ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

10-годишната абсолютна давност или кой ще плати сметката?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Промените в Закона за отговорностите и договорите бяха признати на първо четене от държавното управление в самото начало на отпускарския сезон като следващ популистки напор на едно чудещо се по какъв начин да се закрепи държавно управление. Те плануват 10-годишна безспорна погасителна отминалост във връзка с частните отговорности на физическите лица. Законопроектът бе импортиран от „ Обединени патриоти “ в миг на мощна взаимозависимост на ГЕРБ от тях.

Кой ще се облагодетелства от това и кой ще заплати сметката са главните въпроси по този проблем. Едно от основните опасения е продължителната правосъдна и изпълнително-съдебна процедура, корупцията и вероятността за измами. Подобни опасения важат и за частния банкрут, а сходна процедура излиза доста по-скъпа, в това число и за длъжника.

От позиция на кредиторите безспорната отминалост ще докара до абсолютно отписване на огромен размер насъбрани вземания, а това ще усили цената на кредитирането. Потърпевши ще са и правилните платци. Критериите за оценка на риска на кредиторите ще станат по-строги, а това всеобщо ще ограничи опцията за прилагане на кредитни услуги.

Контратезата е, че не е толкоз неприятно да има безспорна отминалост, само че тогава не би трябвало да бъде одобряван закон за частния банкрут, като още веднъж следва срокът да е най-малко 20 години, или минимум 15 година Какво ще се случи, в случай че под натиска на Европейски Съюз бъде признат и законът за частния банкрут? Резултатът ще е свръхзащита на длъжниците, ще набъбнат неведнъж злоупотребите и целенасоченото закъснение на погашение на заемите с едничката цел в един избран миг част от вземането да бъде оповестено за погасено по отминалост.

В момента съществува процедура за непринудено събиране на закъснелите вноски, което при приемане на по този начин оповестената 10-годишна отминалост ще докара до доста по-ранно пускане на правосъдни дейности от страна на кредитора, а оттова – и начисляване на правосъдни разходи и държавни такси в доста по-ранен стадий. Кредитиращите институции ще покачат лихвените си проценти, част от таксите си, с цел да се защитят. Промяната ще се усети най-силно от правилните платци. За да са предпазени всички страни в правните връзки, е редно да се мисли в посока за по-голям период на отминалостта, при който да настъпи частен банкрут, считат специалисти в сектора, като сочат за образец Германия, където срокът е 30 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР