Езиковата функция и психо-социалното благополучие на пациентите с инсулт и

...
Езиковата функция и психо-социалното благополучие на пациентите с инсулт и
Коментари Харесай

Пеенето подпомага рехабилитацията след инсулт

Езиковата функционалност и психо-социалното благоденствие на пациентите с инсулт и техните фамилии могат да бъдат насърчавани с рехабилитация, основана на пеене. Груповата интервенция дава благоприятни условия за партньорска поддръжка, като в същото време е рентабилна.

Според откривателите от университета в Хелзинки груповата рехабилитация, основана на пеене, би трябвало да се употребява в опазването на здравето като част от рехабилитацията при афазия.

Приблизително 40% от претърпелите инсулт изпитват афазия – затруднено схващане или възпроизвеждане на вербален или писмен език, породено от мозъчно-съдов случай.

В половината от тези случаи езиковото увреждане може да продължи и година след инсулта. Афазията има широкообхватни резултати върху способността за действие и качеството на живот на претърпелите инсулт и елементарно води до обществена изолираност.

Според скорошно изследване, извършено в университета в Хелзинки, груповата рехабилитация, учредена на пеене, може да подкрепи връзката и производството на тирада на пациентите и да усили обществената интензивност даже в хроничната фаза на инсулт. Тежестта, изпитана измежду болногледачите, участващи в изследването, също понижава доста.

„ Нашето изследване е първото, при което е оценено психическото благоденствие на болногледачи, взели участие в рехабилитация “, споделя постдокторантът Сини-Туули Сипонкоски.

Предишни проучвания открили, че способността за пеене може да се резервира даже при тежка афазия. Въпреки това, потреблението на пеене, изключително хорово, при рехабилитация на афазия не е необятно проучено.

При мелодично-интонационната терапия производството на тирада се практикува последователно посредством потребление на мелодия и темп, с цел да се премине от пеене към изговаряне на тирада.

В изследването рехабилитационните сесии били водени от подготвен музикален терапевт и подготвен диригент на хор. Необходими са нови и ефикасни форми на рехабилитация. В допълнение към логопедията, мелодично-интонационната терапия се употребява до известна степен при рехабилитацията на афазия.

Терапията нормално се ползва като самостоятелна, изискваща доста запаси, само че не е по този начин с груповата рехабилитация, която дава отлична опция за партньорска поддръжка както за пациентите, по този начин и за техните фамилии./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР