Европейският съюз трябва да се разпусне и да създаде нов

...
Европейският съюз трябва да се разпусне и да създаде нов
Коментари Харесай

Лех Валенса: ЕС да се разпусне и да създаде нов съюз без Полша и Унгария

Европейският съюз би трябвало да се разпусне и да сътвори нов съюз с Франция и Германия в основата си, без Полша и Унгария. Това съобщи в изявление за портала Interia, носителят на Нобелова премия за мир и някогашен президент на Полша Лех Валенса.

„ Европейски Съюз, вместо да прави компромис с Полша, би трябвало да се разпадне и за няколко минути да сътвори нова общественост, основана на Германия и Франция, само че без Полша и Унгария “, сподели той. Валенса изрази страдание, че неговото мнение по този въпрос не е взето под внимание. „ И това е елементарна концепция: в случай че желаеме да се присъединим към нов съюз, тогава на входа, с изключение на права, ще би трябвало да приемем отговорности. И да ги сложим по този начин, че триковете, които се случват през днешния ден, към този момент да не се повтарят “, сподели той.

Според Валенса утвърждението от Европейската комисия на народен проект за възобновяване на Полша би било неточност. „ В края на краищата тези пари ще бъдат пропилени и откраднати. Без господство на закона няма смисъл да дарявате милиарди евро за нищо “, сподели той.

След пандемията Европейски Съюз отпусна средства на страните от общността за икономическо възобновяване. Планът за Полша бе блокиран поради правосъдната промяна, посредством която държавното управление смяташе да се меси в работата на правосъдната власт посредством основаване на дисциплинарната камара на Върховния съд и интервенция в избора на съдиите. През октомври 2021 година съдът на Европейски Съюз наложи санкция от 1 милион евро дневно на Варшава, до момента в който не отстрани камарата и не се откаже от измененията в правосъдната система.

Полша се съгласи да отстрани дисциплинарната камара и на 1 юни Еврокомисията утвърди проект на стойност 35,4 милиарда евро за икономическо възобновяване на Полша след пандемията. Очаква се до месец Брюксел да стартира отпущането пари на Варшава.

Полската съпротива счита, че сегашните управляващи в Полша не престават да нарушават върховенството на закона и не би трябвало да получават европейски пари. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР