Европейският съюз трябва да определи дата за постепенно прекратяване на

...
Европейският съюз трябва да определи дата за постепенно прекратяване на
Коментари Харесай

Европа трябва да даде ясен сигнал на автомибилния бранш: идва края на двигателите с вътрешно горене

Европейският съюз би трябвало да дефинира дата за последователно преустановяване на продажбата на нови бензинови и дизелови коли, с цел да може районът да извърши задачата си да стане безпристрастен във връзка с климата, считат девет страни членки, съобщи организация Bloomberg. Справянето със замърсяването от превоза, което съставлява една четвърт от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз, е едно от най-големите провокации за 27-членния блок във връзка с запазване на околната среда. Европа би трябвало да даде явен сигнал на производителите, притежателите на автопаркове и потребителите да ускорят прекосяването към електрически транспортни средства, се показва в документ, изпратен до ръководителите на Европейски Съюз по климата и превоза. Сред страните изпратили документа са Нидерландия и Дания.

„ Ако вземете поради живота на колите, просто би трябвало да спрете да добавяте нови коли с изкопаеми горива към 2030 година, в случай че желаете да бъдете неутрални по отношение на въглерода през 2050 година “, изяснява Стинтйе Ван Велдховен, нидерландски държавен секретар по инфраструктурата в изявление за Bloomberg News.

Последните дейности демонстрират напрежението към превръщането на амбициозните климатични цели в действителност. Лидерите на блока утвърдиха през декември усилване на задачата за понижаване на излъчванията до 2030 година до най-малко 55% по отношение на равнищата от 1990 година в съпоставяне със съществуващите 40%. През юни регулаторният орган на блока ще предложи нови разпореждания за привеждане на стопанската система в сходство с новата цел за замърсяване.

Законодателният пакет, прочут като „ Fit for 55 “ (бел.ред. 55% понижение на емисиите), ще включва ревизиран правилник по отношение на стандартите за CO2 за леки и лекотоварни коли, които съгласно деветте страни би трябвало да бъдат „ доста засилени “. Мярката би трябвало да включва и разпореждания за поетапно унищожаване на транспортни средства с изкопаеми горива, считат от групата, която включва още Австрия, Белгия, Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург и Малта.

Европейската комисия желае най-малко 30 милиона електрически транспортни средства по пътищата в района до 2030 година Това е амбициозно, като се има поради, че сега има към 1,4 милиона електрически автомобили, считат от BloombergNEF. Анализаторите предвиждат, че до 2028 година на пътя ще има 28 милиона хибридни и чисто електрически коли.

През предходната година продажбите на електрически коли в Европа изпревариха тези в Китай за първи път. Ръстът е вследствие на по-строгите стандарти за излъчванията, дотациите, които помогнаха на промишлеността да се възвърне от рецесията, обвързвана с пандемия, и стартирането на нови модели, които да дават отговор на по-строгите правила през идващите години.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР