Factbox-Ключови факти за индийската лунна мисия Chandrayaan-3

...
От Nivedita BhattacharjeeБЕНГАЛУРУ (Ройтерс) – Индийската космическа агенция се приближава
Коментари Харесай

От Nivedita Bhattacharjee

БЕНГАЛУРУ (Ройтерс) – Индийската космическа агенция се приближава към опит за кацане на космически кораб на луната южен полюс, мисия с отражение върху репутацията на страната като космическа сила и за бъдещото изследване на Луната.

Мисията Chandrayaan-3 беше изстреляна на 14 юли от главното космическо пристанище на Индия в южния щат Андхра Прадеш .

Оттогава той обикаля през прогресивно все по-широки орбити на Земята, прехвърля се в лунна орбита и се очертава като център на национална гордост и глобален интерес след неуспешния опит на Русия да го победи за кацане на южния полюс на Луната.

Ето ключови факти за мисията Chandrayaan-3 на Индийската агенция за космически изследвания (ISRO).

МИСИЯТА

Chandrayaan- 3 е насочен към лунния южен полюс, регион с воден лед или замръзнала вода, който може да бъде източник на кислород, гориво и вода за бъдещи лунни мисии или по-постоянна лунна колония.

Ако е се приземи успешно, се очаква Chandrayaan-3 да остане функционален в продължение на две седмици, провеждайки серия от експерименти, включително спектрометърен анализ на минералния състав на лунната повърхност.

Спускаемият апарат Chandrayaan-3 се издига на около 2 метра висок и има маса от малко над 1700 кг (3747,86 фунта), приблизително наравно с SUV. Проектиран е за разгръщане на по-малък, 26-килограмов лунен роувър.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън каза в изявление за Ройтерс, че американската космическа агенция "очаква с нетърпение" какво ще научи от индийската мисия.

ПО-РАННИ ОПИТИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Предишният опит на Индия да кацне на лунния южен полюс се провали през 2019 г.

Чандраян-2 успешно разгърна орбитален апарат, но спускаемият модул и роувър бяха унищожени при катастрофа близо до мястото, където Chandrayaan-3 ще се опита да кацне.

Неравният терен е едно от усложненията за кацане на южния полюс. Учените от ISRO казват, че са направили корекции, които правят по-вероятно текущата мисия да се приземи. Това включва система за разширяване на потенциалната зона за кацане. Спускаемият модул също така е оборудван с повече гориво и по-здрави крака за удар.

Първата лунна мисия на Русия от 47 години се провали през уикенда, когато нейният космически кораб Луна-25 се разби в Луната.

Частна японска космическа компания, ispace, се провали при опит за кацане на Луната през април.

ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАЛОЗИ

Една успешна мисия би направила Индия едва четвъртата страна, успешно кацнала на луна, след бившия СССР, Съединените щати и Китай, и да отбележи появата му като космическа сила точно преди националните избори следващата година.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди също се стреми да стимулира инвестициите в частни космически изстрелвания и свързаните с тях сателитни бизнеси.

Индия иска нейните частни космически компании да увеличат своя дял от световния пазар за изстрелвания пет пъти през следващото десетилетие.

Моди каза, когато луната мисия стартира, че ISRO пише „нова глава в космическата одисея на Индия“ и издига „мечтите и амбициите на всеки индиец“. Сряда.

(Редактиране от Кевин Кролики и Бернадет Баум)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР