ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Нов запис на Ламбовски: Борисов взе 30% от кредита за колекторската фирма

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Известният някогашен банкер и народен представител Димитър Ламбовски е записан да споделя, че някогашният министър председател Бойко Борисов е взел комисионна от заема на Българска банка за развиване за колекторската компания “С.Г. Груп”. Твърди също, че една от къщите в Гърция, които продал на Стоян Мавродиев била за Бойко Борисов, който желал да реалокира там любовницата си от Барселона. Когато дал такива показания в Столична дирекция на вътрешните работи преписката против него по сигнал на Стоян Мавродиев била прекъсната, написа bird.bg.

Записът е юридически в заведение, където Ламбовски беседва с други лица. Той беше предаден на БРРД от източник, поискал анонимност. Събитието може да се датира след изявлението на Ламбовски за Миролюба Бенатова в предаването “Алтернативата” от август 2020 година В това изявление той излага същите изказвания, които се чуват и в настоящия запис, само че има и някои нови детайлности.

Например настоящата информация, че ББР е дала на “Шишко” (разбирай на компании свързани с Делян Пеевски) заеми за 500 милиона беше изнесена още тогава от Ламбовски. Това беше доказано публично от служебното държавно управление през последните дни. Напълно ново е обаче изказванието, че Борисов е взел пари от заема от 75 милиона даден на “СГ Груп”. “Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%?”.

За скандалния заем обществото научи от обява на в. Капитал напролет на 2020 година Бурната социална реакция накара Борисов да смени управлението на Българска банка за развиване. Отстраненият шеф Стоян Мавродиев тогава разяснява, че министър председателят е бил измамен. Но интерпретацията на Ламбовски е, че Борисов се е тормозил да не бъде осветлен в схемата.

“Ако помниш утринната конференция на бате ти Бойко, а за какво не ме питате за ББР, дето даде на СГ ГРУП нали там колекторска такова… ето в този момент, по този начин, цялото управление, за какво? Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%? Обаче видя, че към него нещата има и (…) могат да бъдат еди-какво си… Но най-малко не го заключиха, за в този момент.”

В записа се разясняват и други известни лица като Пепи Еврото – “един от най-големите уреждачи”, който изгубил благоволението на “Делянчо” и щели да го “закопчаят” тъй като не си бил извършил уговорките. Самият “Делянчо” също имал проблеми. Тази прогноза на Ламбовски досега не се е сбъднала.

“Няма подобен запис”…
Потърсен по телефона Димитър Ламбовски отхвърли да е приказвал за комисионна, получена от Бойко Борисов. Той отхвърли също, че в обясненията си дадени в Столична дирекция на вътрешните работи по сигнал на Стоян Мавродиев против него е писал за любовницата на Борисов. След като се срещна с транскрипцията на записа той върна позвъняване с думите: “Няма подобен запис. Който твърди, че има, да го потвърждава.”

…но има различен запис
В началото на април т.г. Гражданско съдружие БОЕЦ популяризира различен запис на Ламбовски с някогашния началник на КФН и ББР Стоян Мавродиев. В него се чува по какъв начин “Шиши не дава” държавното управление на Борисов да подаде оставка и да има предварителни избори. Чува се също, че Ламбовски уговаря с Мавродиев заеми от ББР, от които да се “щипнат 4-500 хиляди” посредством скица с префактуриране на машини. Споменават се и планове с европейски пари. Разбират се и детайлности за това по какъв начин Мавродиев е закупил от Ламбовски къща в Гърция – с огромна сума кеш пренесена през граница и превод от офшорна компания.

Стоян Мавродиев реагира на записа като го назова фалшив и монтаж и заплаши със съд медиите, които го разгласяват. Ламбовски не отхвърли казаното. Засега няма никакви дейности на правоохранителните органи по индикациите за закононарушения, макар че БОЕЦ внесоха публично сигнал в българската прокуратура и също по този начин до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Димитър Ламбовски: Ако се наложи съм доста находчив, не, не, споделям ти, че съм доста находчив! Тръгне ли някой срещу мене, моята импровизация край няма. Сега ще видиш Пепи Еврото към този момент ще го закопчаят, можеш да си сигурна, тъй като беше един от най-големите уреждачи. Обаче не си извърши уговорката! Много добре! Дай да забележим, ся, покри се! Делянчо се отхвърли от него. Със самият Делянчо пък към този момент се случват други неща. Начи човек като е замърсен и гледа единствено алчно да взима едни пари и не го интересува на кого вземаш бизнеса, парцелите и такова, то се връща. Повярвай ми. Извинявай, че влезнах в… това…

Жена: Не, не, нищо. Ние с тебе и различен път сме си приказвал за тая работа.

Мъж: Не те познава в тази светлина (пресилен смях)

Ламбовски: Е ся, извинявай, не, аз съм другояче доста добър! Но тръгне ли ли някой (не се чува) считай, че просто няма…

Жена: това е в положение на афект, както споделят в наказателното право другари.

Мъж: Не го познавам в такава светлина. Нова страница чета тука.

Жена: Аз го познавам в тъкмо такава светлина! С него знаеш ли какъв брой дълго сме си говорили.

Ламбовски: Аз не съм правил неприятно, единствено когато е опряло до някъде, аз се оправдавам, но обикновено е! Аз съм давал на толкоз хора пари на заем обратно в годините. Стотици хиляди, дори милиони евра. Само плана ми за Бузлуджа е 185 милиона евро, мои. На Имобилен Фервалтум, мои, който (вероятно проекта) продадох в Швейцария. Някой ми звънне, вика дай 500 000, добре, контракт за краткотраен финансов… Превеждам му. Викам по кое време ще ми ги върнеш? До 2-3 месеца. Значи сега обаче времената са радикално разнообразни.

Жена: Кой ти даде на тебе, а? Кой на тебе ти даде?

Ламбовски: Е ма даде ми, като пет пъти видя, че парцела е към 2 милиона евро. Примерно. И да не е 2 е милион и половина. А не можеше ли да се обади на някой другар банкер и да направи „ пезевенклъка “, тъй като аз не можех да бъда кредитополучател, поради ДСК. Тогава се съдех с ДСК и те ме бяха осъдили на Градски (съд), преди да мина през апелация. Не можеше ли да звънна на някой и да к‘ае „ На Лембовски му трябват половин милион евро “ Какво са половин милион евро? Нищо! „ Ето ти обезпечението, ето ти всичко! “

Мъж: Примерно на Мавродиев можеше да стане!

Ламбовски: Мавродиев още повече от всички.

Мъж: Едно бързо ББР можеше да вземеш!

Ламбовски: Ти в този момент ще видиш, че Мавродиев ще го сполети същото. В общи линии даде половин милиард на Шишко. Нали, почти следиш какво се случва. До в този момент не са го подкачили, обаче те ще го хвърлят курбан ей по този начин! Защото в случай че си спомняш утринната конференция на бате ти Бойко, а за какво не ме питате за ББР, дето даде на “Свети Георги Груп” нали там колекторска такова… ето в този момент, по този начин, цялото управление, за какво? Тя взе 30%, да не мислиш, че Бойко не взе 30%? Обаче видя, че към него нещата има и (…) могат да бъдат еди-какво си… (Жена: Чай да ги махна тия и…) Но най-малко не го заключиха, за в този момент. Щото той е пускал някакви тъжби против мене, че едната, двете къщи, дето съм му ги продал, нали, в този момент съм му желал 500 000 евро, с цел да не оповестявам в медиите, че ги е купил, а той не ги е купил изобщо. Викам, доста хубаво. Отидох при Бенатова, ето ти ги нотариалните актове. Тази кипърска компания е благосъстоятелност на дубайска компания. На тези и тези дати неговият изпълнителен секретар на ББР в Гърция е бил, 4 дни, при този нотариус, еди-какво си, толкоз в кеш, толкоз в това, толкоз в това. Проверяват „ Капитал “-ци, щото им е доста огромен любим, същата компания, дето е притежател на мавродиевата компания в Гърция е и притежател на българската му консултантска, обвързали са всичко. И на тоя за какво му беше цялата тази работа. И ме викат в Столична дирекция на вътрешните работи, написах си всичко. Едната къща по този начин, втората къща господин Мавродиев сподели, че я купува за господин премиера Бойко Борисов, който желае да си реалокира от Барселона в Гърция любовницата. И по този начин, по този начин, по този начин, разговорът….

Мъж: е то се е случило явно…

Ламбовски: Е прекратиха го незабавно. А за не съм крещя виждал Борисов от 2 години, не знам нищо. Така сподели Мавродиев. Всичко се приключва неотложно. Но по този начин се случва в тази страна, могат да те погнат, аз и той примерно споделяме Лили/Лиди (или един-не се чува) желае да ми открадне колата там. Организирана незаконна група сме нали и за 10 000 лева нагоре си ОПГ. Вкарват те вътре, в случай че има поръчка и си довиждане. Вие сте юрист, знаете го това.

Жена: Аз не съм.

Ламбовски: Драго ми беше, с най-хубави пожелания…

Жена: Ще се чуеме…

Ламбовски: Вие сте човек, който, нали няма непосредствено, не взема решения.

Жена: идващият път ще се сетя от къде се познаваме

Друга жена (вероятно): Добре, значи последно, противоположната връзка…

Ламбовски: Значи работя през Ники.

Жена: хайде довиждане

Ламбовски: чао…
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР