Факт е, че с годините махмурлукът става все по-тежък. Пиете

...
Факт е, че с годините махмурлукът става все по-тежък. Пиете
Коментари Харесай

Ето защо махмурлукът става по-неприятен с годините

Факт е, че с годините махмурлукът става все по-тежък. Пиете си както нормално обичаното пиво, разреждате с безалкохолно, замезвате, с цел да не е на гладен стомах, само че на другата заран - покруса. Отивате на работа като ранено животно и очите ви сълзят пред компютъра от адското главоболие.

Каква е повода? 

В документален филм от поредицата " Науката за нас " специалисти изтъкват, че с възрастта организмът губи способността да обработва алкохол. На младини черният дроб по-лесно разгражда спиртните питиета, като ги трансформира в ацеталдехид. След това специфичен ензим го разгражда на ацетат, който се трансформира в последна сметка на въглероден двуокис и вода. По този метод нашето тяло безусловно " отмива " алкохола от организма ни.

Но с напредването на възрастта равнището на нужните ензими спада, тъй че ацеталдехидът се задържа за по-дълго време в нашия организъм. А това е проблем, тъй като това вещество е токсично. Колкото по-дълго се задържа, толкоз по-силно е главоболието,гаденето и по-изстрадан е махмурлукът. Като прибавим и това, че с възрастта нашето тяло губи от водното си наличие, картината става много комплицирана. Това значи, че алкохолът се задържа в по-концентриран и неразтворен тип и ускорява страничните си резултати.

Други изследвания пък откриват, че като цяло младежите рядко имат махмурлук. Защо когато изпием няколко водки не се усещаме по същия метод, както когато изпивахме пет водки през студентските си години? По същата причина, заради която не се възвръщаме от фзически контузии, както когато сме по-млади – лека-полека процесите в тялото ни се забавят и стават по-неефективни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР