Европрокуратурата разследва истинността на данните за парникови газове, подавани към

...
Европрокуратурата разследва истинността на данните за парникови газове, подавани към
Коментари Харесай

Симеон Горов от ”За Земята”: Незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет

„ Европрокуратурата проверява истинността на данните за парникови газове, подавани към българските институции, а оттова и към европейските. Ние констатирахме в нашето изследване огромни разлики сред данните, подавани към разнообразни отдели на Изпълнителната организация по околна среда и към КЕВР.

 

До изпълнителната организация са декларирани доста по-ниски излъчвания на въглероден диоксид и по този начин е избегнато заплащането на въглеродни квоти за това породено замърсяване.

 

Докато при КЕВР са подавани по-високи числа, които евентуално са много по-близки до действителните и на база на тях получават по-висока цена за създадената електро- и топлоенергия “, изясни тя.

 

Според Симеон Горов от „ За Земята “ от това разминаване се облагодетелстват лицата, които държат съответното оборудване:

 

„ Когато те не заплащат сумите за квотите, тези пари остават в съответното сдружение и по този метод то има по-голяма облага или по-малък разход “.

 

По думите му по тази система незаплатените излъчвания ощетяват както българския, по този начин и европейския бюджет директно. Непряко това ощетява и жителите на България, като утежнява тяхното здраве, води до респираторни болести, добави той.

 

Радостина Славкова акцентира, че тяхното проучване се връща 5 години обратно – заявените излъчвания сред 2017 – 2021 година " Разглеждаме 5 централи – топлофикациите в Перник и Сливен и 3 Топлоелектрическа централа – „ Брикел “, „ Марица 3 “, и „ Бобов дол “.

 

По думите й основна роля имат компаниите, които ревизират и удостоверяват информацията за изгорените първични материали и отделените излъчвания от ТЕЦ-овете.

 

Друг проблем по веригата е, че съвсем всички съоръжения от проучването имат лични упълномощени лаборатории, които по принцип би трябвало да са самостоятелни. В този случай не са такива, безапелационна бе Славкова. И добави:

„ Отговорността тук е на българската работа по акредитация. Същият орган би трябвало да следи и за коректността на данните, подавани от верификационните компании.

 

Отново нямаме развиване по въпроса, даже противоположното – виждаме образци по какъв начин се поддържа акредитацията в продължение на 10 години на едната компания, която е без ясно деклариран притежател в комерсиалния указател.

 

При другата компания, когато има голям брой установени нарушавания в предходните години, освен не се лимитира активността й или да й се отнеме акредитацията й, а в противен случай – уголемява се “.

 

По думите й роля в процеса има и Министерство на енергетиката.

„ При състояние, че една организация без силата на страната е в положение да откри такива нередности, бих се изплашил да приема, че страната не е имала опцията да го направи “, добави Симеон Горов и акцентира, че това наподобява на „ чадър “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР