Европейският съюз все още няма единна позиция за вноса на

...
Европейският съюз все още няма единна позиция за вноса на
Коментари Харесай

Вносът на зърно от Украйна: България вдига забраната, ако ЕС намери единна позиция

Европейският съюз към момента няма единна позиция за вноса на евтини храни от Украйна . България чака това да стане в идващите дни и по този начин да отпадне едностранната възбрана за импорт, разяснява довечера в Люксембурт служебният аграрни министър Явор Гечев.

Позицията на България е, че възбраната остава, в случай че през днешния ден в Люксембург не бъде реализирано съглашение

Гечев взе участие в постоянно съвещание на министрите на земеделието на 27-те в Люксембург. Успоредно с това се организира и среща на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис с министрите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия и България, които не разрешиха вноса на украинска продукция .

България забрани вноса на избрани артикули от Украйна до края на юни

„ Нямаме време, в което да реагираме, тъй като новата годишна продукция напълно скоро ще би трябвало да бъде прибрана. Вече знаем, че коридорите на взаимност не работят по този начин, както бяха замислени. Необходими са нови ограничения в това число би трябвало да се мисли и за гаранционни фондове, които да подсигуряват пазарите и на Украйна, и на България, и на Румъния, и на Полша, Словакия и Унгария “, гласи позицията на служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Ограничения постановиха Полша, Унгария и Словакия

След като петте страни не разрешиха вноса, Брюксел заплаши, че няма да им дава обезщетения. След първичния пакет от 56 милиона евро, Европейска комисия приготвя проект за още 100 милиона в поддръжка на европейските производители. Според българския министър в страната ни има продукция за няколко милиарда, за която не се знае дали ще може да бъде осъществена до новата беритба.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР