Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да

...
Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да
Коментари Харесай

Еврозоната в никакъв случай не е мираж, заяви зам.-министърът на финансите Методи Методиев

Еврозоната никога не е мираж и няма да остане мираж. Това сподели заместник-министърът на финансите Методи Методиев в изявление за Нова телевизия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Вчера служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че от 1 януари 2024 година няма да бъде признато еврото в България. В подтекста на извършените диалози с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, ръководител на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен отчет, тъй като не сме изпълнили уговорките по присъединението към Валутния механизъм II и имаме противоречие в критерия за инфлацията, изясни Велкова.

Било е контрактувано да подадем конвергентен отчет, когато осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, свързани с участието ни в еврозоната, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в новосформираното Народно заседание, както и да се одобряват нужните промени в Закона за Българска народна банка за работата на централната банка, когато страната към този момент ще е присъединена към еврозоната, сподели министърът.

Според Методиев служебното държавно управление е свършило доста техническа и политическа работа, само че страната ни не дава отговор на два критерия. Той добави, че с дейностите си в последния месец от своето битие 48-ото Народно заседание е бламирало своето решение за Еврозоната от 27 октомври 2022 година

Служебното държавно управление ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и ангажимента с нашите европейски сътрудници от Европейска комисия и ЕЦБ, сподели още Методиев.

Според заместник-министъра на финансите идната целева дата за влизане в еврозоната е обвързвана с осъществяването на промените и с устойчивия тренд на инфлацията.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР