Европейският съюз взима мерки срещу фалшивите лекарства. Всяка опаковка ще

...
Европейският съюз взима мерки срещу фалшивите лекарства. Всяка опаковка ще
Коментари Харесай

ЕС с мерки срещу фалшивите лекарства: Всяка опаковка ще е с уникален код

Европейският съюз взима ограничения против подправените медикаменти. Всяка опаковка ще има личен неповторим код, осведоми БТВ.

Своебразното „ ЕГН ” за медикаментите с рецепта става наложително от февруари 2019 година У нас до няколко месеца стартират тестванията на системата.

Между 1% и 4% са подправените медикаменти в Европа, а в уеб страниците, където в действителност продажбата им е неразрешена, процентът стига 60.

Новата система има за цел да защищити пациентите, като най-малко в легалната мрежа, т.е. в аптеките, да не стигат имитации.

За последните 4 години у нас е открит единствено един подправен артикул в аптека.

В Германия към този момент са подготвени със системата.

Върху всяка опаковка производителите слагат неповторим код. Всички кодове се вкарват в единна европейска осведомителна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата  му демонстрира цялата информация.

„ Ако лекарството е пътувало по законния път и е стигнало законно до аптеката, този код ще бъде годен ”, изясни Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българска организация за верификация на медикаментите.

Ако пък не е годен, това значи, че е имало някакъв риск с лекарството по време на напредването му, т.е. че е минало по някакъв незаконен канал.

У нас тестванията на системата стартират при започване на идната година, а през есента тя ще е подготвена. Най-голяма инвестиция ще създадат производителите, аптеките би трябвало да се снабдят с четци и с компютри и интернет, в случай че нямат.

За пациентите, които купуват медикаменти с рецепта от уебсайт, рискът остава. Освен че е нелегално, това може да е рисково за здравето поради високия % имитации там.

С новата система при разпределяне на лекарството в аптеката кодът ще се деактивира.

Това евентуално ще реши и различен огромен проблем у нас – периодическото изгубване скъпоструващи хапчета от аптечната мрежа, тъй като незаконното изкупуване на лекарства от аптеки за експорт се чака да стане по-трудно.

Системата ще „ глътне ” доста средства на производителите, които обаче са безапелационни, че това няма да докара до нарастване на цените на медикаментите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР