ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Иван Кокалов пред ФАКТИ: От една страна, добре, че дойде този вирус, за да ни лъсне голото дупе – че няма персонал

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Миналата седмица Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ и Медицинска федерация „ Подкрепа “ внесоха в Министерството на здравеопазването общ Проект на Колективен трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “.

В плана се предлага сред 40 и 60% растеж на стартовите заплати на работещите в бранша. Началната съществена месечна заплата за доктор без компетентност е заложено да бъде не по-малко от 1950 лв., за медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници – най-малко 1300 лв., а за болногледачи – най-малко 900 лв..

„ Нека дружно с Министерството на здравеопазването и представителните работодателски организации да покажем какъв брой почитаме и държим на дребното останали медицински експерти, да притеглим младежите да учат за лекари и експерти по здравни грижи и да спрем миграцията към другите страни на Европа и света “, споделя се в информацията на синдикатите.

От ФАКТИ се свързахме с доктор Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ и ръководител на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето, да да приказваме за предлагането.

„ В предлагането е заложено доста нарастване на главните заплати по категории личен състав на другите лечебни заведения. Предишният групов трудов контракт, който ще изтече в този момент е юридически през 2018 година – при друга минимална работна заплата, при други условия. Сега всеки се хваща за пандемията, само че имайки поради и това, считаме, че тези нараствания, които ще са върху брутната заплата от януари следващата година с новия бюджет са положителни, само че те са за прочут интервал. Нас ни интересуват главните заплати на всички категории да набъбнат с този %, който ние сме предложили. В взаимозависимост от категорията на болничното заведение, нарастването се движи сред 30, 40 и 50%. Естествено, че желаеме това да стигне до хората “, сподели доктор Кокалов.

Според него, с тези промени ще се промени отношението към работещите в опазването на здравето: „ Първо към тяхната работа. Знаете, междинната възраст на личния състав – на сестри и лекари, какъв брой е. Знаете, текучеството. В огромна част, изключително в общински лечебни заведения, работят сестри, които са на пенсионна възраст или са пенсионери. Младите хора нямат предпочитание да работят като медицински сестри точно заради възнаграждението. Ние споделяме, че би трябвало да се подобрят и изискванията на труд и кариерното израстване. За млади лекари има претенденти, защото един доктор след 10-тина години добива компетентност, рутина и може да печели повече, само че една сестра няма тази опция. Първо, тъй като трудовият стаж и опитът ѝ не се обвързват със заплата. Поради тази причина има доста малко хора, които желаят да завършат обучение като медицински сестри. Тоест ние би трябвало да създадем атрактивна тази специалност за младежите, а това е ясно по какъв начин става – със възнаграждение и признание на техния труд.

Поради тази причина ние от дълго време молим, че първо с отношението към приходите на работещите в опазването на здравето ние гоним хората и много хора в годините емигрираха. Сега всички го видяха и се чудят по какъв начин да запълнят дупката. От една страна, добре, че пристигна този вирус, с цел да ни лъсне голото дупе – че няма личен състав. Ние по брой на лечебни заведения сме първи в Европейския съюз. По брой кревати мисля, че сме след Германия. Ние сме обаче в последните места по брой на сестри, които обслужват тези кревати. Като доктори сме в средата, само че без сестри няма грижа “.

По мотив националната тактика за справяне с Covid-19, доктор Кокалов сподели: „ Вие виждате ли някаква тактика в опазването на здравето с изключение на гасене на пожари? Стратегията би трябвало да е следната: първо, споделяме, че в обозримо бъдеще приходите на работещите в опазването на здравето ще набъбнат 2-3 пъти; второ, сядаме и се разбираме по какъв начин ще се финансира опазването на здравето. Този модел, който се предложи преди пандемията претърпя крушение - никой не го одобри с дребни изключения от тези, които се надяваха да завоюват, т.е. да мине финансирането въз основата на частни сдружения, застрахователи, че дори и касата да стане такава, което не взема решение никакъв проблем, единствено ще имаме повече администрация и повече предпочитание за облага на фона на по-ниската ставка, която плащаме за опазване на здравето. Трябва някой да седне и да начертае проект. Няма да живеем 100 години с този вирус “.

„ Между другото апелът на Европейската комисия е здравните системи на страните в Европейския съюз да си сътрудничат, а това съдействие да се координира от Европейската комисия. Всички системи, без значение какви са, претърпяха провал с пандемията. Няма система, която може да се оправи с броя заболели. Навсякъде се видя, че липсва личен състав. И там, макар че на нас ни се коства високо заплащането, в основата стои тъкмо заплащането, опцията да се израства на работното място. И там има вътрешна подвижност. Да, Европейски Съюз основава изискванията за напредване на хора, капитали и така нататък, само че тази вътрешна подвижност не е единствено от Изток на Запад. В Западна Европа също има текучество и също има апетит на подобен личен състав. Поради тази причина търсенето на нашите хора е огромно, заплащането е сензитивно по-високо. Ние би трябвало да начертаем тактика – това възнаграждение, тези работни места, тези колаборации сред институциите. Довчера биеха лекарите, която е непоносимо. Отношението на обществото към тази специалност би трябвало да се промени - зачитането на специалността, достолепието ѝ “, добави той.

„ Още предишния век, когато се занимавах с измененията в опазването на здравето, на едно мое посещаване в Съединени американски щати имах среща с шефове на най-развитите им застрахователни сдружения. Когато си говорихме за системите и споделях какъв брой е добра солидарната система, те споделяха, че в случай че обществото реши, че опазването на здравето му е приоритет – не да се бият в гърдите политиците, а обществото каже, че желае достъпът до качествено опазване на здравето да е приоритет. Ако това общество отдели задоволително средства, отговорът беше, че те ще ни намерят 3-4 системи, които да ръководят тези средства. В основата са пари и организация. Не може да има болница на всеки километър в София, Варна и Пловдив, а в дребните градчета хората да нямат обикновено обслужване. От друга страна направихме частни лечебни заведения – отворихме кутията на Пандора и превърнахме опазването на здравето в печалбарство, което е безспорна неточност и ще ни трябват години да върнем това обратно. Хората, които в този момент печелят и то милиони, ще бъдат постоянно срещу смяната на тази система “, сподели доктор Иван Кокалов е края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР