Европейският съюз споделя общи геостратегически интереси с Турция в областта

...
Европейският съюз споделя общи геостратегически интереси с Турция в областта
Коментари Харесай

ЕС споделя общи геостратегически интереси с Турция

Европейският съюз споделя общи геостратегически ползи с Турция в региона на енергетика и сигурността, само че също по този начин упорства за освобождението на арестуваните от Анкара европейски жители.

Това стана ясно от провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто алегоричен хазаин беше българският министър-председател Бойко Борисов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На взаимната конференция след приключването на срещата, в която участваха ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският министър председател я дефинира като градивна, на която са сложени всички въпроси.

Доналд Туск съобщи, че Турция и Европейски Съюз остават доста значими сътрудници по тематиката за бежанците. В същото време той прикани Турция да съблюдава демократичните стандарти и човешките права. Председателят на Европейския съвет изрази своите терзания по отношение на турските дейности в Егейско море и Средиземно море, а също по този начин в Африн и Турция.

Според Туск срещата във Варна е от извънредно значение. „ Днес успяхме да разгледаме доста от тематиките и да заложим параметри в бъдеще “, сподели той.

Президентът Ердоган се надява, че интервалът на неприятните връзки сред Европейски Съюз и Турция е останал в предишното. Той изиска либерализация на визовия режим и ускорение на процеса за приемането на неговата страна в Европейски Съюз.

Ердоган се оплака, че страната му е получила единствено 1,8 милиарда евро от обещаните пари за бежанците, които към този момент са надхвърлили 4 милиона на турска територия.

Турският президент акцентира, че въпросът за битката с терора е доста значим за нас. „ Турция е цел на редица терористични организации, с които тя се бори отвън своите граници, и в своите граници “, сподели той и добави, че единствено през предходната година Анкара е унищожила 3000 терористи на „ Ислямска страна “. „ Операциите, които реализираме против терористичните организации, способстват за сигурността освен на Турция, само че и на Европа. Не желаеме рецензии, а да получим поддръжка. Уважаваме човешките права и свободи “, съобщи Ердоган. „ Нашите интервенции с битката с тероризма ще не престават, до момента в който продължава да има заплаха от тероризъм “, закани се той.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: „ Може би съм малко печален от положението на връзките сред Европейски Съюз и Турция. Няколко години към този момент поддържам това да станат член на Европейски Съюз. Аз съм срещу простата концепция да прекратим договарянията с Турция. Аз съм поръчител, че ще продължат договарянията по отношение на Турция ”.

Юнкер счита, че съглашението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите е доста сполучливо и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „ Това демонстрира, че Турция може да бъде солидарна с Европейски Съюз. За това би трябвало да й благодарим доста “, сподели ръководителят на Европейска комисия. Той успокои Ердоган, че не би трябвало да се тормози за отпущането на 3 милиарда евро за бежанците. „ Ангажиментът на Европейски Съюз ще бъде спазен “, даде обещание Юнкер.

Едновременно с това ръководителят на Европейска комисия зае безапелационна позиция във връзка с турската интервенция в Сирия и изиска хванатите от Анкара гръцки граничари да бъдат освободени неотложно.

Премиерът Борисов съобщи, че каналът за разговор сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да продължи да работи. Той уточни, че сме сложили всички въпроси пред Ердоган, свързани с турската интервенция на изборите и парцелите на тракийските българи, които са прогонени от турската войска по време на Междусъюзническата война.

Борисов съобщи, че Турция ни е отвърнала с контра-претенции и описът е доста дълъг. Той включва: парцелите на мюфтийство, Възродителния развой, пенсиите на изселниците, ръководството на водите, опазването на културните монументи.

Според Борисов най-важната цел е реализирана от тази среща. „ Най-важната си цел, която поставихме да си подсигуряваме външната си граница, като граница на Шенген “ е изпълнена “, акцентира той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР