ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Руски саботаж срещу добива на български газ

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Димитър Стоянов, BIRD

Находище в Добруджа има ресурси от 15 – 17 милиарда кубически метра стандартен природен газ годни за добиване. Има и план за незабавното извличане на най-малко 5 милиарда от тях. При ползване от 3 милиарда куб. м. годишно личният рандеман единствено от този район би ни дал самостоятелност за години напред. Тази енергийна манна към този момент е блокирана с дело за Оценка на въздействието върху околната среда, което се точи към този момент 4 години. А изследванията в блок „ Добрич “ са станали цел на интензивно мероприятие, от което изгода има съветския монополист Газпром.

В началото на тази година излезе решение на Административен съд – Варна против отхвърли на РИОСВ-Варна да даде позитивно мнение за Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение за рандеман на стандартен природен газ в Добруджа. Съдът указва на Регионална инспекция за опазване на околната среда да пристъпи към ново разглеждане, само че решението е обжалвано и се чака изговаряне на Върховен административен съд.

В интервала 2004-2016 изследванията в блок „ Добрич “ край село Рогозина дават две геоложки открития на газ на дълбочина от 1700-2100 метра и на дълбочина над 5000 метра. На първия небосвод има заявление за комерсиално изобретение с прогнозните 15-17 милиарда кубически метра газ. За втория небосвод има повече от положителни вероятности, само че към момента няма изясненост за количествата, защото при тестването, извършено сред 9 март и 8 април 2013 година, се случва повреда. Според Сашо Дончев, притежателят на проучващата компания, това не е инцидентно.

„ За осъществяване на тестванията ние поканихме една от двете най-реномирани сервизни компании, а точно „ Halliburton “. За наше огромно страдание тези опитни холандски инженери, които направиха изследването на тази дълбочина – на хоризонта 5380 метра, направиха толкоз доста неточности една след друга, че по-скоро наподобяват невъзможни да се случат инцидентно, а не с избрана цел. В последна сметка тестването беше неуместно, ние не успяхме да получим приток на газ, тъй че ние не знаем там действително има или няма находища на тази дълбочина. “

Провалът е придружен и с друго подозрително събитие – след несполучливото тестване водещият инжинер и управител на плана Сергей Казанцев се разболява и почива в границите на 6 месеца.

„ Това е доста смущаващо събитие, тъй като той беше доста млад и здрав човек. Особено като се има поради, че това е 2014 година, когато се случваха други сходни събития на територията на България. Да, без да го желаеме някак си, имайки поради чии ползи се засягат с възможен локален рандеман, то се набива в главите ни, че не е било инцидентно. Този човек беше извънредно добре квалифициран здрав млад мъж, изчезна за 6 месеца. “ – споделя Сашо Дончев.

Бизнесменът не крие съмненията си, че инженерът Сергей Казанцев е бил сполетян от орис, сходна на тази на Емилиян Гебрев, само че с съдбовен край. Екипът на компанията и фамилията на Казанцев вършат опит да го лекуват в клиника в Турция, само че без триумф. Оттам просто връщат тялото му и то е кремирано, без да бъдат взети проби за съществуване на отрови.

Дончев е разговарял за злополуките към сондажа с тогавашния министър председател Борисов и му е сложил без заобикалки съмненията си, че е обект на офанзива от страна на Газпром и съветската страна. Сезирал е и ДАНС, защото въпреки всичко става дума за план от национално значение. Но Борисов не показал интерес да се задълбочи следствието.

„ Успях да му задам въпроса, откакто вие всяка седмица персонално, вашия министър тогава – Делян Добрев, на енергетиката, и вие персонално се интересувахте, за хода на изследванията, дружно с нас увеличавахте упованията, в резултата на получаваните данни от сондажите, за какво когато нищо не се случи, вие не възложихте на ДАНС да проверява случая? Няма никакво подозрение, че мениджмънтът на този план е бил под наблюдаване и за какво когато този млад, здрав 52-53 годишен човек си отиде за нула време, за какво не деянията интерес? Защо не възложихте изследване? Защо позволихте тялото да бъде кремирано. Нямаше отговор. А не, в действителност имаше една друга доста странна реакция, Борисов ми сподели, когато питах това инцидентно ли е, той беше задоволително прям да признае, че съгласно него не звучи да е инцидентно. “

Наша инспекция откри, че по този проблем в ДАНС са работили от отдел „ Класифицирана информация “, като казусът не е затворен. Не е известно дали е работено по икономическо, както и по „ съветско “ направление, само че каквото и да се е случило на „ Черни връх “ резултат няма и наподобява въобще не е бил издирван.

С портрети на Путин против българския газ

Днес даже и газът от комерсиалното изобретение на първия небосвод не се добива, тъй като нервността към фракинга и шистовия газ застига и добива на стандартни запаси. Фирмата на Дончев „ Русгеоком БГ “ пробва да получи положителна оценка по отношение на отчета си за оценка на въздействието върху околната среда на капиталово предложение за „ Разработка и асимилиране на находище „ Спасово” в блок „ Добрич”. Първоначално Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна приема констатациите на отчета и му дава позитивна оценка.

Следва публично разискване в Генерал Тошево на 28.10. 2017, което протича бурно с наличието на паравоенната организация БНО „ Шипка “, част от про-кремълските кръгове. Те носят портрети на Путин и съветски флагове. Поведението им е нападателно и се озвучават закани за национален съд. Мотивацията им е ясно обозначена на един от необразовано написаните плакати: „ Не на добива на всевъзможен тип газ на територията на България. Да на Южен поток още веднъж у нас “.

„ След публичните разисквания внезапно се пожелаха нови мнения от същите институции, които бяха диаметрално разнообразни от предходните, от няколко месеца по-рано, без да има смяна в събитията, нито в околната среда, нито в отчета – на никое място. А на самите публични разисквания, това,което се случи, беше един извънредно нападателен и отрицателен отпор от нашето капиталово предложение. Една група хора, безусловно манипулираха локалното население. Няма да встъпвам в някакви по-специални детайлности. Почти всичко го има на видео в интернет. “ – споделя изпълнителният шеф на „ Русгеоком “ Димитър Мерачев.

На митингите против плана „ Рогозина “ участват тогавашния омбудсман Мая Манолова и ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

BIRD.BG се свърза с Манолова. Тя изясни, че се е включила към протестиращите, тъй като локалните хора в Генерал Тошево не желали рандеман на газ. „ Населението няма да го допусне. Те са, като един. 99% от популацията стои зад това “, безапелационна е и през днешния ден Манолова. Тя изясни, че знае „ че са обърнали мача в съда “, визирайки решението на АС-Варна против отхвърли на Регионална инспекция за опазване на околната среда да даде позитивно мнение за Оценка на въздействието върху околната среда. „ Върху мене никой не е упражнявал напън. По-скоро натискът беше в противоположната посока – да не се занимавам. Като започнеш от Теменужка Петкова и минеш през други, които ме предупреждаваха косвено. Те имат ползи по цяла Добруджа, мислят да дупчат на други места. “

Всъщност, ползата на ГЕРБ към добива на газ в Добруджа изобщо не е безапелационен. Екипът ни потърси за коментар по тематиката някогашния енергиен министър Делян Добрев, който съобщи, че не си спомня да е имало сполучливо изследване в блок „ Добрич “.

„ Имаше един сондаж към Рогозино до колкото си припомням, до колкото си припомням, до момента в който аз бях министър, не зная в същия блок ли е, само че той излезе несполучлив. Този сондаж беше бездънен и залагахме очаквания, че ще има газ, само че излезе несполучлив. “

Когато екипът ни подсети на някогашния министър, че в действителност изследванията са сполучливи и има геоложки открия и план за рандеман, Добрев стартира да изяснява, че България е изпуснала огромния си късмет за диверсификация с напускането на „ Шеврон “ и поради мораториума за фракинг. Депутатът от ГЕРБ отхвърли да знае за каквито и да е било произшествия и саботажи при изследването край Рогозина, въпреки че до момента в който е министър персонално инспектира площадката. Все отново Добрев си спомни, че компанията която организира сондирането е „ Русгеоком “ и че нейният управител (Казанцев) е умрял от болест. Инвеститорите съгласно него били недоволни, тъй като сондажът бил изсъхнал.

Свързахме се и с някогашния кмет на Генерал Тошево Атанас Атанасов, който е и ръководител на инициативния комитет против плана за рандеман на газ. Той описа, че митингите са били поради опасения, че ще бъде отровена водата им. Относно БНО „ Шипка “ Атанасов съобщи „ Никой не ги е канил, нямам визия, ние тези хора ги видяхме на публичното разискване в Генерал Тошево. Преди това имаше разисквания в 7 обитаеми места, там ги нямаше. Те пристигнаха в Генерал Тошево. Те пристигнаха не да нападат отчета, а да подвигат виканица “. Атанасов акцентира, че е антикомунист, а никой от локалните не е получавал пари, с цел да стачкува.

Опасенията за отравяне на водата са поради тезата, налагана в публичното пространство, че изследванията в Добруджа са за шистов газ по метода „ фракинг “. Но инжeнерът в „ Русгеоком БГ” твърди, че там се търси и е открит стандартен природен газ от пясъчници. Техниката и технологията, които са употребявани за пробутване на двата сондажа, са стандартни и се употребяват както в международен мащаб, по този начин и в България от доста години.

Експерт в съда: Искат да закопават нуклеарни боклуци

Покрай разразилата се тогава нервност изплуват и тайни теории. Една такава доктрина ни беше развита от Ваня Казакова, представител на „ За чиста България “, което се включи изключително интензивно в митингите против изследванията за шистов газ през 2012 година и против желанията за рандеман на стандартен газ в Добруджа.

Дамата акцентира, че е експерт в съда. По думите ѝ в находището „ Спасово” газ няма, а се сондира, с цел да се съхраняват в сондажите радиоактивни боклуци.

„ През 1993 година научният комитет на НАТО е дал повеля на учени в Българска академия на науките да намерят място, уместно за депозиране на нуклеарни боклуци през сондаж, това е истината, това считат да вършат. “ – сподели Казакова.

Екипът ни не откри никакво удостоверение за такова мнение на някакъв теоретичен комитет на НАТО, нито за връзка с Българска академия на науките по тематиката.

Това, което се удостоверява по документи е, че изследването на газовото находище в блок „ Добрич “ започва с Решение № 915 на Министерския съвет от 22. 12. 2003 година, с което на съветската компания ОАО „ Башкиргеология” е издадено позволение за търсене и изследване на петрол и газ в блок „ Добрич”. На четвърти февруари идната година е подписан и контракт за период от 3 години. Добивът на газ даже влиза в регионалната тактика за развиване на района.

През 2007 година ОАО „ Башкиргеология” трансферира напълно правата и отговорностите си по контракта за търсене и изследване на „ Русгеоком БГ” ЕАД благосъстоятелност на Сашо Дончев. Той изяснява влизането си в компанията с обстоятелството, че на руснаците не им доближават пари. С в допълнение съглашение срокът на контракта за изследването е продължен с две години, а след това регулярно се удължава чрез решения на Министерски съвет и спомагателни съглашения.

През февруари 2011 година „ Русгеоком БГ” подписва контракт с „ Eriell Corporation s.r.o.” за планиране и създаване на търсещ сондаж за петрол и газ в блок „ Добрич”. До февруари 2013 година сондажът доближава до дълбочина от 5610 м. В хода на сондирането са открити и потвърдени двете геоложки открития -„ Спасово” и „ Спасово 2”. Следват странната повреда, болестта и скоропостижната гибел на основния инженер на плана.

Въпреки тези неволи, на 24 февруари 2014 година „ Русгеоком БГ “ внася в Министерството на стопанската система и туризма заявление за вписване на комерсиално изобретение „ Находище на природен газ Спасово в блок Добрич “. Към заявката има прибавен финален геоложки отчет с изчислени ресурси и перспективни запаси. Докладът на сдружението е приет от комисия на енергийното ведомство на 14.10.2015 година

За да бъде прието и самото комерсиално изобретение би трябвало да има влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда. Както беше посочено нагоре, мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна претърпява поврат на 180° под натиска на про-кремълските кръгове и държавното управление на ГЕРБ. Обжалването на този отвод към този момент е сполучливо, само че се чака изговаряне на Върховен административен съд.

Към днешна дата резултатът е, че рандеман на български газ няма, а управителните фрагменти на ГЕРБ са споходени от странна амнезия за обнадеждаващите открития. Няма към този момент и съветски газ, с изключение на директния по Турски поток, издигнат от държавното управление на Борисов с 3 милиарда лв. от бюджета, който обаче не стига до българския консуматор. Кому е преференциална тази обстановка е кристално ясно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР