Евтин материал, с изобилие в природата, естествено влакно, използвано за

...
Евтин материал, с изобилие в природата, естествено влакно, използвано за
Коментари Харесай

Строителните материали, които могат да изчезнат в бъдеще

Евтин материал, с обилие в природата, естествено влакно, употребявано за произвеждане на редица неща - какво повече да може да желае един строителен бизнесмен? Говорим за азбест. Десетки страни по света към този момент са забранили потреблението му в гражданското строителство. Свойствата му включват огромна еластичност и висока химическа, термична и електрическа резистентност, което го прави видимо съвършен. Съществуват обаче научни доказателства, които свързват азбеста с причиняване на няколко типа рак, както и с азбестоза, която понижава дихателния потенциал. Случаят с азбеста демонстрира по какъв начин някои строителни материали могат - ненадейно или не - да се трансфорат в отдалечен спомен в строителството.

Освен казуса с въздействието върху здравето, бъдещето потребление на материали, които изискват висока консумация на сила за изработката си или са направени от редки първични материали, сега е под въпрос - специалистите приканват да се понижи използването им или да се създадат индустриалните им способи " по-екологични "

Но кои материали могат да изчезнат от строителството и какви са рисковете, свързани с тях?

Освен гореспоменатия и скандално прочут азбест, има някои други материали, които могат да причинят отравяния и болести и за които някои страни към този момент са основали по-строги законодателства във връзка с използването им.

Поради опасности за здравето:

Боя на основата на олово : Оловото е детайл, прибавен към боята, под формата на пигмент, с цел да форсира нейното изсъхване, да усили нейната устойчивост и резистентност на влага и разяждане. Въпреки че е позволен в избрани страни, той може да аргументи тежки увреждания на нервната система и бъбреците, както и закъснение в развиването на децата.

Формалдехид : прозрачен газ със мощна, присъща миризма и мощно запалителен, Той участва в смоли в MDF и плочи от дървесни частици. Използва се освен в строителната промишленост. Формалдехидът може да аргументи раздразнение на кожата, очите, носа и гърлото. Може да провокира и някои по-опасни положения, като по-сериозното излагане може да докара заблявания.

PVC : Широко употребен във водопроводни тръби, той може да отделя мощно токсични химикали при изгаряне.
 Снимка 605877
Източник:

Традиционни изолационни материали : фибростъкло и минерална вата могат да съставляват крият някои опасности за здравето, като раздразнение на кожата и дихателната система и даже замърсяване на въздуха в затворени пространства с формалдехид. Освен това има изследвания, свързващи вдишването на фибростъкло с нараснал риск от рак на белия дроб.
 Снимка 590772
Източник:

Поради опасности за околната среда

Лепила и уплътнители на химическа основа: могат също по този начин да имат доста влияние върху околната среда, като да вземем за пример да бъдат замърсители на въздуха и водата по време на техния индустриален развой. Те нормално са основани на нефт и това също може да способства за изчерпването на естествените запаси и утежняването на положението на околната среда.

Асфалтови керемиди : И този строителен материал е въз основата на нефт - невъзобновяем запас. Те се употребяват най-много в избрани райони заради ниската си цена и добра успеваемост. Въпреки това, носят няколко негативни въздействия върху околната среда, като към този момент упоменатите нагоре.

FRP или пластмаси, подсилени с фибростъкло: Това е здрав материал, който отблъсква нечистотия и петна, което го прави идеална повърхнина. Използван в покривни керемиди, декоративни панели, топло- и електрически изолационни системи, производството на тези материали включва потреблението на доста химикали, които отделят доста токсични изпарения и прахуляк. Нужна е и доста сила за произвеждане и не са биоразградими.

Нерециклируеми метали : Има някои метали, които могат да бъдат сложни за преработване, като стомана, съдържаща високи равнища на детайли като хром, никел и молибден. Важно да се обърне внимание на вярното предопределение на стоманата за преработване, както и да се заобикаля потреблението на детайли, които могат да създадат процеса по-труден и безценен.

Бетон: Производството му оказва влияние върху околната среда (енергийни разноски, излъчвания, висока консумация на вода и първични материали и т.н.). Човечеството остава мощно подвластно от този строителен материал. Въпреки че е съвсем невероятно да мислим за свят без бетон, доста евентуално е в бъдеше да се наложи да се измисли способ, с цел да създадем производството на бетон по-устойчиво. Това може да се отнася до по-голямата устойчивост на материала, или смяна на някои от съставените елементи му за понижаване на екологичния отпечатък от производството.
 Снимка 367318
Източник:

Известно е, че строителната промишленост има доста мощно влияние върху околната среда и здравето на хората, само че архитектите могат да изиграят решаваща роля в търсенето на по-отговорни за околната среда и по-безопасни материали, с цел да се тръгне към позитивна посока. Освен това обществото би трябвало да се образова за заплахите от някои строителни материали за рисковете за околната среда и нашето здраве.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР