Европейският здравен сертификат влиза в сила от четвъртък (1 юли)

...
Европейският здравен сертификат влиза в сила от четвъртък (1 юли)
Коментари Харесай

Европейският здравен сертификат влезе в сила и е валиден в 33 държави

Европейският здравен документ влиза в действие от четвъртък (1 юли) и ще бъде нужен при пътешестване с 33 европейски страни, в това число България. В документа се попълня информацията за поставените ваксини против COVID-19, откритото преболедуване от вируса или направените проби за вируса.

Здравният пропуск ще бъде наличен в книжен и в дигитален вид и ще бъде под формата на QR код, който ще може да бъде проверяван от чиновниците на транспортните компании и формалните институции

Европейският пропуск ще е идентичен за 27-те страни от Европейския съюз и шест страни от европейското икономическо пространство - Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. В някои страни обаче ще важат някои спомагателни правила за искащите да влязат на територията на съответната страна.

Важна специфичност е кои ваксини се признават. За изцяло имунизиран се счита всеки жител, който е завършил имунизационния си курс и слагането на втората доза са минали 14 дни. Всяка страна е свободна да признае освен имунизациите, получили утвърждението на Европейската организация по медикаментите (ЕМА), само че и тези, които са утвърдени от Световната здравна организация – т.е. съветските или китайските.

Всяка страна е свободна и да реши дали да прима документи единствено с първа от двете дози.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР