ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Приказка за държавната администрация и как всичко е законно

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Разказва Стела Николова, общински консултант във Варненския общински съвет от групата на ''Демократична България'':

Имало едно време един блок, който бил благосъстоятелност на „ Митниците “. Там жилища били закупени от чиновници на Агенция „ Митници “. Към блока, който се намирал в гр.Варна, бул. “Цар Освободител “ 49 имало и седем гаража, които си останали благосъстоятелност на Агенция " Митници ". Хората, които живеели в блока на ул. “Цар Освободител “ 49 желали да наемат или закупят тези гаражи, само че Митницата не ги давала.

Дошъл един ден през 2018 година, в който напълно ни в чеп, ни в ръкав Митницата трансферирала собствеността на гаражите на Областна администрация – Варна. Не минало доста време и Областна администрация дала тези гаражи чартърен на свои чиновници. Единият от договорите е от 13.01.2020 година Дава чартърен против сумата от 60.00 лева на месец. Дотук добре. Областна администрация печели от своята благосъстоятелност - малко, само че от сърце.

Да, само че наетият гараж доста скоро става обект на продажба. Още на 03.04.2020 година, едвам три месеца след подписания контракт за наем, госпожа Милена Дончева, която е с непрекъснат адрес в кв. “Аспарухово “, си купува гараж на бул. “ Цар Освободител “ на 5.9 км от вкъщи си. Данъчната оценка на гаража е 20666.30 лева

Мислите, че госпожа Дончева щастливо си употребява гаража ли? Ами, не!

На 18.05.2020 година госпожа Дончева го продава. Само 2 месеца и 15 дни е била негов притежател. Интересното е, че го продава за сума, която е близка до тази, за която го е закупила, тъй като тя го е закупила за 21000.00 лева За какъв брой мислите го е продала? За 11200.00 евро. По закрепения курс на Българска народна банка това са 21905.00 лева Излиза, че госпожа Дончева е спечелила от договорката 905 лева А дали е по този начин?

Г-жа Дончева е старши специалист в Дирекция „ АКРРДС “ в Областна администрация - Варна.

Същата скица се ползва и във връзка с госпожа Сиана Стоянова. Тук има аргумент, в случай че г-жата живее на непрекъснатия си адрес би могла да употребява гаража, защото живее на 675 метра от него.

И мислите, че госпожа Стоянова си паркира щастливо колата в гаража ли? Ами, не! Придобила го на 02.03.2020 година от Областна администрация, тя го продава на 17.06.2020 година за, познайте сумата.... 21000.00 лева Излиза, че госпожа Стоянова купува, а след това продава на същата цена гараж №2 с данъчна оценка 20666.30 лева Странно за юрист в Дирекция „ АПОФУС “.

Но това не е всичко!

Гараж №3 е закупен от Петър Харалампиев на 16.09.2020 година Г-н Харалампиев по непрекъснат адрес е на 2.1 км от гаража. Не е чудно, че господин Харалампиев съумява да задържи в благосъстоятелност гаража единствено 28 дни и на 14.10.2020 година го продавa за, познайте цената.....25000.00 лева

Браво на господин Харалампиев. Поне е спечелил от договорката 4000 лева, защото и той е закупил на 21000.00 лева парцела. Да го похвалят в Дирекция „ АКРРДС “, където той е младши специалист.

Останалите четири гаража са с съвсем същата орис. Първо отдадени чартърен, а след това продадени на чиновници на Областна администрация за облекчаване на техните потребности от гараж. Очевидно е, че потребности от гараж няма, тъй като единият към момента не е продаден от Областна администрация, а е единствено предан чартърен на София Йорданова - младши специалист в Дирекция „ АКРРДС “.

Но останалите три, гаража № 1, 7, 9 са продадени надлежно на Свилен Митов - мл.експерт в Дирекция „ АПОФУС “, който е пуснал публикация във ФБ, че го отдава чартърен, гараж №7 на Ваня Георгиева - гл.експерт в Дирекция „ АКРРДС “, нает от госпожата на 14.01., а продаден на 24.03.2020 година от Областна администрация на госпожа Георгиева. А гараж № 9, предан чартърен за 10 години на госпожа Мариела Станева на 16.01.2020 година, ненадейно е продаден отново на нея на 25.06.2020 година Г-жа Станева е мл.експерт в Дирекция „ АКРРДС “.

От цялата тази сага излиза, че продажбата на държавна благосъстоятелност за облекчаване потребностите на държавните чиновници в действителност е един вземане-даване. Вместо Агенция „ Митници “ да продаде гаражите по пазарни цени на хора, които живеят наоколо и ще ги употребяват, тя ги трансферира на Областна администрация, която пък ги продава на съображение Закона за държавната благосъстоятелност и Правилника към него на свои чиновници напълно законно, а те към този момент като притежатели ги препродават незабавно откакто са ги платили.

Остава въпросът дали това са действителните цени по покупко-продажбите, изключително във връзка с покупко-продажбите на двете дами? Г-н Харалампиев е продал с облага, въпреки всеки да знае каква е цената на гараж в центъра на Варна и надали би се намерил човек, който с наслада да не брои 25000.00 лева за гараж от 21.60 кв.м.

Дали пък Икономическа полиция и прокуратурата няма да ревизират дали купувачите по покупко-продажбите на тези гаражи не са теглили персонално, или техни родственици, суми от банковите си сметки преди или в деня на покупко-продажбите?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР