ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Евродепутатът Софи ин‘т Велд пред ФАКТИ: Борисов и Гешев бяха поканени на изслушването

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В петък – на 28 август, в Европейския парламент се организира среща, отдадена на обстановката в България. Изслушването беше проведено от Мониторинговата група зa дeмoкрaция, върхoвeнcтвo нa зaкoнa и ocнoвни прaвa (DRFMG) към Кoмиcиятa пo грaждaнcки cвoбoди, прaвocъдиe и вътрeшни рaбoти (LIBE) нa Eврoпeйcкия пaрлaмeнт.

В нея се включиха членове на европейския парламент, български инситуционални представители - външният миниcтър нa Бългaрия Eкaтeринa Зaхaриeвa, зaмecтник-глaвният прoкурoр Крacимирa Филипoвa и зaмecтник-миниcтърът нa прaвocъдиeтo Дecиcлaвa Aхлaдoвa, грaждaнcки oргaнизaции и eкcпeрти. В изявление за ФАКТИ евродепутатът Елена Йончева сподели, че в полемиката са взели участие представители на Европейската прокуратура.

Темите на диалога не бяха обществено оповестени, а самото чуване беше закрито. От пресцентъра на Кoмиcиятa пo грaждaнcки cвoбoди, прaвocъдиe и вътрeшни рaбoти споделиха за ФАКТИ , че не могат да дават информация за въпросите, които са били разисквани и ни посъветваха да се свържем с членовете на европейския парламент, които са взели участие в диалога, с цел да получим повече информация.

От ФАКТИ се свързахме с нидерландския евродепутат Софи ин‘т Велд, която е също и ръководител на Мониторинговата група зa дeмoкрaция, върхoвeнcтвo нa зaкoнa и ocнoвни прaвa към Кoмиcиятa пo грaждaнcки cвoбoди, прaвocъдиe и вътрeшни рaбoти нa Eврoпeйcкия пaрлaмeнт с покана за изявление. За страдание Софи ин‘т Велд отговори, че не е позволено полемиката да бъде разисквана в конкретика, само че все пак ни даде следната информация, която публикуваме с нейно единодушие:

„ Решихме да проведем чуване за България поради терзанията по редица въпроси, в това число структурите на прокуратурата и правосъдната система (която към този момент е обсъждана в решението на Европейския съд от 2009 година по делото „ Колеви против България “, както и от Венецианската комисия), свободата и плурализма на медиите, отбраната на правата на ромите, ЛГБТИ хората и дамите.

Чухме сведенията от няколко члена на държавното управление, на прокуратурата, на Комисията за отбрана против дискриминация, както и от Групата на страните, борещи се против корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа и от Венецианската комисия, от неправителствени организации като Хелзинския комитет и Института „ Отворено общество “, от проверяващ публицист.

Оттук насетне ще организираме мониторинг на развиването от близко. След вчерашното чуване (бел.: този отговор от Софи ин‘т Велд е получен в събота – 29 август) взехме решение да изпратим спомагателни въпроси в писмен тип. По-нататъшни чувания и срещи (онлайн или на място, както бъде позволено от разпоредбите по отношение на Covid) могат да бъдат планувани в подтекста на извършения мониторинг.

Следващия месец Европейската комисия ще показа първия си Годишен отчет за върховенството на закона, който ще рапортува за всички държави-членки, в това число България. Нашите констатации ще бъдат включени в дебата върху този отчет “.

Припомняме, че делото „ Колеви против България “ е гледано от Европейския съд по правата на индивида. В оценката на Европейски съд по правата на човека по това дело се споделя, че „ в действителност, до септември 2003 година в България е било юридически невероятно да бъде повдигнато наказателно обвиняване против Главния прокурор без негово единодушие “.

„ В производството пред Съда, Правителството не сподели, че най-малко някои от многочислените съществени изказвания, направени по време на съответния интервал против господин Ф., Главния прокурор (виж параграфи 51-61 по-горе), в миналото са били разследвани, най-малко на равнище предварителна инспекция. Съдът смята, този факт е изключително значим в актуалното дело, защото удостоверява изказванието на жалбоподателите за съществуващата липса в българското законодателство на задоволително гаранции за осъществяване на без значение следствие на закононарушения, по които Главният прокурор или други високопоставени чиновници, близки до него, може да са обвинени “, написа още там, а също и, че „ няма никакво подозрение, че следствието на убийството на господин Колев заради на практика съображения се е намирало под контрола на Главния прокурор, господин Ф., до края на мандата му през 2006 година “.

Въпреки невъзможността да проведем изявление по отношение на дискутираното на чуването в петък Софи ин‘т Велд се съгласи да отговори на два въпроса на ФАКТИ .

На въпроса дали самодейността за чуването е пристигнала от българската страна, както беше казано в прессъобщението на Прокуратурата, Софи ин‘т Велд отговори: “Въпреки че контактът с Европейския парламент в действителност е издирван, решението за провеждането на това чуване, канейки набор от участници е взето от DRFMG . Изслушвания, визити на страни и писмени въпроси са измежду инструментите, които ние постоянно използваме в подтекста на нашите мониторингови действия “.

На въпроса дали министър ръководителят Бойко Борисов и основният прокурор Иван Гешев са били в началото поканени на чуването, холандския евродепутат отговори: „ Да, по този начин беше. Правителственото посланичество на България ни осведоми обаче, че те ще бъдат показани от своите съответни заместници ".

Напомняме, че евродепутатът Елена Йончева в изявлението си за ФАКТИ изрази опасения, че положението на правосъдната система у нас може директно да се отрази отрицателно върху евросредствата, които България следва да получава в бъдеще. Какви ще бъдат констатациите на мониторинговата група, следва да разберем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР