от славянски племена през V-VIII век. На това проф. Илчев отвърна: " Те да вземем за пример на никое място не загатват, че в земите сред Солун и Битоля живеят прабългарите на Кубер ".

За Гоце Делчев изказванието е, че е роден в " многочленно семейство в Кукуш ". Прилагателното " българско " е изпуснато. А също по този начин учениците там учат, че Илинденско-Преображенското въстание е единствено " Илинденско ", което нашите историци смятат за опит то да бъде " отвързано " от българския му генезис.

" Шест генерации в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората международна война са учели, че са сърби. Когато са били в състава на Югославия са учели, че са че са македонци. Единственото, което не се трансформира през десетилетията, е тезата, че главният зложелател на Скопие на Балканите е България ", показва проф. Иван Илчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР