ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Обединени родители пред ФАКТИ: Маските не предпазват, дори и да са от най-висок клас

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В понеделник – 14 септември, ден преди първия образователен ден на образователната 2020/2021 година родители излязоха на митинг под наслов „ НЕ на маските и изолаторите в учебно заведение! “.

По този мотив от ФАКТИ се свързахме с групата " Обединени родители “, които бяха едни от уредниците на митинга пред Министерството на образованието и науката. Разговора ни с Илиана Михайлова, четете в идващите редове:

- Г-жо Михайлова, за какво от „ Обединени родители “ протестирате против носенето на маски в учебно заведение?

- Защото желаеме носенето на маски да бъде целесъобразно, а не наложително. Считаме, медицинските лица също споделят, даже има клинични изследвания, които са правени за да се потвърди дали има връзка сред носенето на маска и отбраната от инфекции, които се предават по въздушно-капков път. Тези всичките клинични изследвания са потвърдили, че няма връзка и маските не защищават даже и да са от най-голям клас – така наречен N95.

- За какви изследвания приказваме, можете ли да ми посочите някое?

- Мога да Ви изпратя – има цялостен пост, в който са посочени клиничните изследвания (бел.: част от изследванията можете да видите в дъното на страницата).

- Бихте ли сумирали изследванията?

- Точно клиничните изследвания не мога да ги изтъквам. Това споделям систематизирано: потвърждават, че няма връзка сред носенето на маската и по-рядкото боледуване на медицинския личен състав. На заболели в лечебните заведения – върху това са правени клиничните прочувания, и няма връзка – тези, които са носели маската са боледували толкоз постоянно, колкото и тези, които не са носели маска. Това е систематизираното, по-обобщено не знам по какъв начин да Ви го обясня.

- Исках да ми посочите клинично изследване, тъй като звучи необичайно в случай, че не е от през днешния ден носенето на маски. Носенето на маски е процедура от години при респираторни инфекции.

- Това безусловно не е правилно.

- Личните лекари за какво носят маска следователно при обзор?

- Кога са носели? Сега носят откогато се появи този Covid.

- Моят персонален доктор цялостен живот ме е преглеждал с маска.

- Не ги познавам Вашите лекари. Аз съм здравно лице, работя с лекари и не съм виждала доктор да работи с маска. Единствено носят маски наложително в хирургията, тъй като молекулата на бактерията е много по-голяма и тя може да се задържи от здравната маска – приказваме за здравна маска, до момента в който вирусите са толкоз дребни частици и те свободно се реят във въздуха. Така че, в случай че аз нося маска, само че съм болна и Вие също седите в тази стая, няма безусловно никаква гаранция, че няма да се болестите от моето вирусно заболяване.

Мога да нося маска, в случай че съм със признаци на бактериална зараза – тогава може да Ви предпазя, има % на предотвратяване. Тук приказваме за вирусни инфекции. Вирусът е доста дребна парченце, която минава през маската. Да не приказваме, че в България се одобри, че може да се постави шал, може да се постави шлем – просто нещо да се постави на устата. Няма никакво условие тъкмо каква да бъде маската, някакъв стандарт, който да потвърждава, че тъкмо този стандарт защищава от COVID-19 и поради това нещо би трябвало да го носим.

- От „ Обединени родители “ смятате ли, че има противоепидемични ограничения, които би трябвало да останат в учебните заведения, какви?

- Винаги и в учебните заведения, и в детските градини е имало такива противоепидемични ограничения. Има лист, график по кое време да се почистват пространствата, по кое време да се почистват масите за хранене, да се обтриват с антисептичен разтвор, на какъв брой време да се почистват санитарните възли, да се обезпечи топла вода, течен сапун за учениците, тъй като едно измиване на ръцете унищожава 90% от бактериите и вирусите върху мръсните ръце.

Тези ограничения, които са били до момента за нас са изцяло задоволителни. Зимата е хубаво да се проветряват стаите, да влиза пресен въздух всяко междучасие и, несъмнено, родителите да не водят заболели деца в учебно заведение.

Това ще защищити освен от COVID-19, а от всеобщо разпространяване и оповестяване на грипни епидемии. Това важи за всички вируси, освен за този, който е сега настоящ.

- Няма по какъв начин да не се съглася с Вас за сапуна и топлата вода, защото и аз имам наблюдения, че доста учебни заведения не обезпечават топла вода, даже и да има сапун.

- Съобщиха, че в Омуртаг образователната година стартира, като водата ще се обезпечава в бидони. При това състояние, ти да караш детето да носи маска, на мен ми се коства безусловно безсмислено – то няма къде да си измие ръцете.

- А за какво, съгласно Вас, я има тази мярка с маските следователно?

-Тук би трябвало да попитате министър Вълчев или министъра на опазването на здравето. Министър Вълчев твърдеше, че маската била потвърдено средство за предотвратяване. Да, само че ние не сме видели нито едно клинично тестване, което да потвърждава, че носенето на маска настина защищава или понижава вероятността да се разболеем. Няма такова изследване.

Точно затова считаме, че ангажирането на децата да мислят за тези маски – „ къде я сложих в този момент, сложих ли си я на лицето, тука трябваше да я нося, там не трябваше… “. Те са деца. На първия образователен ден започнаха да си приказват: „ Моята маска е по-хубава от твоята, дай да ти я видя “. Те ще си ги разменят, те ще ги изпускат по земята и това нещо след това ще си го сложат на лицето. Класната ръководителка си беше поставила шлем, тъй като показа дамата, че незабавно стартира да ѝ се изостря екземата на лицето, когато носи маска.

Има един израз в медицината – „ Primum non nocere “. „ Първо не би трябвало да вредим “. Ако се водим от този принцип, в случай, че не е потвърдена ефикасността на маските, първо не би трябвало да вредим. По-скоро с носенето на маски, съгласно нас, ще нанесем повече вреди и върху психическото здраве на децата, и върху физическото – обриви, в допълнение бактериално замърсяване, поемане на повече въглероден диоксид, а не на О2, тъй като маската задържа издишания въздух, става удобна среда за развиване на микроорганизми, тъй като издишаният въздух е мокър и в случай че се даде една маска след два часа на лабораторно проучване, ще видите по какъв начин са се намножили на нея бактериите, тъй като там е влажна средата.

- Да, само че въпреки това маската би трябвало да се сменя по-често от два часа, само че и да, Вие казвате, че въпреки всичко това са деца, които са на учебно заведение.

- Да. Да създадат, както има за възрастните условие къде да се носят маските, да пазят възрастните, тъй като тях визира този вирус. Сутринта още веднъж слушах специалист, който споделя, че вирусът не визира децата, само че носенето на маски е, с цел да не заразяват възрастните си баба и дядо. Значи би трябвало да създадем на децата един дискомфорт, с цел да можем да пазим техните баба и дядо? Някакси ми се коства погрешно опълчването сред поколенията. Децата би трябвало да са си деца, да си живеят детството, в учебно заведение да си учат, а възрастните – родители, баби и дядовци, за тях би трябвало да измислим ограничения по какъв начин те самите да се пазят - първо, тъй като са възрастни и са виновни и могат да го вършат, до момента в който децата няма по какъв начин да се случи да желаеме да се сетят всяко междучасие или преди учебно заведение да се да си взимат маската, в случай че са я изпуснали, да я сменят с друга.

Не виждаме метод това да се случи. Става въпрос за деца.

- Вие споменахте министър Красимир Вълчев. По-рано попаднах на една петиция, която желае неговата оставка и една от аргументите беше маските в учебните заведения – Вие подкрепяте ли това искане?

- Ние направихме една петиция преди тази, която споменавате. Нашата група – „ Свободата е отговорност “, която е част от „ Обединени родители “, направи петиция против тези наложителни PCR проби и унищожаване от Закона за здравето наложителната имунизация за COVID-19, тъй като – едно, че имунизацията още не е измислена, само че желаят бързо да я пуснат на пазара и по-късно да имунизират всички хора с ваксина, която въобще не е потвърдена нейната успеваемост и нейната сигурност.

Направихме една такава петиция. За 10 дни събрахме 11 хиляди индивида подписи. Депозирахме я в Министерството, нямаме никакъв отговор. Мисля, че към този момент е минал и законовият период – 10 дни.

При такова състояние, когато се знаеше, че ще има митинг пред Министерството на образованието и науката, бяхме си написали претенции, които депозирахме в министерството, само че искахме среща с министър Вълчев, той беше отишъл да открива университет.

При състояние, че той пренебрегва родителите, той не желае да чуе техните претенции, да, оставка е идващият стадий на този развой.

- А за какво сте срещу имунизирането? Тук приказваме с ангажимента, че в случай че се вкарва имунизиране, то ще е с потвърдена ваксина, която към този момент е предходна проби и е потвърден нейният резултат. Хипотетично сме в обстановка, в която имунизацията няма кой знае какви странични резултати. В такава обстановка какво смятате?

- Хипотетично, ваксина против вирус – няма ефикасна направена. Грипната ваксина не е ефикасна. Всяка година се вършат два-три варианта, които се допуска, че ще бъдат, само че тъкмо какво ще бъде…

Миналата година вариантът ги изненада, по този начин се показаха, и във имунизацията бяха поставили вариант, който не се разпространяваше. Още не е фиктивен метод да се направи ваксина за вируси. Ефективна ваксина.

Може да карат хората на наложително имунизиране, в случай, че измислят метод за ефикасна ваксина. В случай, че не измислят, може да карат хората да си я слагат наложително. Това е отвън всевъзможни човешки разбирания и правила.

- Аз доколкото четох, няма обвързване за имунизиране.

- Ще Ви излъжа в кой член беше от Закона за здравето. Промениха го май месец, че когато има оповестена пандемия от тази, тази, тази болест – тук включиха и Covid, имунизацията е наложителна.

---

Извън изявлението публикуваме част от изпратените прочувания, без редакция от нашата страна:

" 1. Jacobs, JL et al. (2009) „ Използване на хирургични маски за лице за понижаване на честотата на елементарна простуда измежду здравните служащи в Япония: рандомизирано следено изследване, “ American Journal of Infection Control, том 37, брой 5, 417 - 419. https: // www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216002

Маскираните с N95 здравни служащи (HCW) са доста по-склонни да получат главоболие. Не е потвърдено, че потреблението на маска за лице при HCW обезпечава изгода във връзка с признаците на простуда или простуда.

2. Cowling, B. et al. (2010) „ Маски за лице за попречване на предаването на грипен вирус: последователен обзор, “ Епидемиология и зараза, 138 (4), 449-456. https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/face-masks-to-prevent-transmission-of-influenza-virus-a-systematic- review / 64D368496EBDE0AFCC6639CCC9D8BC05

Нито едно от прегледаните изследвания не демонстрира изгода от носенето на маска, нито в HCW, нито в членовете на общността в семействата (H).

3. bin-Reza et al. (2012) „ Използването на маски и респиратори за попречване на предаването на грип: последователен обзор на научните доказателства, “ Грип и други респираторни вируси 6 (4), 257–267. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00307.x

„ Имаше 17 възможни изследвания.... Нито едно от изследванията не открива безапелационна връзка сред потреблението на маска / респиратор и отбраната против грипна зараза. "

---

Законова информация: В Закона за здравето за наложително имунизиране се приказва с член 59, който е в действие от 14.12.2010 година. В алинея 1 от член 59 написа, че „ при пораждане на изключителна епидемиологична конюнктура, както и при регистриран забележителен спад в имунизационното покритие министърът на опазването на здравето може да разпореди “ „ наложителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар “ (точка 2) „ имунизации и реимунизации по ред и метод, разнообразни от посочените в имунизационния календар “ (точка 3).

COVID-19 се загатва в член 61, който е в действие от 14.05.2020 година: „ На наложителна изолираност и/или болнично лекуване подлежат лица, заболели от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне “.

Ваксинация се загатва в точка 3 на алинея 3 от член 63 на Закона за здравето. В алинея 1 от същия член е посочено, че „ при непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите от епидемиологично разпространяване на заразна болест по член 61, алинея 1 (бел: където намираме COVID-19), за отбрана и запазване живота и здравето на жителите, се афишира изключителна епидемиологична конюнктура.

Алинея 3 от член 63 дефинира по кое време е налице „ непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите “, а точка 3 показва, че тя е налице, когато заразната болест по член 61, алинея 1 – в която е посочен и COVID-19, „ може да затрудни или да забави ограниченията за надзор на публичното здраве, в това число заради липса на лекуване и/или ваксина и/или съществуване на многочислени огнища и други”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР